elektron Opublikowano 24 Listopada 2007 Autor Opublikowano 24 Listopada 2007 Skrzydlo trzyma sie na srobe i 2 kolki. Destrykcji platowca sie nie obawiaj - no chyba ze zachce mi sie latac jak glupkowi. A temperatura silnika? - sie zobaczy. EDIT- Nie pamietam co bylo wczesniej napisane ale chyba nic niecenzurowanego ?
elektron Opublikowano 1 Grudnia 2007 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2007 Pewnie nikogo ten temat juz nie obchodzi ale wypada mi powiedziec ze.... SKONCZYLEM SPITA :jupi: :jupi: :jupi: Mialem mase klopotow z silnikiem... i cala instalacja paliwowa ale wydaje sie ze jest juz ok. Kolejnym problemem byla zbyt mala ilosc kanalow w odbioniku i nie mialem gdzie podlaczyc juz zasialania. Ale podlaczylem serwo kierunku razem z zaislaniem na Y kablu i jest teraz ok. Zrobilem klapolotki - chyba sie przydadza. Wywazenie raczej na oko - za cholere nie chce sie wywazyc- tzn nie jestem w stanie ustawic modelu idealnie w poziomie aby to stwierdzic... bo jak jest kilka st na ogon to pojdzie na ogon a jak kilka stopni na morde to sie wali na morde wiec wywazylem na "oko". O ile w oblocie nie bedzie nie mielej niespodzianki to zwerfikuje wywazenie. Model gotowy do lotu bez paliwa wazy 665g czyli z paliwkiem 715g Troche klockowato ale chyba poleci... Jeszcze jedna sprawa do Was.... Srube na ktorej mocowane jest smiglo dac plastikowa-nylonowa czy metalowa?
elektron Opublikowano 1 Grudnia 2007 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2007 O ile zgadam sie z Marcinem to jutro
Grzegorz Opublikowano 1 Grudnia 2007 Opublikowano 1 Grudnia 2007 Srube na ktorej mocowane jest smiglo dac plastikowa-nylonowa czy metalowa? Metalową.
Tomek Opublikowano 1 Grudnia 2007 Opublikowano 1 Grudnia 2007 Poleciał w końcu??? Dziś była świetna pogoda...
elektron Opublikowano 1 Grudnia 2007 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2007 kurcze pokisilo mi sie Jasne ze nie chodzi o smiglo tylko o SKRZYDLO Wiec jak zrobic z ta sroba do skrzydla - matal czy nylon
qba Opublikowano 1 Grudnia 2007 Opublikowano 1 Grudnia 2007 Cała idea montowania skrzydeł na śruby polega n tym iz plastikowe sie ścinają :]
elektron Opublikowano 2 Grudnia 2007 Autor Opublikowano 2 Grudnia 2007 Qpa - to ze sie scinaja to ja wiem Chocidz o to czy mi sie od przeciazenia w powietrzy nie zetnie... Wkoncu to jest M3:/
Ghandi Opublikowano 3 Grudnia 2007 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Qpa - to ze sie scinaja to ja wiem Chocidz o to czy mi sie od przeciazenia w powietrzy nie zetnie... Wkoncu to jest M3:/ nie mam doswiadczenia z tymi srubami ale wydaje mi sie ze te sruby zwykle przeciażenia wytrzymają, gorzej kiedy kadlub zatrzyma się nagle ( np na drzewie) a skrzydla dostaną wtedy 30G i wtedy srubsztaki polecą
pacek Opublikowano 3 Grudnia 2007 Opublikowano 3 Grudnia 2007 dostaną wtedy 30G i wtedy srubsztaki polecą i generalnie o to chodzi, żeby nie zabrały ze sobą połowy kadłuba
japim Opublikowano 3 Grudnia 2007 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Qpa - to ze sie scinaja to ja wiem Chocidz o to czy mi sie od przeciazenia w powietrzy nie zetnie... Wkoncu to jest M3:/ Żeby śruba ścięła się w powietrzu to musiałbyś trafić skrzydłem w coś twardego z jednej strony... np w ptaka, słupek albo inny model. Wtedy się zetnie. W każdym innym przypadku na śrubę działają siły rozciągające (szczególnie od momentu pochylającego, albo przechylającego). W moim prawie 4 kg 1.5m akrobacie mam 2 śruby M6 i 2 kołki z FRP (szklany pręcik), które wytrzymały nie jedne twarde lądowanie a nawet jeden "pocałunek" z drzwiami samochodu Jak dasz metal to na 100% nie puści i przy kraksie wyrwie Ci albo mocowanie w kałubie, albo rozbebeszy Ci skrzydło. Wolisz kupić nowe śruby czy uzupełniać ubytki? W przypadku kraksy śruby puszczą szybko i skrzydło po prostu pokoziołkuje dalej... W kombacie stosuje się jedną albo góra dwie śruby M4 lub M5 - oczywiście nylonowe.
elektron Opublikowano 3 Grudnia 2007 Autor Opublikowano 3 Grudnia 2007 No to sprawa jasna zostaja nylony Kupilem skrzynke startowa za 180zl:) http://allegro.pl/item276977405_kompletna_skrzynka_startowa_.html
elektron Opublikowano 5 Grudnia 2007 Autor Opublikowano 5 Grudnia 2007 Nie mam paliwa A jutro powinna dojsc skrzynka startowa
mRqS Opublikowano 8 Grudnia 2007 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Wywazenie raczej na oko - za cholere nie chce sie wywazyc- tzn nie jestem w stanie ustawic modelu idealnie w poziomie aby to stwierdzic... bo jak jest kilka st na ogon to pojdzie na ogon a jak kilka stopni na morde to sie wali na morde wiec wywazylem na "oko". O ile w oblocie nie bedzie nie mielej niespodzianki to zwerfikuje wywazenie. Obróć go do góry "nogami". Nie będzie wtedy uciekał i da się wyważyć.
elektron Opublikowano 9 Grudnia 2007 Autor Opublikowano 9 Grudnia 2007 SUPER !!! Odrazu pomoglo !! EDIT : Przesunalem troche pakiet Teraz jest model ustawiony prawie idealnie z tendencja do minimalnego przechylu na dziob
mRqS Opublikowano 9 Grudnia 2007 Opublikowano 9 Grudnia 2007 Cieszę się, że pomogło. I tak jak masz ustawione, powinno być ok. Aha... nie przejmuj się tak bardzo wytrzymałością śruby czy kołeczków. To jest lekki, styropianowy model. Tam nie ma dużych obciążeń.
Mars_2000 Opublikowano 9 Grudnia 2007 Opublikowano 9 Grudnia 2007 Aha... nie przejmuj się tak bardzo wytrzymałością śruby czy kołeczków.To jest lekki, styropianowy model. Tam nie ma dużych obciążeń. Potwierdzam. W moim Spitfire'rze skrzydło (rozp. 82 cm) też jest mocowane na śrubę i nakrętkę nylonową. Trzyma idealnie - nawet po kretobiciu jakie zaliczyłem skrzydło nie "drgnęło".
elektron Opublikowano 22 Grudnia 2007 Autor Opublikowano 22 Grudnia 2007 PANOWIE !! Trzymajcie kciuki !! Jutro oblot !! Mam nowe paliwko z 1% nitro - silnik pracuje rowniej , zaluje troche ze nie kupilem 5% nitro. no ale kiedys kupie Silniczek rowniutko wyregulowany Oby do jutra
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.