Skocz do zawartości

Falcon 25

Krychol RC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Polecam wymalować balsę w "przedziale silnikowym" jakimś lakierem poliuretanowym, bo inaczej cały przód modelu zgnije od paliwa.

• Odpowiedzi 243
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Co do wkrętów - też mam któryś silnik przykręcony na wkręty, tyle że z łbem sześciokątnym na zwykły klucz nasadowy. Pamiętam, że kiedyś na lotnisku awaryjnie mocowałem jakiś niewielki silnik do plastikowego łoża wkrętami od serw. O ile mi wiadomo, trzyma do dziś.

Komorę silnika maluję lakierem podłogowym Domalux - można kupić w małych puszkach.

To kiedy latasz Krychol :?:

Opublikowano

Wręgę silnikową z obydwu stron.

Komorę silnika - wszystkie ścianki.

Nie zaszkodzi też boki kadłuba w miejscu mocowania zbiornika - (wewnętrzna część kadłuba)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pewnie model przykreciły i nie ma co pokazywać.

A swoją drogą to mamy super pilotów .

Zobaczcie dział kraksy prawie pusty ;D

Opublikowano

To dlatego, ze nikt nie lubi sie chwalić tym co mu nie wyszło. Szkoda ze nie mam zdjęć z czasów kiedy uczyłem sie latać wtedy dział kraksy byłby bardziej zapełniony :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam po dość dużej przerwie mam parę pytań na temat falcona:

-jak zamocować pakiet 4,8V 1600mAh do zasilania odbiornika stale żeby nie latał bo rzepy to raczej kiepskie rozwiązanie a ten pakiecik trochę waży

-czy opłaca się robić przednie kółko skrętne czy nie a jak tak to jak to zrobić?

-w jakiej wadze mam się zmieścić?

-czy jak skrzydło będzie miało lotki to też będzie musiało mieć wznios?

-jak przymocować skrzydło do kadłuba(myślę o plastikowych śrubkach takich jak w P92 ale raczej grubszych

Opublikowano

jak zamocować pakiet 4,8V 1600mAh do zasilania odbiornika stale żeby nie latał bo rzepy to raczej kiepskie rozwiązanie a ten pakiecik trochę waży

Ja mam owinięty w taką ilość gąbki że wchodzi na wcisk w miejsce pomiędzy półką serw a wręgą kadłuba.

-czy opłaca się robić przednie kółko skrętne czy nie a jak tak to jak to zrobić?

Ja nie lubię przednich kółek skrętnych ,ale zato dość dobrze w kretowaniu osłania silnik

-w jakiej wadze mam się zmieścić?

Jak najmniejszej .

Przy rozpiętości 1,3 m do max 2,2kg a przy 1,5 do 3 kg .Potem latają samoloty jak cegły ,co nie znaczy ,że nie będą latać ,ale już trudniej je pilotować

-czy jak skrzydło będzie miało lotki to też będzie musiało mieć wznios?

Lekki wznios nie zaszkodzi nawet w modelu z lotkami.Będzie stabilniejszy.

Za to przy większym wzniosie lotki w ogóle nie zadziałają.

-jak przymocować skrzydło do kadłuba(myślę o plastikowych śrubkach takich jak w P92 ale raczej grubszy

Zdecydowanie polecam ci zestaw szerokich 1cm gum modelarskich po 3 sztuki na lewą i po 3 sztuki na prawą stronę (a dokładniej to na krzyż)

Kadłub odbudowuje się dość prosto ,a skrzydło już raczej nie

Opublikowano

Marszczą skrzydło ???? :shock:

A w jaki sposób?

Na skrzydle robisz keson z balsy 1,5 czy 2 i marszczenie z górki.

Jak chcesz robić ładny model to polecam Jakiegoś 4 silnikowca a minimum 2silnikowca np Lightinga :D

Opublikowano

Witam Cie Krychol po urlopie .

GUMY !!!

Przy minimalnym crashu,skrzydla najczesciej przemieszczaja sie (absorbujac w ten sposob energie-absorbcja to pochlanianie, w tym wypadku energi z uderzenia ),co najwyzej masz wtedy dziurawe poszycie lub kolek na gumy do wymiany.Ze srubami jest tak,czasem pusci (peknie) a czasem zdemoluje skrzydlo.

Mialem i modelik na sruby,wlasnie do pierwszego ladowania.Na gumkach jest po prostu bezpieczniej,dla modelu.Nawet moj Magister lata na gumach,a byl na sruby.

Magister to spalina z elaporu - Multiplexa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.