kesto Opublikowano 22 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Od dłuższego czasu przymierzam się do modelu. Dokumentacja jest bardzo skromna. Korzystam z opracowań A. Glassa (Polskie konstrukcje lotnicze) i A.Olejki (Lotnictwo morskie II Rzeczypospolitej) oraz z kartonowej wycinanki CardPlane, z której wziąłem przekroje kadłuba. Samolot istniał tylko jako projekt. W lipcu 1939r. zbudowano drewnianą makietę do badania w tunelu aerodynamicznym i na tym historia tego wodnosamolotu stanęła. Istnieje tylko zdjęcie tegoż modelu i swobodne wizje artystów. Model planuję zrobić w skali 1:9 co da rozpiętość 2m. Gdyby ktoś chciał wspomóc mnie materiałami dotyczącymi RWD-22 byłbym wdzięczny. Na dzień dzisiejszy rysuję plany w odpowiedniej podziałce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 22 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 A moze skontaktuj sie z p.Andrzejem Glassem? Moze ma cos wiecej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 30 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2011 Z informacjami na temat RWD-22 jest krucho, bo nie powstał nawet prototyp. Nie było czego dokumentować. To co jest musi wystarczyć. Kadłub będzie z laminatu epoksydowo- szklanego ze wzmocnieniami węglowymi. Muszę zrobić kopyto i zdjąć formę. Zaczynam od nosa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 31 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Zapowiada się kolejny piękny "wodolot" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Zapowiada się kolejny piękny "wodolot" Też mam taką nadzieję .Na razie zrobiłem kopyto i zdjąłem formę osłon silników - średnica 130mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siennia Opublikowano 25 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 Witam! Widzę, że dotarłes do CardPlane. Skontaktuj się z Lechem Kołodziejskim autorem opracowania tego modelu. Jest on jest zapalonym miłośnikiem polskiego lotnictwa. Napisz do niego, myślę, że może służyć swoja dokumentacją. Kontakt tu: http://www.konradus.com/forum/profile.php?f=1&id=1068 lub tu:http://www.modele-kartonowe.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 30 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 Wyciągnięte z formy, jeszcze surowe owiewki silników. Postanowiłem też zrobić z laminatu pływaki. Kształt jest wzorowany na pływakach typu Short - popularnych w tamtym okresie i stosowanych w samolotach Lublin R XIII i VIII. Nie wiem jakie miały być w RWD-22, ale myślę, że opracowując ich kształt wzorowano się właśnie na nich. Tak wyglądają prace nad kopytem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 no, pieknie to wyglada...JAkiego gelcoatu uzywasz na forme? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 1 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 F-200 - epoksydowy (MGS) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Depesz Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Cześć. Wiem, że do Narewki pozostało wiele czasu, ale może byś się pochwalił postępami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Małe postępy przy budowie modelu. Statecznik poziomy - rozpiętość 640mm, profil symetryczny 10%. Konstrukcja styropianowa oklejona balsą 1mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 7 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Czas na stateczniki pionowe. Rdzenie są wykonane ze styroduru 6mm, oklejonego balsą 1mm. Całość jest oklejana papierem japońskim i lakierowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 30 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Kopyto na formę do pływaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Och Ty, Krzysiek Wymuskane na glanz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 4 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Pomału powstaje forma na pływaki. Na początek dwie warstwy żelkotu narzędziowego i pierwsze warstwy tkaniny szklanej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Depesz Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Pikna robota. Już wiem, gdzie będę mógł zamówić parę :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 17 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Udało się bez bólu otworzyć foremkę na pływaki. Tak wygląda świeżo po rozłączeniu połówek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baziu123 Opublikowano 17 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Jak uzyskałeś taką powierzchnie na tym kopycie pływaków ? co nakładałeś na ten styropian/styrodur że tak to wypieściłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 17 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Trzy warstwy żywicy epoksydowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Depesz Opublikowano 17 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Cześć. Podaj proszę wymiary pływaków, a właściwie ich długość i do jakiej masy model uniosą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi