Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od dłuższego czasu przymierzam się do modelu. Dokumentacja jest bardzo skromna. Korzystam z opracowań A. Glassa (Polskie konstrukcje lotnicze) i A.Olejki (Lotnictwo morskie II Rzeczypospolitej) oraz z kartonowej wycinanki CardPlane, z której wziąłem przekroje kadłuba. Samolot istniał tylko jako projekt. W lipcu 1939r. zbudowano drewnianą makietę do badania w tunelu aerodynamicznym i na tym historia tego wodnosamolotu stanęła. Istnieje tylko zdjęcie tegoż modelu i swobodne wizje artystów. Model planuję zrobić w skali 1:9 co da rozpiętość 2m. Gdyby ktoś chciał wspomóc mnie materiałami dotyczącymi RWD-22 byłbym wdzięczny. Na dzień dzisiejszy rysuję plany w odpowiedniej podziałce. 

post-2918-0-41379400-1424250640_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Z informacjami na temat RWD-22 jest krucho, bo nie powstał nawet prototyp. Nie było czego dokumentować. To co jest musi wystarczyć.

Kadłub będzie z laminatu epoksydowo- szklanego ze wzmocnieniami węglowymi. Muszę zrobić kopyto i zdjąć formę. Zaczynam od nosa.

Dołączona grafika Dołączona grafika

Opublikowano

Zapowiada się kolejny piękny "wodolot" :)

Też mam taką nadzieję :) .

Na razie zrobiłem kopyto i zdjąłem formę osłon silników - średnica 130mm.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wyciągnięte z formy, jeszcze surowe owiewki silników.

Dołączona grafika

Postanowiłem też zrobić z laminatu pływaki. Kształt jest wzorowany na pływakach typu Short - popularnych w tamtym okresie i stosowanych w samolotach Lublin R XIII i VIII. Nie wiem jakie miały być w RWD-22, ale myślę, że opracowując ich kształt wzorowano się właśnie na nich. Tak wyglądają prace nad kopytem.

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

• 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Małe postępy przy budowie modelu. Statecznik poziomy - rozpiętość 640mm, profil symetryczny 10%. Konstrukcja styropianowa oklejona balsą 1mm.

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czas na stateczniki pionowe. Rdzenie są wykonane ze styroduru 6mm, oklejonego balsą 1mm. Całość jest oklejana papierem japońskim i lakierowana.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Pomału powstaje forma na pływaki. Na początek dwie warstwy żelkotu narzędziowego i pierwsze warstwy tkaniny szklanej.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak uzyskałeś taką powierzchnie na tym kopycie pływaków ? co nakładałeś na ten styropian/styrodur że tak to wypieściłeś?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.