Grzesiek Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września Jakie smigiełko do tego silnika .Model akrobacyjny nie 3D.I nie chodzi o firme tylko o skok i srednice.W instrukcji jest ale oczekuje opini użytkownikow.Smigla nie są tanie i nie zamierzam experymentować.
Irek M Opublikowano 17 Września Opublikowano 17 Września A widzisz, tak jak i strzelectwo to hobby nie jest tanie. Niestety tu trzeba eksperymentować ze śmigłami. Możesz mieć dwa śmigła tego samego skoku i średnicy ale o szerokich łopatach i wąskich jak APC. Raczej nie będą tak samo pracowały.
Grzesiek Opublikowano 17 Września Autor Opublikowano 17 Września Dzieki ale nie takiej odpowiedzi oczekiwałem.Dużo ludzi lata na smigłech Biela i Fiala może ktoś coś podpowie.Kiedyś były dobre Bambula,niestety Pan zmarł. 1
Grzesiek Opublikowano 18 Września Autor Opublikowano 18 Września 18 godzin temu, paweln7 napisał: Fiala 😄 Paweł a jakiś rozmiar
paweln7 Opublikowano 18 Września Opublikowano 18 Września Godzinę temu, Grzesiek napisał: Paweł a jakiś rozmiar Nie mam OS 😄 Ale do NGH 35 RA w Jaku 1 ( 190cm 8,5 KG ) 20x10 w MVVS 30 w Zero (180cm 7kg ) 18x10 ( choć latałem na 18x14 i to była bajka do lotu tylko trzeba było rozpędzać model ze 150 m aby wystartował i lądować na zgaszonym silniku ) NGH 38 w RWD 5 ( 255 cm 10kg ) 22x6 NGH 38 w Fokerze DVIII ( 210cm 8,5Kg ) 24x6 niestety śmigło dobierasz do rozmiaru silnika wagi modelu i preferencji Pilota Osobiście wybrał by 20x8 ale podałeś za mało danych ( waga do lotu ? )
Grzesiek Opublikowano 18 Września Autor Opublikowano 18 Września Wagi jeszcze nie znam to jest lub bedzie do jaka 55 tego co robie narazie wim ze rozpietosc wyszła większa niż zakładalem.Miał być pod dle 20 ale wszystko wyjdzie w praniu. Ile wedlug ciebie waga moze być max dla dle 20? Rozpietosc to 1720.Model do akrobacji ale nie 3D
bynek Opublikowano 18 Września Opublikowano 18 Września Na forach zagranicznych wiele osób poleca do tego silnika śmigło węglowe 20x7 firmy Falcon.
Crosswind Opublikowano 18 Września Opublikowano 18 Września Na wykresie APC doboru śmigła do silnika 2,0 CU.IN. tj,.32,8 CC są rekomendowane średnice i skok śmigieł. W literaturze dla modeli akrobacyjnych jest rekomendowany stosunek ciągu statycznego do ciężaru modelu w granicach 1,0-1,2 oraz dla akrobacyjnych 3D > 1,5. Rekomendowany zakres współczynnikw skoku do średnicy 0,5=< H/D <= 0,7 oraz do modeli szybkich H/D>=0,8. 1
mac Opublikowano Środa o 21:05 Opublikowano Środa o 21:05 Latałem os gt 33 na śmigle fiala 20x6. Smigło jak śmigło. Na ziemi i w locie normalnie zespół napędowy pracował, ale w nurkowaniu wyło śmigło. Mnie to się podobało, ale okolicznym mieszkańcom chyba nie. 1
Rekomendowane odpowiedzi