tytan12 Opublikowano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Tyniec :jupi: zaczyna coś wiać z południa,oby nie lało :twisted:No i zaczyna sloneczko przebijać się przez chmury :jupi: .Wiaterek się niestety odwrócił :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadek041 Opublikowano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 Witam latacie gdzieś panowie jutro ?? Zastanawiam się, gdzie by tu polatać trenerkiem spalinowym klasy 40 i może tez helikiem ?? Na Czyżynach jakaś impreza, więc raczej tam nie polatam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawomir Opublikowano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 Smietnik :rotfl: Polecam. Pozdrawiam Sławomir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadek041 Opublikowano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 A pan tam jutro będzie możemy się spotkać tylko prosiłbym o dokładniejsze namiary. Czy tam wystartował by prawie trzy metrowy spacewalker z benzynką jest na tyle miejsca i na tyle bezpiecznie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawomir Opublikowano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 Raczej nie. Kłady sporo zniszczyły. A na srodku smietnika powstał tor dla kładów zagradzając swietne miejsce własnie na takie modele. Pozdrawiam Sławomir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mellon-68 Opublikowano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 Tadek, weź trenerka, sam sprawdzisz jakie warunki są na "śmietniku". Dużym modelem nie ryzykuj. Poza tym jeżeli latasz w tradycyjnym paśmie 35 można się nieplanowanie "spotkać" z kimś latającym w okolicy. Szkoda nie tylko modelu. Ryzyko latania dużym sprzętem w pogodny dzień na "śmietniku" jest podobne jak na pasie w Czyżynach. Ludzie spacerują z dziećmi i z psami. Przyjedż zobaczysz. Helikopterem polatasz. Tenerkiem pewnie też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadek041 Opublikowano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 A TY Mellon będziesz jutro na śmietniku ? O której pasowało by tak przyjechać ? I gdzie to jest dokładnie jakaś mapa adres ? Proszę o odpowiedz. Pewnie przytoczę się z tatą, ja jestem w trakcie robienia prawo jazdy. PS: Tak, latam w tradycyjnym paśmie na kanale 66 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mellon-68 Opublikowano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 Nie będę, Dziś wróciłem po tygodniu nieobecności i chcę posiedzeć z Rodziną. Dojazd na "śmietnik" od ul. Tynieckiej w Jemiołową potem w Rodzinną. Tu jest link. Zwykle lata się tam gdzie ten (nawet nie wiedziałem, że chyba wykoszony) krzyżyk. http://mapy.google.pl/maps?f=q&source=s_q&hl=pl&geocode=&q=krak%C3%B3w,+skotnicka&sll=52.025459,19.204102&sspn=9.958654,27.641602&ie=UTF8&hq=&hnear=Skotnicka,+Krak%C3%B3w,+Ma%C5%82opolskie&ll=50.030178,19.887732&spn=0.005073,0.013497&t=h&z=17 Pytanie ogólne - Wracając do linku, ponieważ dawno nie byłem na śmietniku i nie sprawdzałem też goole-maps tego rejonu , - aż do dzis - , czy ten jasny krzyż to jest faktycznie skoszony pas? POZD! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadek041 Opublikowano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 A czy ktoś z forumowiczów będzie jutro na śmietniku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawomir Opublikowano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 Jest to wykoszony pas. Ale jak pisałem kłady go ładnie rozorały ! Pozdrawiam Sławomir. Ps. Moj stan wiedzy jest przed powodzia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Wczoraj, czyli w niedzielę i mi także udało się wreszcie przewietrzyć część sprzętów. Pogoda była wręcz wymarzona do latania, nie wiało, a i zgodę właściciela pola udało się mi uzyskać. Zaczęliśmy od "Kanara": , który bez problemów po zimie odpalił, ale były trudności ze startem, gdyż konfoguracja podwozia z przednim kółkiem nie ułatwia startów w gęstej /zbitej/ trawie. Takie podwozie najlepiej sprawdza się na asfalcie czy betonie. No i były sobie dwa "kanary". Jeden młody , drugi stary... To w trakcie sprawdzania podwozia, po nieudanym starcie z "fikołkiem" na plecy. Ale ze trzy razy udało się poprawnie wystartować i tak to w powietrzu było: Czasami w lataniu przeszkadzają też zupełnie przyziemne przyziemności: A po lądowaniu z "fikołkiem" trzeba też i usterzenie było sprawdzać, czy jeszcze się trzyma i siedzi na swoim miejscu: W końcu przesiedliśmy się na "Duka" i tu już żadnych problemów ze startem nie było. Próbowałem także uruchomić mój jedyny nowy /stary, bo używany wcześniej przez jednego z naszych forumowych Kolegów, zresztą doskonałego pilota "helika" i profesjonalnego dokumentalistę z powietrza naszej tegorocznej, podwójnej powodzi w Krakówku/ i aczkolwiek zapalał od pierwszego kopa, to jedynie po wlaniu kilku kropel paliwa do karteru, gdyż przewody od zbiornika "dziadek Majek" połączył właśnie po dziadowsku. :oops: "kierownik" latania /tu w przyczepce, gdzie miał punkt dowodzenia/ ma jeszcze problemy z wymową "r", ale to chyba każdy tak kiedyś miał... W każdym bądź razie silniczek pracuje i nast. razem będzie można potrenować też tym akrobacyjnym trenerem , co "Tornado" się zowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Gdzie jest taki idealny teren do latania .... trawnik jak na polu golfowym :-) ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Ano jest i nawet kiedyś w większej grupie udawało się tam latać. Teraz nie ja dysponuję tym polem i muszę prosić o zgodę na korzystanie, więc też i niczego nie mogę oferować. Se la żyzń, jak mawiali starożytni Chińczycy. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbatus Opublikowano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Jeśli tylko pogoda dopisze będę, najprawdopodobniej z Mirolkiem koło 19:30 na Czyżynach. Zapraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mellon-68 Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 W sobotę lub w niedzielę (jak pogoda pozwoli) zamierzam odwiedzić z modelem Aeroklub w Pobiedniku. Ponieważ nie jestem członkiem Aeroklubu to w związku z tym mam pytanie do osób, które nie mając statusu członka aeroklubu latały na Pobiedniku - Czy Towarzysztwo Zrzeszone nie będzie miało nic przeciw temu aby skorzystać z pasa modelarskiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadek041 Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Witaj. Jeżeli nie jesteś członkiem sekcji tak jak ja np. To wtedy możesz latać tylko musisz mieć wykupiony bilecik za 20 zł na cały dzień na miejscu można kupić. Przynajmniej 20 zł było jeszcze w zeszłym sezonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
From_heaven Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 A co do pytania czy Towarzystwo będzie miało coś przeciwko, to myślę, że będzie :wink: Byłem tam raz i odniosłem wrażenie, że przyjezdnych się tam nie lubi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mellon-68 Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 No właśnie From_heaven - dobrze wyczuwasz - a ja dlatego pytałem. Jednak pojadę sprawdzę i napiszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 11 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2010 Dodatkowo ubezpieczenie.Jak lubisz sobie postać na pasie w kolejce do lotu ,bo gościu przed tobą reguluje silnik pół godziny i blokuje pas,to jedź,może jeden lot wykonasz a stracisz parę godzin..Atmosfera dla starych pierdzieli,wyciągnąć model i pieprzyć pół dnia ,po czym spakować i do domu.Do wszystkiego uwagi z cyklu" Cessna tak nie lata,powinna makietowo""Lądujemy z prawej strony a startujemy w lewą"(jakby odwrotnie było jakąś różnicą) :crazy: "latasz nad samochodami(bo najchętniej zaparkowali by na pasie) po czym "autochton" kręci akrobację 2,5 m modelem nad głowami wszystkich.Lądujące Antki i skaczący skoczkowie.Szczegóły opowiedział by wam mój kolega Marek,jest zalogowany ale nie wiem czy może pisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mellon-68 Opublikowano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 Cześć! Dziś latając na "śmietniku" po którymś z kolei "blenderze" padły zembatki w serwie jednej z lotek i niestety skrzydło już z korka nie wyszło. Spadło sobie właśnie tu: By caprees at 2010-06-12 Wygląda ono tak: By caprees at 2010-06-12 W środku: silnik HXT, regielek 30A, lipo 2200ma, odbiornik Hitec Electron 6 40Mhz. Na dziobie ma kamerkę : By caprees at 2010-06-12 Pomimo, że dość dobrze mogłem określić gdzie się skrzydło "wkręciło" to trawa w tym miejscu w pobliżu starego koryta wisły jest wysoka i niestety nie udało mi się znaleźć latadła. Poszukiwania przerwałem bo muszę zawieźć rodzinę poza Kraków. Jeżeli kiedyś komuś z Kolegów uda się je kiedyś znaleźć proszę o informację na PW. W nagrodę dla znalazcy kamera MD-80 z dziobu skrzydła + 100PLN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi