Skocz do zawartości

HK-450 - czyli początek mojej przygody z heli ;)

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Gość slawekmod
Opublikowano

Sciągnij sobie manual do GY401 , jest w sieci po polsku. , w nim jest wszystko opisane, HK401 ponoć jest identyczny w regulacji. Jak nie znajdziesz to podeślij mail na PW to CI wyślę.

Edit: tu link do instrukcji http://pliki.waldorf.pl/futaba%20g%20401.pdf

• Odpowiedzi 328
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

OK, z żyrem chyba sobie już poradziłem bo ogon trzyma jak należy.

Proszę powiedzcie mi tylko dlaczego model ucieka mi w lewy bok (sunie się w lewo) ? Czy coś mogłem źle ustawić i to jest przyczyną ? Dodam ze to występuje na granicy oderwania się od ziemi, w powietrzu nie wiem jak się zachowuje bo zazwyczaj moje podskoki w powietrze trwają nie więcej niż 2 sekundy z uwagi na to ze nie mam za wiele miejsca a na zewnątrz ciągle wieje i w ogóle do niczego ta pogoda.

meloow

A co do ustawienia tego żyrka - co rozumiesz przez POPRAWNIE USTAW CZUŁOŚĆ - wyczaiłeś jak mniej więcej się zachowuje i jaką zasadą sie kierować przy ustawianiu czułości ? (serwo mam analogowe: http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4696 )

Opublikowano

bylo gdzies, chyba tu ze poprostu czulosc gyra tak dobrac zeby trzymal ten ogon w miejscu... jesli telepie na boki to za duza czulosc... jesli gora dol to za mała itp

Opublikowano

Tomek gyro HK ma dwa tyby normal i HH

w aparaturze ustaw czułośc żyrka dla normal w granicy 0-25% a dla HH optylamnie 65%

Tomek 2 - to sunięcie to podobno normalna sprawa w trybie HH, oczysiście w niektórych żyrkach. Żyro ustawia max wychlenie łopatek, ale jak zaczniesz rozkręcać silnik i heli zanczie się podnosić to zacznie wracać i sam będzie kontrolował ustawinie łopatek.

w ciągu krótkiego czasu bawiłem się 3 rodzajami żyrek

Esky 0704

Imax g192

HK401

każde działa inaczej ;)

poczytajce na Epheli tam jest wszystko ładnie opisane.

Opublikowano

robraf,

Dzieki - właśnie o takie info mi chodziło :) (teraz wiem przynajmniej w którą stronę kręcić.

meloow,

Super - właśnie brakowało mi info na temat konfiguracji apki. Teraz wiem ze mam źle ustawioną bo dal normal mam 50% a dla HH mam 80%

Dziękuje Panowie za pomoc. Jak coś mi się znów urodzi to raczej napiszę tutaj (z sentymentu do PFMRC - ale wazelina :P... )

Opublikowano

Z tą czułością żyra to jest tak, że najpierw ustawiasz w okolicach wysokich wartości, np 85 i w trakcie lotów obserwujesz zachowanie ogona. Jeżeli zaczyna "rybkować" (czyli szybko machać ogonem lewo-prawo), zmniejszasz czułość o dwa-trzy oczka i znowu próbujesz.

Wartość 65 dla 450-tki może być za mała i ogon może powoli przesuwać się w prawo. Alte to wszystko tez zależy od sprawności serwa ogonowego i ustawionego opóźnienia żyrka (delay)

Na razie ponieważ zaczynasz przygodę nie masz okazji sprawdzenia ustawień. wystarczy, że ogon ci trzyma. Po pierwszej setce zawisów zaczniesz wędrować po niebie i wtedy może ci się to okazać pomocne.

Co do sunięcia - możesz mieć po prostu niewypoziomowaną tarczę główną. Spróbuj dać prawy trymer lekko w prawo do korekty. Model na granicy oderwania ma prawo trochę tańczyć przez silne zawirowania, ale stałe znoszenie to sprawa tarczy i/lub trymowania.

Opublikowano

Nooooo Panowie :)

Ślicznie raz jeszcze dziękuję - mój HK lata :)

Nie sądziłem ze ustawienie żyrka będzie tak precyzyjne - nawet odstępstwo o 1% wykazuje anomalie.

Dzieki Wam udało mi się to ustawić jak należy, teraz pozostaje mi tylko praktyka....

ADD: 26.02.2010

No drodzy koledzy,

dzisiaj opanowałem chyba podstawową wiedzę odnośnie żyroskopów i udało mi się ustawić heli tak jak być powinno,

od dzisiaj pozostaje mi tylko trening zawisu :)

pierwsze podrygi sfilmowane :)

Gość slawekmod
Opublikowano

No ja nadziałem się na problem dotyczący wału wirnika nośnego oraz zębatek na nim osadzonych. Sam wał do łożysk jest dopasowany idealnie ale zębatka główna a właściwie zespół dwóch kół zębatych ze sprzęgłem jednokierunkowym ma luz na wale i to dość znaczny. Nie wiem czy we wszystkich HK-ach tak jest ale to raczej zjawisko nie pożądane. Zrobiłem tak że wyciąłem z puszki po piwie blaszkę, przeszlifowałem żeby zmniejszyć jej grubość i zawinąłem na kształt tulejki po czym umieściłem ją pomiędzy wałem a tulejką zespołu kół zębatych. luzy znikły ale okazało się znowu że całość jest nieosiowa i ma bicie na boki około 0.5mm. Problem nie leży po stronie blaszki bo ta jest zwinięta wokół wału . Znowu będę musiał wszytko rozebrać :evil: i poprawiać. Chyba że wybiorę opcję : zębatki główne Aligna.

Opublikowano

Witam ponownie,

No i mam swoje pierwsze kraksy... (oczywiście przez niewiedzę i głupotę własną :P )

Po ostrym męczeniu helika w końcu nie dał mi rady i załatwiłem go na cacy, przynajmniej na kilkanaście dni...

Ostatnio latając za twardo wylądowałem i utrąciłem ogon (na szczęście miałem części zamienne i wszystko ładnie pozmieniałem), niestety za mocno naciągnąłem pasek napędzający wirnik ogonowy i ostatnio siadło mi łożysko od ośki przekładni ogonowej.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

W Polsce można kupić na allegro wszystko, co potrzebuję, ale cena :o porażka - 2,6 x drożej niż w Chinach.

dla porównania:

Allegro: http://allegro.pl/item935885870_przekladnia_do_450_tki.html

eBay:

http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=170444432054&ssPageName=STRK:MEWAX:IT

Minus eBuy'a taki, że będę czekał kilkanaście dni na dostawę a znów nie mam za bardzo kasiury żeby płacić dwa razy drożej za to samo.

Gość Anonymous
Opublikowano

Wiesz, jak trafisz na "rzetelnego sprzedawcę" na allegro, to będziesz czekał tyle co z Chin do Polski i od sprzedawcy do Ciebie.

Gość Anonymous
Opublikowano

Szymon - pewnie masz rację...

A napisz lepiej co tam z Twoim HK ? jakieś postępy ?

Idzie mi nad wyraz kiepsko, latam codziennie po kilka godzin, i ledwo robię zawis odwrócony lub ciasne pętle i beczki, czasem tyłem, ale muszę więcej trenować.

Hahahhaha :jupi: :rotfl: :rotfl: :lol2: To był żart oczywiście. Jak rozbiłem ostatnio helika, to nie latam już około miesiąc ;)

Obecnie wygląda to tak:

Dołączona grafika

Ale nie ma się co przejmować: właśnie przed chwilą zamówiłem to:

Dołączona grafika

:jupi:

A teraz mała ciekawostka.

Dołączona grafika

W takiej oto kopercie przyszły do mnie części do helika.

Dla tych którzy niedowidzą ( ;) ) koperta ta jest zamknięta tylko i wyłącznie przy użyciu sznureczka obwiązanego na okrętkę dookoła pinu (żadnego kleju!!!) :D Nic nie zginęło, chociaż wystarczyło odkręcić nitkę, opróżnić kopertę wkładając kamień i zawiązać. Mówiąc że nic nie zginęło mam na myśli podroż koperty przez Polskę, a nie 3 tygodniową wyprawę przez pół kuli ziemskiej.

Opublikowano

latam codziennie po kilka godzin, i ledwo robię zawis odwrócony lub ciasne pętle i beczki, czasem tyłem, ale muszę więcej trenować.

jak ja wam zazdroszcze wolnego czasu , mój belt czeka od miesiąca na chwilkę wolnego abym mógł polatać ale na razie jest lipa i z czasem i z lataniem :)

Gość slawekmod
Opublikowano

Ja niebawem chyba ulotnię swojego HK 450 V2, opanowałem swoją T10-tkę odnośnie ustawień. Upchnę tylko elektronikę i zobaczymy jak się tym lata.

PS: Posty samych moderatorów, gang zielonych czy jak?

Opublikowano

Idzie mi nad wyraz kiepsko, latam codziennie po kilka godzin, i ledwo robię zawis odwrócony lub ciasne pętle i beczki, czasem tyłem, ale muszę więcej trenować.

Całkiem udany żarcik,prawie się nabrałem. Już widziałem Cię na liście startowej przyszłorocznego 3DMasters. :rotfl:

edit by strejla_u:

poprawiłem cytowanie

Gość Anonymous
Opublikowano

jak ja wam zazdroszcze wolnego czasu , mój belt czeka od miesiąca na chwilkę wolnego abym mógł polatać ale na razie jest lipa i z czasem i z lataniem

Ty przeczytałeś mojego posta do końca? :D ja ledwo zawis opanowałem ;) maszyna w kawałkach ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.