Skocz do zawartości

Zestaw noży modelarskich

Tytan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W Biedronce można kupić fajny zestaw nożyków modelarskich za 19,90 zł

Sam kupiłem dla siebie jeden komplet.

Polecam,za tą cenę naprawdę warto. :)

Opublikowano

Są w Biedronce od 21 stycznia bodajże.

Czekałem na nie z niecierpliwością lecz gdy je zobaczyłem szczeka opadła... Niestety z załamania.

W ogóle co innego na obrazku w gazetce i w ogóle co innego w realu. Końcówki uchwytów do których są przyczepiane skalpele są z plastiku.

Temat bardziej obgadany na pokrewnym forum :P

Opublikowano

Szkoda na nie pieniędzy. Plastikowe zaciski łamią się na grubej balsie. Za tą cenę masz jeden nożyk cały metalowy (albo dwa metalowe skalpele chirurgiczne) i to jest chyba lepszy wybór.

Opublikowano

Szkoda na nie pieniędzy. Plastikowe zaciski łamią się na grubej balsie. Za tą cenę masz jeden nożyk cały metalowy (albo dwa metalowe skalpele chirurgiczne) i to jest chyba lepszy wybór.

O wiele wiele lepszy.

Takie uchwyty chirurgiczne można zanabyć w prawie każdej aptece a jak nie to zamówią. Na allegro też zresztą są. Cena do 15 zł. Skalpele po 70gr~~ Numer 11 najlepszy. A skalpel z takiego uchwytu nie ma szans sie wyrwać.

Opublikowano

Zakonczmy ten temat. Za ta kase mamy precyzyjna oprawke OLFY z kilkoma ostrzami a wszystko na lata. A te skalpele to mozna sobie wsadzic gleboko i to najlepiej temu kto je wytwarza

Opublikowano

Takie same nożyki można kupić w marketach za 5zł. :wink:

Ja się wykosztowałem na uniwersalną rączkę do noża modelarskiego, kupioną przy okazji chyba w arthobby, ostrza biorę "marketowe" i się nie przejmuję bo pasują. Ale rączka porządna i była warta tych 20 czy 30zł.

Natomiast plastikowe rączki połamały mi się na pierwszym modelu. Oprócz łamania się końcówek, wycierają się też w nich gwinty od zaciskania ostrza. Takim nożem można sobie co najwyżej bolesne kuku zrobić.

Tu akurat zgadzam się z rapierem. :wink:

Jak ktoś ma dużo cięcia, to niech kupi RAZ porządny nożyk, zamiast 20-tu tańszych i tylko niebezpiecznych.

Opublikowano

Polecam oprawki Excel. Sam kupiłem ten zestaw z biedronki... i tak jak poprzednicy nie polecam :) Ale i tak w komplecie najlepsza jest osełka... hehe można powiedziec, że "diamentowa" :D

Opublikowano

Ja takze odradzam takie "rzucanie sie" na promocje w marketach. W taki sposob kiedys nabylem kilkudziesiecio czesciowy zestaw nozy do tapet-100% plastikowe niestety, ale za chyba 25 zl pomyslalem, ze sie oplaca. Kupilem i lamaly sie doslownie jeden za drugim na balsie grubosci nawet 4 mm (to moj rekord). Teraz od kilku miesiecy mam noz z metalowa wkladka i ten z czystym sumieniem moge polecic.

Opublikowano

AAaa ja właśnie dzisiaj dostałem (nie kupiłem, tylko dostałem niespodziewanie) taki zestaw noży i zamierzam nim trochę popracować O :P

Opublikowano

A to podstępny kolega :D:D

a ja kupiłem sobie w sklepie medycznym skalpeli wszelkich rodzajów, małych i dużych, za nieduże pieniądze a oprawka aluminiowa typu ołówek od Olfy pasuje (choć mam i oryginalne do skalpeli).

Opublikowano

A tak nawiasem - mówicie, że to się do blasy czy innego drewna nie nadaje. A w którym miejscu na opakowaniu tych noży pisze, że to produkt z przeznaczeniem dla modelarzy RC ? :P budujących ciężkie maszyny z licho wie czego?:D

Opublikowano

Ja kupiłem (używam) tylko i wyłącznie do modeli redukcyjnych. Do cięcia balsy się nawet nie biorę... aż taki chłam to to może nie jest, ale palców szkoda :)

Opublikowano

A ja dostałem od kolegi na urodziny i jestem zadowolony. O! :)

uu to niedobrze wróży

W Chinach nie należy dawać w prezencie zegara, gdyż w języku chińskim słowo zegar jest zbliżone do słowa pogrzeb. Natomiast parasolki, noże, scyzoryki, nożyki do listów i inne ostre przedmioty oznaczają koniec przyjaźni. Prezenty nie powinny być zapakowane w biały, czarny i niebieski papier, bowiem kojarzą się ze śmiercią. Chińczyka najlepiej obdarować czerwoną kopertą z pieniędzmi, która gwarantuje powodzenie w każdej sprawie.

....

Gdy otrzymamy coś ostrego, należy podarować potem ofiarodawcy przysłowiowy grosz, gdyż w przeciwnym razie pomiędzy darczyńcą a obdarowanym dojdzie do wielkiej kłótni.

U nas nie ma aż takiej extrawagancji, bez przesady, wystarczy zwykła biała :faja:

Opublikowano

Oj koledzy dajecie wiarę jakimś pogańskim gusłom :P Robicie siedem kroków w tył i plujecie przez lewe ramię jak wam czarny kot przebiegnie drogę, albo nie przechodzicie pod drabiną?

Ja dałem bratu 7 lat temu na prezent ślubny zestaw noży kuchennych Victorinoxa i do tej pory jakoś kłótni między nami nie było. A noże zachwala do tej pory przy każdym spotkaniu :)

A co do tematu, skoro się już włączyłem, to wszystko zależy od sposobu używania nożyków modelarskich. To co sprzedają w supermarkety fajnie wygląda i ma dużo różnych ostrzy, ale jakość jest bardzo wątpliwa. Szczelina z której się wysuwa ostrze jest za duża, często lubi się psuć mechanizm blokady. Ja osobiście używam do tej pory małego metalowego nożyka z odłamywanymi ostrzami, który kupiłem jeszcze w liceum i większego, który zostawił u mnie nieopatrznie facet, który wykańczał mi mieszkanie :P Ostrza kupuję w OBI, bo są dość dobre i w dobrej cenie. Więcej nic mi nie potrzeba.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.