Andrzej68IX Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu Temat na czasie bo czas Wielkanocnych cudów przy instrybutorach nastał. W ubiegłym roku poszalałem trochę po Europie moim 3 letnim autem (nie podejmujemy tematu jakim). Myślę, że 3 letni okres użytkowania nowego autka spowodował już właściwe ułożenie/dotarcie się silnika w związku z tym chcę przejść do zużycia benzyny. Przez 3 lata użytkowania samochodu w kraju, bardzo częste długie trasy autostradami (z ograniczeniami prędkości) NIGDY nie zdarzyło mi się przejechać na baku zatankowanym pod korek więcej niż 800km. Zawsze to było 780/791/785km itp. Jakież było moje zdziwienie gdy podczas drugiego tankowania w niemczech wyświetliło mi 813km. Kolejne tankowanie 823km! Nadmieniam, że dałem cylindrom zdrowo się przewietrzyć bo być może nie wszyscy wiedzą że niemcy (niektórzy mają uczulenie) to kraj gdzie na większości autostrad (nie dyskutujemy na ten temat) nie ma limitów prędkości/ można legalnie prowadzić po 2 piwach/nie obowiązują światła – to taka ciekawostka. I teraz przeskoczę do czasów słusznie minionych (duże Fiaty, Polonezy itp.). W tamtych czasach przy wyjeździe z PL na zachód za chlebem kominek czarny, okopcony. Po kilku miesiącach ten sam Polonez zyskiwał mocy, zawory nie grały, zwiększał się zasięg, rura wydechowa była jasna/szara nie czarna jak przed wyjazdem. Pamiętacie? Pojawiały się wtedy nieśmiałe zapytania o jakość naszych paliw ale przedstawiciele CPN uspokajali, że: dbamy o standardy, najwyższa jakoś, klient naszym panem itp. itd. Dlatego nieśmiało zapytam co w tej chwili dzieje się że paliwo (tankuję tylko na żółtych i zielonych stacjach benzynowych) jest tak podłej jakości że tracę na zasięgu samochodu od 20-30km (ktoś kto nigdy nie był za granicą tego nie uświadczy -wiem, wiem zakazać wyjazdów). Myślę, że w tym miejscu wchodzi temat - EKOLOGIA. Wyobraźcie sobie że setki tysięcy samochodów tankujących dzisiaj paliwo przejeżdża na zbiorniku paliwa 30km więcej. Może ktoś z corpo mi to wyjaśni, tylko proszę nie: ………………….. Życzę Wam wszystkim Szczęśliwych Świąt Wielkanocnych. P.S O zielonej strzałce na skrzyżowaniu w DDR-ach w następnej dyskusji. 2
RomanJ4 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 24 minuty temu, Andrzej68IX napisał: Może ktoś z corpo mi to wyjaśni, 24 minuty temu, Andrzej68IX napisał: przedstawiciele CPN uspokajali, że: dbamy o standardy, Tylko czy tożsame z niemieckimi..? Kupując w 2004 roku nową Toyotę Awensis zrobili mi (na gwarancji w serwisie dealera) zmianę "mapy wtrysków" na nr 2 (bez ingerencji mechanicznej), po której silnik był mocniejszy i... oszczędniejszy. Na moje pytanie do szefa mechaników dlaczego fabryka nie wgrywa tej lepszej wersji od razu, odpowiedział - ubezpieczają się tak przed ew. awariami ze względu na jakość polskiego paliwa... No comments. Swego czasu jeździłem do Niemiec różnymi samochodami, i zawsze po zatankowaniu po tamtej stronie silniki lepiej pracowały... 1
a74BACK Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu Roman, to nie był efekt "placebo"? Kiedyś wlałem do silnika jakiś wyciszasz i też wydawało mi się, że jest ciszej, ale decybelomierz tego nie potwierdził. Na benzynie 98 też wydaje mi się, że silnik równiej pracuje, ale to ma jeszcze jakieś uzasadnienie
samolocik Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu Nie ma co wyjaśniać. Od setek i więcej lat liczy się tylko to, kto na kogo będzie pracował... - ta zasada obowiązuje we wszystkich relacjach od rodzinnych do międzynarodowych. I teoretycznie byłaby to normalne, gdyby nie rosnąca w kosmos pazerność.
dariuszj Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu A jak mierzysz ile przejeżdżasz na pełnym baku?
ahaweto Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Przed wielu, wielu laty pojechałem na reklamację do Niemiec swoją Fiestą 1,6D (jedynką). W drodze powrotnej zatankowałem do pełna na stacji Aral. Nie poznałem swojego samochodu. Tak mi się dobrze "grzało" że z rozpędu objechałem Berlin od południa. W tym co pisze Andrzej coś w chyba jest. A pamiętacie akcję z proszkami do prania ? 1
Rekomendowane odpowiedzi