Skocz do zawartości

Silnik GMS 2000 w rozmiarze .25- łożyska?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uważam , że jeśli od kilkudziesięciu lat silniki projektują inżyniery nie licząc mniej masowej produkcji silników projektowanych przez osoby "bez wykształcenia" to jeśliw oryginale były łożyska bez osłon to chyba wynika z czegoś więcej niż "bo są tańsze", "na oko lepiej się smaruje" i nie ma co kombinować.

• Lubię to 2
Opublikowano
W dniu 4.06.2026 o 14:26, ahaweto napisał:

(...)

Po rozebraniu silnika wyjaśniła się przyczyna urwania czopa. Na wał od stronyskrzyni korbowej zostało założone łożysko z osłonkami.

To była przyczyna zatarcia i urwania czopa korbowodu.

Czop jest smarowany olejem który (wytrąca się ?) z paliwa i smaruje klawiaturę oraz czop i sworzeń tłoka i korbowód następnie jego nadmiar jest usuwany z silnika dyszą która która znajduje się w korpusie pod rozrządem.

Właśnie te osłonki w łożysku blokowały przepływ oleju do skrzyni korbowej. Dodam jeszcze że osłonki są z obu stron łożyska.

Adamie, kłopot w tym, że smarowanie odbywa się w drugą stronę. Olej dostaje się do skrzyni korbowej przez nieszczelności pomiędzy tłokiem a tuleją, stamtąd wędruje dalej. Tak więc to nasze polskie łożysko urwanemu czopowi nie winne, nawet jeśli jest z uszczelniaczami, i to po obu stronach. 

------

Chłopaki, jeśli chodzi o zmniejszanie objętości skrzyni korbowej, to Harry Higley przeprowadził kiedyś eksperyment montując, zamiast tzw. dekla, tuleję z tłokiem pozwalającym na zmianę jej objętości. Eksperyment, jego zdaniem, miał minimalny wpływ na osiągi silnika. Szczegółów jednak nie znam. Może ktoś powtórzyłby eksperyment, żeby rozwiać wątpliwości? 

DSC00795.thumb.JPG.f1e9b1f65ad88c2c0af2dee64a8cf320.JPG

• Lubię to 1
Opublikowano

Koledzy, żeby jasność była.

OCZYWIŚCIE należy zdejmować osłonki z łożysk przy wymianie 9eby póniej na mnie nie było...)

Ja na ten problem patrzę inaczej.

Mi chodzi o to,żeby z moich silników wyciągnąć wszystko co można.

Po to kombinuję ze wszystkim co można...

W moich silnikach w zasadzie fabryczny jest tylko karter tylne denko i głowica wodna🙂

Reszta to kombinacje pomysłów najlepszych zawodników w naszej dyscyplinie wyścigowych łódek FSR.

Jestem z tym jak na razie na bieżąco. 

Ate dziurki w osłonie łożyska  o których napisał  Kol.Grzesiek nie stanowią o szkodliwej przestrzeni. Tu chodzi o to, żeby nadmiar paliwa niespalonego i wytrąconego oleju także wyfrunął z silnika jak najszybciej bo szkodzi  i opory czyni .

Mamy teraz w temacie łożysk także olbrzymi postęp, i te łożyska, to nie to samo, co kiedyś.

I ja tylko nadal piszę tylko o moich silnikach...

A.C

Opublikowano

Ciekawe .. w skrzyniach biegów motocykli BMW inżyniery montują łożyska  rs  czyli kryte osłonami z gumy . Dlaczego? A dlatego żeby były zabezpieczone przed syfem - ścierem z tych przekładni. I te skrzynie żyją wiele tysięcy kilometrów . W tych motorkach modelarskich moim zdaniem uszczelnienia typu rs są bez sensu . Opory są spore do mocy silników a żywot tych łożysk przy tych idiotycznych obrotach jest znikomy . 

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 4.06.2026 o 20:26, ahaweto napisał:

Przy próbie wymiany łożysk w ASP FS 61 z własnej winy zniszczyłem korpus silnika 😳

asp614.jpg.30e584a4575331b4ab82853964191c5b.jpg

Dałem ogłoszenie na forum że zakupię silnik ASPFS 61 nawet uszkodzony żeby tylko miał cały korpus.

Odezwał się kolega który ma silnik z urwanym czopem pod korbowód na wale. Wziąłem go.

Po rozebraniu silnika wyjaśniła się przyczyna urwania czopa. Na wał od stronyskrzyni korbowej zostało założone łożysko z osłonkami.

To była przyczyna zatarcia i urwania czopa korbowodu.

Czop jest smarowany olejem który (wytrąca się ?) z paliwa i smaruje klawiaturę oraz czop i sworzeń tłoka i korbowód następnie jego nadmiar jest usuwany z silnika dyszą która która znajduje się w korpusie pod rozrządem.

Właśnie te osłonki w łożysku blokowały przepływ oleju do skrzyni korbowej. Dodam jeszcze że osłonki są z obu stron łożyska.

Drugie zdjęcie pokazuje stojący pionowo wał na kole zamachowym bez czopa.

asp611.jpg.89df2cd246c766978e958cfe5034d85b.jpg

asp61.jpg.87c92e8a59d1ed0f8667f92f86cba82c.jpg

W silniku 4T nie zdjęcie osłon to niewybaczalny błąd, tutaj dywagujemy zasadniczo o 2T na stawidle obrotowym i ewentualnych konsekwencjach ( też pozytywnych) pozostawienia osłonek...w życiu bym nie pomyślał że rozkręci się taka dyskusja

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.