Skocz do zawartości

Dżuma czy cholera?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze kilka dni temu nie miałem pojęcia że taki zbitek liter jak Łatwogang i Bedoes istnieją. Wczoraj gruchnęło, że nazbierali 260 baniek dla chorych dzieci. Ilekroć w ciągu ostatnich kliku dni pokazywali ICH to albo przewracali pudełka albo się strzygli, albo coś konsumowali albo strzelali konfetti w ich żargonie było to: stream , dissu, zwiekszanie zasięgu i jeszcze kilka czegoś tam. Do tej pory nie wiem co robili i jak i gdzie miałbym znaleźć podobne akcje w przyszłości. Rozumiem , że w streamie. OK.

Przejdę to tego co mnie naprawdę niepokoi. Odkładamy na bok lans i olbrzymie wpłaty niektórych – odpiszą sobie to i zyskają wielokrotnie.

Najbardziej mnie niepokoi nazwałem to średnia fundacji. Dane zaczerpnięte z Internetu - Fundacje z 1 zł darowizny przeznaczają na chore dzieci 26 groszy! Proszę przeliczcie to na procenty i podajcie ile kasy pójdzie dla prezesów, na nagrody, premie z 260 milionów nazbieranych pieniędzy.

I teraz pytanie czy nie lepiej /taniej/ korzystniej dla chorych przekazać te pieniądze do NFZ-u

Fundacja czy NFZ – oczywiście zupełnie teoretycznie

• Lubię to 1
  • Zmieszany 1
  • Dzięki 1
Opublikowano

A NFZ via ZUS ile z naszych składek przejada?*

Płacimy coraz więcej składki, a dostajemy coraz mniej ->  vide: stop finansowaniu profilaktyki (a tak wszyscy święci namawiają by się badać... sic!) np chcesz zrobić kolonoskopię to zapłać od 1tys. do dwóch, bo na NFZ już nie ma..... :P

* - 

Cytat

W ciągu 5 lat koszty administracyjne centrali Narodowego Funduszu Zdrowia wraz z oddziałami wojewódzkimi wzrosły o ponad 126 mln zł.

I tak, koszty administracyjne NFZ (Centrala NFZ + OW NFZ) wynoszą:

2015 - 634 247 360 zł

2016 - 631 813 150 zł

2017 - 658 126 650 zł

2018 - 684 525 370 zł

2019 - 764 459 230 zł

do XI 2020 - 760 762 600 zł.

Danych obecnych nie mam.

https://www.rynekaptek.pl/marketing-i-zarzadzanie/ile-kosztuje-nas-utrzymanie-nfz,42250.html

• Lubię to 1
Opublikowano
3 godziny temu, Andrzej68IX napisał:

Jeszcze kilka dni temu nie miałem pojęcia że taki zbitek liter jak Łatwogang i Bedoes istnieją. Wczoraj gruchnęło, że nazbierali 260 baniek dla chorych dzieci. Ilekroć w ciągu ostatnich kliku dni pokazywali ICH to albo przewracali pudełka albo się strzygli, albo coś konsumowali albo strzelali konfetti w ich żargonie było to: stream , dissu, zwiekszanie zasięgu i jeszcze kilka czegoś tam. Do tej pory nie wiem co robili i jak i gdzie miał bym znaleźć podobne akcje w przyszłości. Rozumiem , że w stremie. OK.

Przejdę to tego co mnie naprawdę niepokoi. Odkładamy na bok lans i olbrzymie wpłaty niektórych – odpiszą sobie to i zyskają wielokrotnie.

Najbardziej mnie niepokoi nazwałem to średnia fundacji. Dane zaczerpnięte z Internetu - Fundacje z 1 zł darowizny przeznaczają na chore dzieci 26 groszy! Proszę przeliczcie to na procenty i podajcie ile kasy pójdzie dla prezesów, na nagrody, premie z 260 milionów nazbieranych pieniędzy.

I teraz pytanie czy nie lepiej /taniej/ korzystniej dla chorych przekazać te pieniądze do NFZ-u

Fundacja czy NFZ – oczywiście zupełnie teoretycznie

Tak jest obecnie na calym swiecie.  Juz dawno nie place na zadne cele charytatywne bo jest to jeden wielki przekret:

- Artysci wystepujacy w charytatywnych koncertach nie robia tego za darmo.

- Prezydent "najsilnieszego" mocarstwa na swiecie, zamiast rzadzic zarabia miliardy na kryptowalutach zapisanych na swoja zone i dzieci.  Na rozmowy pokojowe wysyla dwoch agentow nieruchomosci (jeden z nich jest jego zieciem a drugi kolega z dawnych lat), ktorzy nie sa czlonkami rzadu i nie maja "secuity clearance" (poswiadczenie bezpieczenstwa??).  Otwarcie przyjmuje lapowki w postaci duzych business jet od krajow Arabskich etc etc

- Bilet kolejowy na 3km przejazd na mecze pilki noznej w USA bedzie kosztowal U$200.

- Szefowa EU mowi, ze macie zacisnac pasa i nie jechac na wakacje a sama podrozuje private jet.

Jest to wszystko "legalna korupcja".

Artykul o podobnych przekretach z Australijskich media:

https://www.abc.net.au/news/2026-04-27/wild-west-of-rewards-clubs-operating-on-fringe-of-regulation/106577042

• Lubię to 1
Opublikowano

Daj dziadkom poględzić, bo ZA ICH CZASÓW to ...

był KOMUNIZM i ględziło się cały czas 😂

• Zmieszany 1
Opublikowano
14 minut temu, a74BACK napisał:

Daj dziadkom

Nie biję bezpośrednio do wieku, sam młodością już nie zalatuję i nie ogarniam akcji młodszych pokoleń ale podziwiam i staram się doceniać porywające inicjatywy i akcje skierowane na pomaganie.

Owszem trzeba być ostrożnym bo naciągaczy nie brakuje.

Niemniej patrząc na tą konkretną sytuację, zaangażowanie konkretnych "światowych" osób widzę że jest w tym sens.

• Lubię to 2
Opublikowano

Ja po prostu, gdy chcę dać na fundację to najpierw czytam jej status, sprawdzam jakie środki pozyskali oraz na co je przeznaczyli. Bo i owszem zdarza się że są fundacje które pozyskały miliony, zainwestowały w sprzęt fundacji włączając przyzwoite samochody, czasem i solidne pensje. Po czym robią parę razy do roku akcje typu dokarmianie 30-40 bezdomnych angażując w to drobne z pozyskanych pieniędzy i darmową pracę, pieniądze ludzi dobrej woli oraz zorganizowanych grup wolontariuszy z większych firm. Pomagać trzeba jak ktoś może tylko że świadomie a nie ulegać nagłym emocjom ani w dawaniu bo inni dają ani w krytyce bo inni krytykują. 

Opublikowano
5 godzin temu, Shock napisał:

Wypowiedziało się 3 gości .

Co ich łączy ? Średnia wieku, sporego wieku, zrzędzenie i szukanie spisku w każdej możliwej sytuacji życiowej...

Nie nadążacie Panowie i nie rozumiecie obecnych czasów...

Choćby ta zbiórka uratowała życie kilku dzieciaków to warto. Czy ktoś dodatkowo "przytuli" parę złotych ? być może ale w dzisiejszych czasach charytatywnie mało kto co robi a poświęcony czas też ma swoją cenę

Docencie ideę akcji i jej cel a nie szukajcie dziury w całym. Tym bardziej jeśli nie przyłożyliście do tego ręki...

3 godziny temu, a74BACK napisał:

Daj dziadkom poględzić, bo ZA ICH CZASÓW to ...

był KOMUNIZM i ględziło się cały czas 😂

Musze przyznac, ze jestem zawiedziony postawa kolegow, ktorzy nie widza nic zlego w tym, ze instytucja charytatywna zabiera sobie 3/4 pieniedzy przeznaczonych dla chorych dzieci.  Jest to szczegolnie dziwne, ze  opinia taka wyplynela od samego moderatora.  Malo tego przejechal sie nawet po wieku.  Wiek oznacza tez doswiadczenie, a biorac pod uwage, ze mieszkalem na 4 kontynentach, mam zapewne wiecej doswiadczenia niz Wy dwoje razem wzieci.

Czy naprawde, trzeba tlumaczyc, ze za te pieniadze moglo byc uzdrowionych np 2.5 raza wiecej dzieci.

Nie rozumiemy tych czasow? To znaczy czego; legalnej korupcji?  

W ktorym momencie byla wspomniana jakas teoria spiskowa?

Czy naprawde twierdzisz, ze 3/4 pieniedzy to tylko "przytulenie" paru groszy?

Moge tez sie przejechac po koledze @a74BACK bo widac, ze ma klopoty z wyslaniem zwyklych wiadomosci i jedno zdanie zajmuje mu pol strony; nie pierwszy raz.  No ale tego nie zrobie 😁

• Lubię to 1
Opublikowano

Nie zapomnijcie wspomnieć o czarodziejach w sukienkach, co też dużo pieniążków ze zbiórek koszą, jak już tak wam to przeszkadza. Oni, zdaje się, zawijają 100% zbiórki, dodatkowo kosząc swoje z konkordatu. 

• Lubię to 3
Opublikowano

Nigdy nie dałem Caritasowi ani złotówki (na finansowanie pałacyków Głódzia i innych purpuratów, afer jak Caritas Płock, zbiórek na ratowanie stoczni, itd), a na Orkiestrę co roku od samego jej początku. I nie jestem przeciwnikiem także tej ostatniej inicjatywy(daj boże więcej takich), ale podobnie jak pozostali "dziadkowie" mam oczy, i już nieco lat żyję by widzieć, że nie wszystkie podobne inicjatywy są uczciwe (ileż to już afer związanych z podobnymi zbiórkami było?). Owszem, jeśli podmiot zbierający użyje jakiejś niedużej części zbieranych środków na opłacenie niezbędnych kosztów swojego funkcjonowania, to chwała mu za inicjatywę i operatywność, ale jak zaczynają za te pieniądze pojawiać się zbędne do jego funkcjonowania luksusy, siedziby, pojazdy, sprzęt, stanowiska, czy apanaże które pochłaniają lwią ich część, to dla mnie oszuści i naciągacze.

I tyle mam do powiedzenia.

• Lubię to 2
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.