Skocz do zawartości

Silnik GMS 2000 w rozmiarze .25- łożyska?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uważam , że jeśli od kilkudziesięciu lat silniki projektują inżyniery nie licząc mniej masowej produkcji silników projektowanych przez osoby "bez wykształcenia" to jeśliw oryginale były łożyska bez osłon to chyba wynika z czegoś więcej niż "bo są tańsze", "na oko lepiej się smaruje" i nie ma co kombinować.

• Lubię to 2
Opublikowano
W dniu 4.06.2026 o 14:26, ahaweto napisał:

(...)

Po rozebraniu silnika wyjaśniła się przyczyna urwania czopa. Na wał od stronyskrzyni korbowej zostało założone łożysko z osłonkami.

To była przyczyna zatarcia i urwania czopa korbowodu.

Czop jest smarowany olejem który (wytrąca się ?) z paliwa i smaruje klawiaturę oraz czop i sworzeń tłoka i korbowód następnie jego nadmiar jest usuwany z silnika dyszą która która znajduje się w korpusie pod rozrządem.

Właśnie te osłonki w łożysku blokowały przepływ oleju do skrzyni korbowej. Dodam jeszcze że osłonki są z obu stron łożyska.

Adamie, kłopot w tym, że smarowanie odbywa się w drugą stronę. Olej dostaje się do skrzyni korbowej przez nieszczelności pomiędzy tłokiem a tuleją, stamtąd wędruje dalej. Tak więc to nasze polskie łożysko urwanemu czopowi nie winne, nawet jeśli jest z uszczelniaczami, i to po obu stronach. 

------

Chłopaki, jeśli chodzi o zmniejszanie objętości skrzyni korbowej, to Harry Higley przeprowadził kiedyś eksperyment montując, zamiast tzw. dekla, tuleję z tłokiem pozwalającym na zmianę jej objętości. Eksperyment, jego zdaniem, miał minimalny wpływ na osiągi silnika. Szczegółów jednak nie znam. Może ktoś powtórzyłby eksperyment, żeby rozwiać wątpliwości? 

DSC00795.thumb.JPG.f1e9b1f65ad88c2c0af2dee64a8cf320.JPG

• Lubię to 1
Opublikowano

Koledzy, żeby jasność była.

OCZYWIŚCIE należy zdejmować osłonki z łożysk przy wymianie 9eby póniej na mnie nie było...)

Ja na ten problem patrzę inaczej.

Mi chodzi o to,żeby z moich silników wyciągnąć wszystko co można.

Po to kombinuję ze wszystkim co można...

W moich silnikach w zasadzie fabryczny jest tylko karter tylne denko i głowica wodna🙂

Reszta to kombinacje pomysłów najlepszych zawodników w naszej dyscyplinie wyścigowych łódek FSR.

Jestem z tym jak na razie na bieżąco. 

Ate dziurki w osłonie łożyska  o których napisał  Kol.Grzesiek nie stanowią o szkodliwej przestrzeni. Tu chodzi o to, żeby nadmiar paliwa niespalonego i wytrąconego oleju także wyfrunął z silnika jak najszybciej bo szkodzi  i opory czyni .

Mamy teraz w temacie łożysk także olbrzymi postęp, i te łożyska, to nie to samo, co kiedyś.

I ja tylko nadal piszę tylko o moich silnikach...

A.C

Opublikowano

Ciekawe .. w skrzyniach biegów motocykli BMW inżyniery montują łożyska  rs  czyli kryte osłonami z gumy . Dlaczego? A dlatego żeby były zabezpieczone przed syfem - ścierem z tych przekładni. I te skrzynie żyją wiele tysięcy kilometrów . W tych motorkach modelarskich moim zdaniem uszczelnienia typu rs są bez sensu . Opory są spore do mocy silników a żywot tych łożysk przy tych idiotycznych obrotach jest znikomy . 

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 4.06.2026 o 20:26, ahaweto napisał:

Przy próbie wymiany łożysk w ASP FS 61 z własnej winy zniszczyłem korpus silnika 😳

asp614.jpg.30e584a4575331b4ab82853964191c5b.jpg

Dałem ogłoszenie na forum że zakupię silnik ASPFS 61 nawet uszkodzony żeby tylko miał cały korpus.

Odezwał się kolega który ma silnik z urwanym czopem pod korbowód na wale. Wziąłem go.

Po rozebraniu silnika wyjaśniła się przyczyna urwania czopa. Na wał od stronyskrzyni korbowej zostało założone łożysko z osłonkami.

To była przyczyna zatarcia i urwania czopa korbowodu.

Czop jest smarowany olejem który (wytrąca się ?) z paliwa i smaruje klawiaturę oraz czop i sworzeń tłoka i korbowód następnie jego nadmiar jest usuwany z silnika dyszą która która znajduje się w korpusie pod rozrządem.

Właśnie te osłonki w łożysku blokowały przepływ oleju do skrzyni korbowej. Dodam jeszcze że osłonki są z obu stron łożyska.

Drugie zdjęcie pokazuje stojący pionowo wał na kole zamachowym bez czopa.

asp611.jpg.89df2cd246c766978e958cfe5034d85b.jpg

asp61.jpg.87c92e8a59d1ed0f8667f92f86cba82c.jpg

W silniku 4T nie zdjęcie osłon to niewybaczalny błąd, tutaj dywagujemy zasadniczo o 2T na stawidle obrotowym i ewentualnych konsekwencjach ( też pozytywnych) pozostawienia osłonek...w życiu bym nie pomyślał że rozkręci się taka dyskusja

Opublikowano
W dniu 7.06.2026 o 00:33, mike217 napisał:

W tych motorkach modelarskich moim zdaniem uszczelnienia typu rs są bez sensu . Opory są spore do mocy silników a żywot tych łożysk przy tych idiotycznych obrotach jest znikomy . 

I owszem, żywot łożysk jest znikomy, bo muszą przenosić moce o których się konstruktorom tych łożysk nawet nie śniło.

Od jakiegoś czasu zacząłem "kolekcjonować" łożyska wyjęte z moich silników, przekładni i wałów napędowych.

I uzbierało się tego całkiem sporo.

Od bardzo długiego czasu nie rozleciał mi się żaden silnik w naszych łódkach wyścigowych.

A zużyte łożyska, patrząc realnie są podstawową przyczyną awarii silników wyczynowych.

Więc wyszło mi,że profilaktyczna wymiana łożysk w silnikach będzie tańsza niż naprawa awarii całego silnika... Z resztą wszyscy najlepsi "wyczynowcy"w FSRach czynią tak od lat.

Porządne łożyska nie są już aż tak drogie, żeby ich sobie nie kupić.

W końcu "wyczyn" kosztować musi bo liczy się wynik na zawodach!

Co innego częsta wymiana łożysk na wałach w łódce.

Tu chodzi o to, żeby straty na oporach w przenoszeniu mocy na śrubę napędową były jak najmniejsze.

I takie łożyska wymieniam bardzo często. Czasami przed każdymi zawodami, bo na treningu widać od razu,że któreś łożysko jest lekko popsute.

Tak, czy inaczej niedługo nazbiera mi się słoik po ogórkach pełny zużytych łożysk (jak dla mnie)różnych rozmiarów.

A przy okazji obok słoika widać "pięknie" rozwarty korbowód jakiegoś wyczynowego silnika 3,5 cm.

Ciekawostka taka i przykład na to jakie moce panują w tych naszych spalinowych motorkach.

A.C.

W dniu 7.06.2026 o 00:33, mike217 napisał:

stare łożyska.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.