Mig Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 OK, rozumiem, że znasz pana prezesa i mogę się na Ciebie powołać? Loty pianką na kilkunastu metrach nikomu na Balicach nie zagrażają - to jest jasne, ale przepisy są jakie są - mimo, że nie dostosowane do realiów to obowiązują. Po prostu bardzo bym nie chciał nieprzyjemności z tego powodu. Pan prezes zwraca szczegolna uwage na loty poza zasiegiem wzroku... Moim skromnym zdaniem, latnaie w tych miejscach w zasiegu wzrogu, nie stanowi zadnego zagrozenia dla samolotow startujacych i ladujacych na Balicach. Przepisy sa niedostosowane do realiow i licze, ze nikt nie bedzie nadgorliwy w ich bezwzglednym egzekwowaniu. Jeszcze nikt nie dostal '5 lat' za latanie 'pianką' i oby tak zaostalo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yay Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Niestety nie znam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Niestety nie znam:) Lata się coraz niżej,he,he,Rafał to Ty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yay Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Trudno poznac kto to bo ma dziwna opaske na oczach .. hehe I jak widac maszyna wisi grzecznie zaraz obok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ExPrezes Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Tak jest. Ograniczać, zakazywać, utrudniać. Człowiek po dniu ciężkiej pracy ma siąść przed telewizorem i dać sobie grzecznie prać mózg. A jak ktoś chce mieć hobby, to trzeba je tak ludziom zorganizować, żeby przy tym wyciągnąć dodatkową kasę. Niedługo, żeby puścić rzutkę Foxa trzeba będzie mieć licencję pilota, a żeby rozłożyć koc na polance - kurs paralotniarski. Przepraszam za OT, ale szlag mnie trafia i coraz bliżej mi do emigracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mig Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Ja się zastanawiam tylko - czy ktoś z Was słyszał albo pamięta choć jeden wypadek w Polsce z udziałem samolotu RC i normalnego samolotu? Wiem, że technika się rozwija i FPV zrobiło się popularniejsze dopiero nie tak dawno, ale czy ktokolwiek ma informację o tego typu zdarzeniach? Jestem niemal pewien, że te ustawy o UAV'ach piszą ludzie, którzy o lataniu modelami nie wiedzą totalnie nic. Niestety zabraniać jest najłatwiej i nie trzeba nawet wiedzieć czego się zabrania. Chyba zacznę serio dzwonić na wieżę w Balicach i zgłaszać loty deproniakiem nad ziemią, sam jestem ciekaw reakcji i podejścia kontrolera do takiego zgłoszenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 I,,jeszcze dwa zdjątka z wielkanocnego latania, (kolegów ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ExPrezes Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Postanowiłem spróbować sił w budowie lekkiego shockflyera - nigdy czymś takim nie latałem, ale po oblocie jestem zachwycony (nawet pomimo tego, że sporo poprawek muszę jeszcze wprowadzić). http://vimeo.com/94195635 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Prognoza pogody na dzisiejsze popołudnie była bardzo optymistyczna i mimo porannego deszczu, całkowicie się sprawdziła. Mały wiatr i ciepłe promienie słońca to doskonały czas na otwarcie sezonu wodnego latania. Dziś na zalewie w Zesławicach pierwszy raz z wody wystartował Drake II oraz Catalina. Modele pięknie prezentowały się na wodzie ..... i oba zaliczyły bardzo udane loty. Wojtek był bardziej odważny i jako pierwszy zdecydował się poderwać model. Drake II bardzo dobrze pływa, słucha steru wodnego i nie miał żadnych problemów z rozbiegiem oraz wyjściem z wody. Moja Catalina ma większe zanużenie, nieco przytapia nos i trudniej ją wyprowadzić na redan ale przy dłuższym rozbiegu start również przebiega poprawnie. Pierwsze loty zostały zarejestrowane i wkrótce pojawi się filmik dokumentujący dwa obloty a dziś na szybko wklejam krótki zapis z telefonu komórkowego pokazujący wspaniałe właściwości modelu Wojtka. To fragment ostatniego lotu, gdy ustał wiatr a woda zrobiła się jak lustro pozwalając na zabawę w kolejne starty i lądowania. https://picasaweb.google.com/111364731422052630499/Loty_2014?authkey=Gv1sRgCP6c-ri1497paA#6011145126394771810 ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luki800 Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Szkoda ze niedaliscie znać na zalew mam z 5km Najważniejsze ze udane latanie pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 10 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 Obiecany filmik z lotów hydro: https://picasaweb.google.com/111364731422052630499/FilmyZLatania?authkey=Gv1sRgCNKbk4_e5eL8Eg#6011670454855961330 ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 10 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 Super! Zabawa przednia. Pomimo silnego wiatru (potem się uspokoiło), czego nie widać na filmie, oba modele spisywały się doskonale. Jeszcze muszę przećwiczyć wodowanie (lądowanie?), bo lekkość modelu i płaskie dno nie ułatwia płynnego siadania na wodzie. A Catalina siada super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 10 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 Dziś też polatałem żółtą łodzią, tym razem trójkątną i z lądu. Filmów i zdjęć z lotu nie mam więc muszą wystarczyć naziemne: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 10 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 Jak wrażenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 11 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Wrażenia ze wszech miar pozytywne To jest szybki model ale bardzo przewidywalny. Bardzo stabilny w locie, chodzi za ręką. Szybkie przeloty na małej wysokości są bardzo widowiskowe, a dla pilota praktycznie bezstresowe. Silnik (46) mocy ma trochę mało jak dla prawie czeroklilogramowego modelu ale i tak to jest samolot do latania na pełnym gazie więc daje radę. Ląduje się nim też bardzo przyjemnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
From_heaven Opublikowano 17 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Na Śmietniku często lata z nami pilot z Eurolotu i problemu nie widzi. Czasami lata nisko piankowym szybowcem, a czasami przelatuje nad nami trochę wyżej Bombardierem Q400 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luki800 Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Witam modelarzy z Krakowa, Była by możliwość dostać od kogoś bliższy kontrakt, w celu wspólnego polatania na Czyżynach czy gdzie kolwiek indziej? Po prostu żeby się zgadać na wspólne latanie w Krakowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Wszyscy koledzy którzy są aktywni w tym wątku systematycznie latają w różnych miejscach i na Czyżynach również. Podaj tu czas i miejsce kiedy będziesz i na pewno ktoś dołączy a jeżeli chcesz się umawiać z kimś bardziej precyzyjnie to pisz na priv-a do wybranej osoby. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 W weekendy jeżeli jest pogoda to zawsze ktoś jest na pasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 19 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Dziś piękna pogoda więc wziąłem moją trójkątną łódź latającą na lotnisko. Kilka scen z latania udało się nagrać telefonem. Proponuję włączyć pełny ekran i "HD" - lepiej widać model. http://vimeo.com/95782270 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi