Skocz do zawartości

Aurora 9 - pojawiła się instrukcja po angielsku

Jakub_RC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pomysł ze śurbą fajny, tylko patrząc na Aurorę, to dzwigienka musi być odgięta do góry, bo pod spodem jest włącznik. Może taka lub podobna SZEKLA , dodatkowo odpowiednio odgięta część "podkowa" będzie w sam raz. Oczko z jednej strony ma gwint wewnętrzny i łatwo przykręcić do uchwtu nadajnka.

• Odpowiedzi 538
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

UCHWYT DO NADAJNIKA DM-THH053 [03-0753] 59,90zł + przesyłka 15zł - to dość sporo jak za taki gadżet

w zakładzie gdzie tną plekse spytałem się czy nie mają jakiś większych odpadów do pozbycia się i po minucie przyniósł mi facet plekse o wymiarach 80cm x 22cm x 1cm za jedyne 50zł

gdyby poświęcić trochę czasu dla takiej pleksy, odpowiedni ją pociąć, wymodelować i skręcić prętem, można by z niej zrobić bardzo fajny stelaż (pulpit) pod nadajnik, a sądzę że koszta takiego stelaża (pulpitu) były by takie same jak w/w uchwyt do nadajnika.

Trzeba mieć tylko czas i chęci.

Najtańszy stelaż (pulpit) jaki znalazłem w sklepie internetowym jest od 90zł do 300zł.

Opublikowano

Przepraszam że się w trące do dyskusji,starych modelarzy.Jestem zainteresowany kupnem takiego nadajnika. Mam pytanie czy pasują do niej stare moduły od OPTIKA I EKLIPSA.W instrukcji na stronie 14piszą.ja ustawić synteze.ale na 72MHZ.Tak latają Amerykanie.

Je żeli ktoś rozgryzł ten temat prosze o informacje.

Ze względu na brak małych odbiorników do Aurory, nosiłem się z zamiarem dopasowania do Aurory modułu na 35 MHz. Jeszcze kiedy nie miałem Aurory myślałem sobie tak: skoro moduł Spectra24 pasuje do Optica czy Eclipsa to powinien i moduł HPF-Mi od Optica czy Eclipsa pasować do Aurory. Niestety nie jest tak różowo. Na forum przeczytałem, że nie pasuje. Jak kupiłem Aurorę to zobaczyłem, że otwory są w innym miejscu. Po pomiarach okazało się, że poziom sygnału jest diametralnie różny. Ale po wielu pomiarach, analizie wszystkich danych przystosowałem moduł HPF-Mi by pasował do Aurory. Włożyłem do niego kwarc nadawczy Hitec (na dowolny kanał z pasma 35 MHz), dokupiłem jeszcze antenę od Optica i teraz moja Aurora może bez problemu pracować w paśmie 2,4 GHz i 35 MHz. Wszytko to było podyktowane brakiem małych i lekkich odbiorników pasujących do depronów. Testowałem to z posiadanymi przeze mnie odbiornikami 35 MHz: Corona RP4S1 synteza 4 kanały; Corona RP8D1 synteza, podwójna przmiana, 8 kanałów i Hitec HFD-08RD podwójna przemiana, 8 kanałów. Nie ma żadnych objawów złej współpracy. Tym sposobem moja Aurora może pracować na 2,4 GHz i 35 MHz.

Niestety nie mam odbiornika QPCM, ale nadajnik może wysyłać sygnał w tej modulacji i jestem przekonany, że z odbiornikami HPD-07RH QPCM też będzie współpracował.

Dołączona grafika

Jeżeli jest ktoś zainteresowany takim modułem to mogę wystawić go na Allegro.

Opublikowano

Niestety nie mam odbiornika QPCM, ale nadajnik może wysyłać sygnał w tej modulacji i jestem przekonany, że z odbiornikami HPD-07RH QPCM też będzie współpracował.

Witam - jeżeli przetestujesz to rozwiązanie - proszę o jakąś informację.

Opublikowano

Witam! Jestem zainteresowany tym rozwiązaniem, proszę o dokładniejszy opis.Mam Aurore9 i mam moduł od Eklipsa.Mam do Aurory9 instrukcje w języku Polskim,jeżeli to kogoś zainteresuje.

HENRYK.

Opublikowano

Witam! Jestem zainteresowany tym rozwiązaniem, proszę o dokładniejszy opis. Mam Aurore9 i mam moduł od Eklipsa.Mam do Aurory9 instrukcje w języku Polskim,jeżeli to kogoś zainteresuje.

HENRYK.

Tak mnie zainteresuje ta instrukcja - proszę na maila info@kom-tel.com

Po pomiarach okazało się, że poziom sygnału jest diametralnie różny. Ale po wielu pomiarach, analizie wszystkich danych przystosowałem moduł HPF-Mi by pasował do Aurory. Włożyłem do niego kwarc nadawczy Hitec (na dowolny kanał z pasma 35 MHz), dokupiłem jeszcze antenę od Optica i teraz moja Aurora może bez problemu pracować w paśmie 2,4 GHz i 35 MHz. Wszytko to było podyktowane brakiem małych i lekkich odbiorników pasujących do depronów. Testowałem to z posiadanymi przeze mnie odbiornikami 35 MHz: Corona RP4S1 synteza 4 kanały; Corona RP8D1 synteza, podwójna przmiana, 8 kanałów i Hitec HFD-08RD podwójna przemiana, 8 kanałów. Nie ma żadnych objawów złej współpracy. Tym sposobem moja Aurora może pracować na 2,4 GHz i 35 MHz.

czy to znaczy, że to działać będzie z każdym odbiornikiem 35Mhz ?? (nie wiem co oznacza QPCM) np:

- Jeti - REX 5 MPD 35 MHz

- Jeti - REX 7 MPD 35 MHz

- CORONA RP8D1 35 MHZ SYNTEZA

???

Opublikowano

Jeśli można też poproszę instrukcję do Aurory 9 po polsku : irekso@poczta.onet.pl

Jeśli chodzi o moduł na 35 MHz również do Aurory 9 - to czy przypadkiem nie jest jakiś przyspieszony prima aprilis :)

Opublikowano

Jeśli chodzi o moduł na 35 MHz również do Aurory 9 - to czy przypadkiem nie jest jakiś przyspieszony prima aprilis :)

Żyję z nadzieją, że nie....

Opublikowano

czy to znaczy, że to działać będzie z każdym odbiornikiem 35Mhz ?? (nie wiem co oznacza QPCM) np:

Będzie działać ze wszystkimi odbiornikami z jakimi działa Eclipse czy Optic. Działać będzie również odbiornikami ww.

Jeżeli chodzi o QPCM to jest to pewien rodzaj modulacji opracowany przez firmę Hitec. Ogólnie mówiąc można wtedy korzystać z funkcji Fail Safe, która to ustawia serwa w zaprogramowane położenia w przypadku zaniku sygnału z nadajnika czy zakłoceń, np. programuje się małe obroty i powolne opadanie modelu po okręgu. Firma Hitec ma w tej chwili tylko jeden odbiornik HPD-07RH pracujący w paśmie 35 MHz odbierający modulację QPCM.

Oczywiście inne firmy też stosują podobny rodzaj modulacji m.in. PCM, SPCM, ale tutaj odbiorniki nie są zamienne. Odbiornik Futaby nie będzie działał z nadajnikiem Hiteca ani na odwrót.

Wszystko co tutaj opisuję nie jest dowcipem prima aprilisowym. Przerobiłem już drugi taki moduł i ten również działa bez zarzutu.

Opublikowano

Będzie działać ze wszystkimi odbiornikami z jakimi działa Eclipse czy Optic. Działać będzie również odbiornikami ww.

Jeżeli chodzi o QPCM to jest to pewien rodzaj modulacji opracowany przez firmę Hitec. Ogólnie mówiąc można wtedy korzystać z funkcji Fail Safe, która to ustawia serwa w zaprogramowane położenia w przypadku zaniku sygnału z nadajnika czy zakłoceń, np. programuje się małe obroty i powolne opadanie modelu po okręgu. Firma Hitec ma w tej chwili tylko jeden odbiornik HPD-07RH pracujący w paśmie 35 MHz odbierający modulację QPCM.

Oczywiście inne firmy też stosują podobny rodzaj modulacji m.in. PCM, SPCM, ale tutaj odbiorniki nie są zamienne. Odbiornik Futaby nie będzie działał z nadajnikiem Hiteca ani na odwrót.

Wszystko co tutaj opisuję nie jest dowcipem prima aprilisowym. Przerobiłem już drugi taki moduł i ten również działa bez zarzutu.

Czy mogę poprosić ciebie o jakiekolwiek bliższe informacje na temat tej przeróbki/"dostosowania" modułu o którym wspomniałeś by działał z naszymi aurorami 9 ?

Chciał bym nabyć ten moduł gdziekolwiek i wypróbować na "własnej skórze".

Z góry dziękuję.

Mariusz L

Opublikowano

A jeszcze lepiej kupić moduł Hiteca z syntezą i też bedzie działał.

Nie chcę podważać tego co piszesz - lecz nie sądzisz, że gdyby to było by takie proste to ludzie już by to obczaili - lub jeżeli HITEC'owi by zależało bardzo mocno na sprzedaży swoich aparatur - napisałby po prostu co jest kompatybilne z aurorą 9 ?

Zawsze można uznać to (ciszę przed burzą) za chwyt marketingowy (ze strony HITEC'a) i sprzedawać jak mówisz te moduły w nowych obudowach pod nazwą SPECTRA PRO dorabiając kolejną kasę.

Tego niestety jeszcze nie wiemy ....

Opublikowano

Nie jest kompatybilny mechanicznie-inaczej położne gniazdo wtykowe. Elektrycznie zaś tak. Jeśli działa moduł zwykły, to z syntezą również. Fabryka prowadzi swoją politykę, której nie znamy, a mozemy się jedynie domyślać. W ten sposób sprzedaje więcej wyrobów. Moduł ten działa również we wszystkich Futabach, niezależnie od modelu i położenia wtyków. pozdr.

Opublikowano

Nie jest kompatybilny mechanicznie-inaczej położne gniazdo wtykowe. Elektrycznie zaś tak. Jeśli działa moduł zwykły, to z syntezą również. Fabryka prowadzi swoją politykę, której nie znamy, a mozemy się jedynie domyślać. W ten sposób sprzedaje więcej wyrobów. Moduł ten działa również we wszystkich Futabach, niezależnie od modelu i położenia wtyków. pozdr.

... o jakim dokładnie module piszesz ?

Mógłbyś podać typ/nazwę ?

Opublikowano

A jeszcze lepiej kupić moduł Hiteca z syntezą i też bedzie działał.

Nie jest kompatybilny mechanicznie-inaczej położne gniazdo wtykowe. Elektrycznie zaś tak. Jeśli działa moduł zwykły, to z syntezą również.

Problem nie polega tylko na umiejscowieniu gniazda wtykowego, ale przede wszystkim, na wielkości sygnału sterującego. Przeróbka modułu z Eclipsa do Aurory polega na dorobieniu układu dopasowującego wielkość sygnału sterującego z Aurory tak by był rozumiany był przez moduł Eclipsa. Dodatkowo trzeba do odpowiednich bolców podprowadzić zasilanie i wyjście na antenę. Moduł HPF-Mi (ten bez syntezy) jest o tyle dobry, że jest gdzie upchnąć układ elektroniczny i gniazdo w nowym miejscu. Moduł z syntezą SPECTRA też by działał, gdyby wysterować go odpowiednim sygnałem. Nie wiem czy jest w nim miejsce.

Ja wziąłem moduł bez syntezy dlatego, bo jest w nim miejsce, a zależało mi na tym, by nie ingerować nic w Aurorę. Aurora jest nie otwierana, nie naruszane są w niej plomby. Wymiana modułu i anteny, wybór odpowiedniej modulacji w menu i wszystko działa należycie.

Opublikowano

sprzedawać jak mówisz te moduły w nowych obudowach pod nazwą SPECTRA PRO dorabiając kolejną kasę.

SPECTRA PRO jest o tyle inny, że u niego częstotliwość ustawia się w menu nadajnika, a nie przy pomocy pokręteł jak jest w module SPECTRA od Eclipsa czy Optica, nie mówiąc o położeniu gniazda.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.