Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakbyś nie ustawiał paneli w zimie to i tak to praktycznie nic nie zmienia. Po prostu jest bardzo dużo dni pochmurnych, bardzo mało słońca i produkcja jest bardzo mała. I nawet te kilkadziesiąt procent więcej z niczego dalej daje nic.

• Lubię to 1
Opublikowano

Dokładnie tak. Ilość energii dostarczanej przez słońce w zimę jest tak mała, że ustawianiem paneli niewiele zyskujemy. Oczywiście zawsze coś i jeżeli ktoś traktuje to jako hobby, to warto. Tym bardziej, że każdy z nas jest tutaj majsterkowiczem 😉 

Opublikowano
2 godziny temu, dariuszj napisał:

Jakbyś nie ustawiał paneli w zimie to i tak to praktycznie nic nie zmienia. Po prostu jest bardzo dużo dni pochmurnych, bardzo mało słońca i produkcja jest bardzo mała. I nawet te kilkadziesiąt procent więcej z niczego dalej daje nic.

całkowita zgoda  dla listopada i grudnia, dla stycznia różnie bo czasem jest troszkę słońca a luty już to słoneczko widać. ponadto panele  trochę dają i ze światła rozproszonego, bifacjale i z odbitego od sniegu więć troszkę się uzbiera.  a ilość energii -zimą słońce daje na m2 20% tego co latem. panele na mrozie mają zauważalnie lepszą sprawność niż w upale -więc w praktyce jak świeci zimowe słońce mogą generować 25-30% swojego nominału.   jeśli są czyste  i ustawione.  a to, że zimą nic nie daje wzięło się z 99,9% montażu z małymi katami typowo letniego i z tego,że orócz niekorzystnego kąta padania promieni słonecznych to panele są zaśnieżone.

jak panel zimą generuje 20 % nominału to juz jest jako tako.  jak dla mnie 12kWp x 20%  to możliwa produkcja zimowa rzędu 2kW i x 2-6 godzindobowo.  Normalnie zazwyczaj całość zje autokonsumpca falownika -więc tego nie widać. ale na autokonsumpcję są metody. dlatego ja będę miał 2 falowniki (zimowy i letni. oba zresztą używki.  

Opublikowano

tyle, że praktyki to ja troszkę mam  -pomagałem w doborze i montażu kilku instalacji -tylko nie u siebie... 

a moje założenia -jeden z Kolegów ma instalację bardzo podobną do tej którą ja planuje -Gościu rozbudowuje ją od 3 lat i założenia się sprawdzają. Dużo z Nim dyskutowaliśmy znam działanie etap po etapie...

u mnie od roku pracuje w trybie UPS inventer i bank energii -a panele póki co  leżą na magazynie...  Stary dom w remoncie - dokąd trwają prace i jeszcze nie mieszkam to i panele nie maja większego sensu 

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.