rufik Opublikowano 14 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Znalazłem jeszcze w swoich filmach nagranie z nie do końca udanego lotu Gee-Bee. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 15 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Ale fajnie że nagrałeś Rafale ten film .(jest też chyba film z poprawnym startem i lądowaniem ?) Co prawda na nim nie widać dokładnie crashu ale napiszę, że robiąc dalszy odlot podczas nawrotu model przestał reagować na ruchy drążków i uderzył w ziemię choć to teoria o czym dalej ... Jako że model w Bobrownikach zakończył żywot pozwolę sobie podsumować te ogólnie ok. 10-15 jego lotów wykonanych przeze mnie. Lot modelem o wadze ok .5800 g i rozp. 1800 mm z lotkami o szer. 2 cm i wyglądzie bąka, do przyjemnych nie należy. O ile nie ma problemu ze startem to lądowanie jak i lot poniżej wysokich i średnich obrotów silnika, jest ogromnie stresujący ze względu na znikomą sterowalność.Model miał tendencję przy zdecydowanym zaciągnięciu wysokości zwalać się na boki a reakcja na stery,głównie lotki wyraźnie z opóżnieniem .Jedyną poprawną figurą był lot nożowy -o dziwo model sam nim leciał. GEE-BEE za to wzbudza ogromny zachwyt na piknikach ,pokazach.Jego start podrywa większość widzów do oglądania a apogeum oglądalności jest po komendzie ląduję .Nie widzieć czemu każde poprawne lądowanie zwykle nagradzane jest gromkim brawami . Analizując mojego "kreta" dochodzę do wniosku iż model raz -stracił faktycznie zasięg, dwa- zbyt daleki odlot ,zwolnienie do kręgu do lądowania spowodowało brak sterowności i bezładny korek do ziemi. Zakładam że obie opcje mogły wystąpić . Podsumowując, nie żałuję iż model się rozbił ,latanie nim to ciągła uwaga,skupienie,obawa przed niekontrolowanym "odruchem" modelu. Podejrzewam iż kwestią czasu jest że każdy taki model kończy jak ten . Zdecydowanie nie nadaje się on dla początkującego ,ba, nawet średnio zaawansowanego modelarza gdyż trzeba trochę mieć nalatane i być przygotowanym na ekstremalne doznania . Przykro mi tylko z powodu iż model nie był mój a dwaj koledzy składali go przez dzień i noc . Patrząc, iż na takim samolocie latano naprawdę, mam ogromny szacunek do pilotów którzy decydowali się na taki krok . Szacunek dla tych, którzy przeżyli... . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 15 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Ja to podziwiałem Cię już w trakcie odpalania silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Ja to podziwiałem Cię już w trakcie odpalania silnika. Sorry za offtop Panie Janku co z tym lotniskiem w kaniowie wiadomo coś ? pisałem na PW a nie dostałem odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semp Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Ogłoszenie Chciałbym wszystkim okolicznym modelarzom zakomunikować , że na lotnisku w Bobrownikach , w czerwcu przyszłego roku organizujemy zawody w akrobacji modeli. Nie przewidujemy podziału na klasy, jedynym warunkiem jest aby model nie przekraczał masy 25kg. Zestaw figur też nie będzie skomplikowany, także zapraszam wszystkich chętnych do udziału w zawodach. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Chciałbym zapytać czy udostępnicie publicznie program do tej akrobacji czy będzie to info dostępne dopiero na pikniku ? Śmiem twierdzić że wcześniejsze podanie jaka to wiązanka, pozwoli na ewent. ćwiczenie zainteresowanym co zdecydowanie może podnieść poziom rywalizacji . Pamiętając takie zawody z Bojszów i ogłoszenie programu dopiero na pikniku spowodowało to spore zamieszanie ,chaos i ogólnie średni poziom rywalizacji (wygrali miejscowi, mający program do wglądu wcześniej ). Wydaje mi się też że podział chociaż na elektryki i spaliny to podstawa bo bez tego może być niezły galimatias . To tylko moje przemyślenia aczkolwiek proszę wziąść je pod uwagę. Semp, przy okazji zajmij się profilem.Proszę go uzupełnić . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Picasa127 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Ogłoszenie Chciałbym wszystkim okolicznym modelarzom zakomunikować , że na lotnisku w Bobrownikach , w czerwcu przyszłego roku organizujemy zawody w akrobacji modeli. Nie przewidujemy podziału na klasy, jedynym warunkiem jest aby model nie przekraczał masy 25kg. Zestaw figur też nie będzie skomplikowany, także zapraszam wszystkich chętnych do udziału w zawodach. Zapisuje w kalendarzu I dołączam się do pytania Rafała: Czy będzie to jedna znana wiązanka..? Czy może a'la na ME, 3 etapy: known,unknown i freestyle ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semp Opublikowano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zapisuje w kalendarzu I dołączam się do pytania Rafała: Czy będzie to jedna znana wiązanka..? Czy może a'la na ME, 3 etapy: known,unknown i freestyle ? Będzie wiązanka podana do wiadomości.Gienek Twarkowski przygotuje wiązankę z 10-12 figur. Myślę , że początek stycznia będzie ok. Kilka fotek z dzisiejszego latania(sami twardziele) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Picasa127 Opublikowano 28 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Ładny Yaczek, gdzieś już takiego widziałem Czyjś nowy nabytek? rozpiętość, też 2,2m ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 28 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 A może i ja się też pojawię i powywijam jakieś "akrobacje". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semp Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Jak wspomniałem organizujemy zawody w akrobacji, w czerwcu 11 lub 12 (zależnie od pogody). Przedstawiam dwie wiązanki : wiązanka figur 1 junior wiązanka figur 2 senior. Zależnie od ilości uczestników rozegrane będą dwie kolejki lotów, w dwóch kategoriach wiązanka 1.pdfwiązanka 2.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin.O Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Wszystko fajnie w tym programie dla seniorów , tylko zmnienił bym coś po tych pętlach . Bo wchodząc do pętli odwróconych trzeba mieć dobrą wysokość a jeżeli program jest ułożony figura po figurze ( czyli jako jedna całość od lewej do prawej czy prawej do lewej ) to kończąc te pętle, jesteś na takiej wysokości że robiąc ten ranwers z 1/4 beczkami , jesteś tak wysoko że można się pogubić . Może dało by się po tych pętlach zrobić np. wywrót szybki i następnie ranwers z 1/4 beczki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 No to mam co ćwiczyć oczywiście program Junior Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semp Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Wszystko fajnie w tym programie dla seniorów , tylko zmnienił bym coś po tych pętlach . Bo wchodząc do pętli odwróconych trzeba mieć dobrą wysokość a jeżeli program jest ułożony figura po figurze ( czyli jako jedna całość od lewej do prawej czy prawej do lewej ) to kończąc te pętle, jesteś na takiej wysokości że robiąc ten ranwers z 1/4 beczkami , jesteś tak wysoko że można się pogubić . Może dało by się po tych pętlach zrobić np. wywrót szybki i następnie ranwers z 1/4 beczki ? Cenna uwaga,poczekamy jeszcze kilka dni, może będzie jeszcze kilka uwag i zmodyfikujemy ten program.Faktycznie wywrót byłby dobrym wyjściem po tych pętlach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin.O Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 No to czekamy na inne modyfikacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Picasa127 Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 Tak odnośnie jeszcze tego programu junior. Znalazłem małą nieścisłość: Punkt 6: na rysunku 1/2 beczki, a w opisie 1/4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.bercik. Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 Jeśli można to i ja zabiorę głos w dyskusji . Z programu "junior" wywalił bym ranwers i piramidę , program stanie się łatwiejszy i na pewno zachęci to początkujących pilotów do wzięcia udziału w zawodach . Ponadto taki łatwiejszy program będzie można wykonać małymi modelami ze styropianu (nawet szybowcami z napędem). A co do programu senior to zdecydowanie bym zmienił przewrót z ćwierć beczkami na przewrót z pół beczkami . Z rysunku widać iż przewrót jest figurą skrajną i wykonanie go z ćwierć beczkami skutkuje tym iż model będzie źle widoczny dla pilota i sędziego (w momencie obrotu modelu , skrzydła znajdują się w osi wykonywania lotów) . 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin.O Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 Ale jak zrobisz 1/4 beczki to model masz obrócony do sędziów i do siebie , robisz ranwers i znów 1/4 beczki i wychodzisz w osi pasa do kolejnej figury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.bercik. Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 Latałem kilka lat na zawodach F3A i nigdy w figurach skrajnych przewroty nie były powiązane z 1/4 beczki (jeśli tak to 2x1/4) . 1/4 na wznoszeniu była potrzebna np.do "kapelusza" , pozdrawiam roman . 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin.O Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 Ja nie mówię że musi być z 1/4 , jasne jest że o wiele lepiej jest robić skrajne figury z pół beczką . Poczekamy może Chłopaki zmdyfikują program. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi