MASK Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Haha, dokładnie http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/SILNIKI-SPALINOWE/MPJ-10050.html?pp=28&producer=3109 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 No dobra to już wiemy, ale ten (mój) drugi jest dla mnie zagadką, może ktoś pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 A to nie Mills .75? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 A to nie Mills .75? Chyba masz rację Marcinie, że to jakiś klon Millsa, zmylił mnie ten zbiorniczek. Prawdziwy Mills (ten po prawej) wygląda baaardzo podobnie, miałem go w innym miejscu i nie porównałem przed zadaniem pytania :-)) Powoli tracę rozeznanie w tej mojej kolekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mundek Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Tak jak w tytule, Polskie silniki spalinowe. Kto, gdzie i kiedy wykonal pierwszy silniczek po 1945 roku ? Zagatka dla expertow w tym temacie. Pozdrawiam Wladek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Stawiam na Poznań i Bretsznajdera, on ponoć tworzył silniczki z narażeniem życia nawet w trakcie wojny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Podobnie Gadomski - jeszcze podczas okupacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mundek Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Bardzo ciekawa informacje znalazlem przegladajac archiwum pisma Skrzydla i Motor , numer z czerwca 1946 roku. Jest tam opis i zdjecie silniczka wykonanego w roku 1945 przez Stanislawa Albrechta z Rzeszowa. Prawdopodobnie jest to pierwszy silnik wykonany w Polsce po wojnie. Tu jest link do tego archiwum http://kramarczyk.org/sim/ Bardzo dziekuje koledze Przemkowi za udostepnienie tego archiwum. Pozdrawiam Wladek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 Bardzo ciekawa informacje znalazlem przegladajac archiwum pisma Skrzydla i Motor , numer z czerwca 1946 roku. Jest tam opis i zdjecie silniczka wykonanego w roku 1945 przez Stanislawa Albrechta z Rzeszowa. Prawdopodobnie jest to pierwszy silnik wykonany w Polsce po wojnie. Tu jest link do tego archiwum http://kramarczyk.org/sim/ Bardzo dziekuje koledze Przemkowi za udostepnienie tego archiwum. Pozdrawiam Wladek. Dzięki Władku za przypomnienie tego archiwum. O Albrechcie, to w pierwszym numerze było. Skan: W numerze 25 jest artykuł na temat wczesnej działalności Gadomskiego. Jeden z kolegów wrzucił go w 194 wpisie w tym wątku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Kolejne dwa Polskie motorki wróciły do kraju po latach spędzonych na emigracji :-)) Przy okazji z tego samego kraju za naszą zachodnią granicą przyjechała do mnie fajna książeczka. Święta, święta każdy obchodzi jak potrafi najlepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Eleganckie te Twoje nowe pisanki Szczerze mówiąc ja takich wciąż szukam, jakby ktoś miał, to ustawiam się w kolejce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bynek Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Kto był konstruktorem tego motorka ? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Kto był konstruktorem tego motorka ? Wygląda mi to na dziecko Stanisława Górskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bynek Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Inicjały wybite na motorku potwierdzają przypuszczenia Pawła. Motorek ma około 5 cm3 pojemnosci. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bynek Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Chciałbym przedstawić dorobek kolejnego wspaniałego konstruktora silniczków modelarskich lat 50. Wykonywane były w Szczecinie przez jednego z modelarzy na potrzeby lokalnego Aeroklubu. O jakości i osiągach tych silników może świadczyć fakt , ze na MP modeli prędkich rozgrywanych na Śląsku w latach 50. ekipa ze Szczecina zdobyła I miejsce. Inicjały konstruktora oraz nr silnika wybite na korpusie karteru. Może ktoś odgadnie dane konstruktora? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platon Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Chciałbym przedstawić dorobek kolejnego wspaniałego konstruktora silniczków modelarskich lat 50. Wykonywane były w Szczecinie przez jednego z modelarzy na potrzeby lokalnego Aeroklubu. O jakości i osiągach tych silników może świadczyć fakt , ze na MP modeli prędkich rozgrywanych na Śląsku w latach 50. ekipa ze Szczecina zdobyła I miejsce. Inicjały konstruktora oraz nr silnika wybite na korpusie karteru. Może ktoś odgadnie dane konstruktora? To silnik Władysława Kulika, a były jeszcze inne ciekawe motorki tego konstruktora 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bynek Opublikowano 22 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 To silnik Władysława Kulika, a były jeszcze inne ciekawe motorki tego konstruktora Zgadza się, to silnik wykonany przez Władysława Kulika. Byłem prawie pewny ,że nikt nie odgadnie tej zagadki. Wielkie brawa dla Pana Grzegorza !!! Poniżej fotki kolejnego motorka ale już w wersji żarowej. Ponieważ w tamtych czasach w Polsce , silniki żarowe były jeszcze techniczną zagadką, Pan Władysław skonstruował silnik ze zmiennym stopniem sprężania, podobnie jak w samozapłonach. W ten sposób mógł precyzyjnie określić optymalny stopień sprężania oraz najlepsze parametry silnika. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 23 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 Niesamowita kolekcja! Dzięki za fotki i garść faktów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bynek Opublikowano 18 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2017 Ostatnim silniczkiem wyprodukowanym przez Pana Kulika był ten oto egzemplarz .... Technologia wykonania jak na tamte czasy była bardzo wysoka. W tym egzemplarzu zastosowano połączenie tłoka z korbowodem za pomocą przegubu kulowego. Jako młody chłopak, Pan Władysław trafił w czasie wojny na roboty do Niemiec.Pracował tam w niewielkim zakładzie mechaniki precyzyjnej, gdzie nauczył się obsługi maszyn i materiałoznawstwa. Na początku lat 60 nastąpił już napływ silniczków zachodnich , i domowa produkcja silniczków modelarskich została zakończona 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motorman Opublikowano 29 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 I run a website about model engines. Some members may be interested. It is on: http://adriansmodela...atalog/main.php I am interested in model engines of all types. I have several Polish engines that I like very much. Currently I have 2.5 cm2 of diesel, which in my opinion can be a project of Stanisław Gorski from Poland. Nobody here can identify him. Does anyone in this forum know about this? If so, I would be very grateful to know what it is! You can see all the details at: http://adriansmodela....php?cat_id=164 Thank you! Prowadzę witrynę internetową na temat silników modelu. Niektórzy członkowie mogą być zainteresowani. To jest włączone: http: //adriansmodela...atalog/main.php Interesuję się silnikami modelu wszystkich typów. Mam bardzo wiele silników polskich, które bardzo mi się podobają. Obecnie mam 2,5 cm2 oleju napędowego, który moim zdaniem może być projektem Stanisława Gorskiego z Polski. Nikt tutaj nie może zidentyfikować go. Czy ktoś na tym forum wie o tym? Jeśli tak, to byłbym bardzo wdzięczny, wiedząc, co to jest! Możesz zobaczyć wszystkie szczegóły na: http: //adriansmodela....php? cat_id = 164 Dziękuję Ci! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi