Skocz do zawartości

Zlin 50L

widar123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

choć chciałbym już prace nad tym modelem zakończyć w tym roku i usiąść nad czymś nowym.

Nic nie piszę bo co tu pisać.

Na dalsze zdjęcia zdjęcia czekam z nadzieją, że spełnisz obietnicę.

• Odpowiedzi 278
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Czy ten model z założenia ma latać, czy od razu idzie do muzeum Modelarstwa polskiego :)

Po prostu coś niesamowitego. Doskonale, że może lepiej w gablotę niż na lotnisko. Czekam na finał i oblot :)

Opublikowano

Pierwsze "oskórowanie" blachą fotela. Części fotela zyskały też właściwą barwę, jak się okazuję materiał na fotel został przypadkowo idealnie dobrany, chodzi o możliwości anodowania i barwienia. Z braku formatek aluminiowych w gatunku PA6, kupiłem w zastępstwie PA11 i to właśnie ten materiał praktycznie najlepiej nadaje się do tego procesu. Podczas anodowania powstaje piękna gruba i równa warstwa tlenku aluminium, co gwarantuje potem idealne na całej powierzchni pokrycie jednolitym kolorem przy barwieniu.

Fotel05.jpg

Fotel06.jpg

Fotel07.jpg

Fotel08.jpg

Opublikowano

Blacharka fotela skończona. Wszystkie elementy zgodnie z projektem pasują idealnie. Pozostało jeszcze zamocowanie fotela w prowadnicach, więc niedługo będzie już całość. Jak wyszło - na zdjęciach poniżej:

Fotel16.jpg

Fotel15.jpg

Fotel14.jpg

Fotel13.jpg

Fotel12.jpg

Jak się okazuje zakładana waga też jest w normie :)

Fotel11.jpg

A tak się prezentuje w modelu

Fotel10.jpg

Fotel09.jpg

CDN...

Opublikowano

Dorobiłem jeszcze zamki i rolki do prowadnic fotela, teraz siedzisko z jednej strony jest zamocowane, pozostaje mocowanie spodu fotela.

Fotelzamek02.jpg

Fotelzamek01.jpg

Opublikowano

Czy to już przypadkiem nie podchodzi pod zboczenie? hehe :) Twoja dokładność jest niesamowita!

Nie nie wszystko pod kontrolą, gdybym miał robić silnik makietowy, to wtedy bym się już zastanowił czy to przypadkiem nie "zboczenie"  :) .

Opublikowano

Oj tam, ale silnik jaki zastosowales chciałbym usłyszeć na żywo. No i oczywiście zobaczyć model w całej okazalosci! Buduj, buduj:)

Wysłane z mojego HTC Sensation XE with Beats Audio Z715e przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Proszę wybaczyć że się wtrącam ale czy Pan zażywa amfetaminę?

A co to jest?  ;)  Nie no takie wspomagacze wykluczone, ale zastanawiam się czyżbym faktycznie coś przesadził, to już drugi post w tym charakterze, muszę się przejrzeć w lustrze  :) . Tymczasem czekam na dostawę blachy 1 mm na sprzączki do pasów.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Krawiec nie najlepszy ze mnie, więc z pasami długo się męczyłem, ale ostatecznie są do przyjęcia. Została mi tapicerka do fotela.

pasy02.jpg

pasy03.jpg

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Zlin prawie ukończony, odebrałem właśnie tapicerkę do fotela od krawcowej ;-) , można więc posadzić pilota na swoim miejscu, przypiąć pasami w gotowości do lotu. Pilot otrzymał nowiuśkie słuchawki i okulary, żeby mu słoneczko nie przeszkadzało. Do zakończenia pozostały jeszcze orczyk-pedały do steru kierunku (ten element jest najmniej widoczny dlatego zostawiam sobie go na koniec) i blaszane wykończenia steru wysokości na styku ze sterem kierunku. W przyszłym sezonie mam nadzieję, że Zlin poczuje powietrze :-)

Jak zwykle fotograficzna relacja ponieżej:

Fotel z tapicerką

FotelT01.jpg

FotelT02.jpg

FotelT03.jpg

W kokpicie pojawiły się też nowe opisy, których mi brakowało (nie mogłem odczytać z oryginałów) - tu wielkie dzięki dla "kesto", który przesłał wszystko co było mi potrzebne.

Wspomniane słuchawki i okulary:

Sluchawki.jpg

Okulary.jpg

I pilot gotowy do lotu

Pilot01.jpg

Pilot02.jpg

Pozdrawiam wszystkich

Opublikowano

Mistrzowska robota to bardzo delikatne stwierdzenie.

Ja szczęki cały czas szukam na podłodze.

Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk

Opublikowano

Witaj  Kolego Darku !

Od początku  po cichu obserwuję Twoje zmagania  ze Zlinem , brakuje słów aby określić to co zrobiłeś  ---  poprostu  wspaniała robota ,morze cierpliwości  --- istne  "szaleństwo ".     Zyczę Ci  aby model latał tak perfekcyjnie  jak jest zrobiony .  Czekam   na relacje z lotów .

Pozdrawiam Lucjan

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.