mmodel Opublikowano 5 Października 2012 Opublikowano 5 Października 2012 Witam kolegów, chciałbym się podzielić z Wami relacją z budowy tego szybowca. Zajęła mi ona prawie 2 lata, gdyż cały wolny czas poświęcałem na odpoczynek od szkoły i treningów. Niestety nie było go zbyt wiele i nie mogłem ukończyć kopyta i formy w taki tempie jak bym tego chciał. Wracając do tematu szybowca. Plan był taki by zbudować go na 3 m rozpiętości, wiem że wyszło to w skali niezbyt miłej dla oka bo 1:4,66 ale 3 metry to nie jest już mały model, dla mnie w sam raz. Teraz trochę o konstrukcji. Kadłub to laminat szklany wykonany na podstawie tkaniny szklanej, wzmocniony rowingiem węglowym, a wszystko przesączone żywicą L285. Na razie kabinka jest wykonana z laminatu ale później wytłoczę ją z poliwęglanu. Skrzydła to rdzenie styropianowe, zalaminowane tkaniną szklaną 50g/m2, rowing węglowy na spływie,a na koniec impregnowana nitrocellonem balsa 2mm. Profil to RG 15-13%. Stateczniki wykonałem konstrukcyjnie z balsy 2mm. Profil symetryczny Naca 9% Pomalowane formy poliuretanem: Uploaded with ImageShack.us Gotowy kadłub wyciągnięty z formy. Uploaded with ImageShack.us 1
ali1983 Opublikowano 5 Października 2012 Opublikowano 5 Października 2012 super się zapowiada. planujesz uruchomić małą produkcję kadłubów???
mmodel Opublikowano 6 Października 2012 Autor Opublikowano 6 Października 2012 Może produkcja to trochę za dużo powiedziane, ale jeśli ktoś będzie chętny to zawsze mogę zrobić. Zajmuje to około 5 godzin więc w jeden weekend jestem w stanie przygotować wszystko.
mmodel Opublikowano 14 Października 2012 Autor Opublikowano 14 Października 2012 Oto efekt pracy z ostatniego tygodnia: Wkleiłem rurki na łącznik skrzydeł. Główna 14/12 i pomocnicza 8/6. Przy okazji wkleiłem półkę pod serwa wykonaną ze sklejki 2mm przelaminowanej dwustronnie dwiema warstwami węgla 160g/m2. Oto zamocowane koła. Przednie- oś 4mm Tylne- oś 3mm A to efekt pracy z dzisiejszego dnia. Ster wysokości narazie sklejony taśmą do zdjęcia. Planuje wykonać zawias tąśmowy. Ster kierunku będzie osadzony na 3 zawiasach kołkowych. Napędzany systemem pull-pull. Do tego posłuży linka 0,3mm, którą dostałem od kolegi. Jest to linka do uwięziówek więc myślę, że wytrzyma. Wkleiłem w sterek płytkę węglowa na której zostaną przykręcone dzwignie. Wszystko zostanie ukryte w kadłubie. Tak to wygląda. Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu. 1
ali1983 Opublikowano 17 Października 2012 Opublikowano 17 Października 2012 czyżby rezygnacja z dalszej budowy modelu: http://allegro.pl/show_item.php?item=2719991345 czy osobny kadłub na sprzedaż???
mmodel Opublikowano 18 Października 2012 Autor Opublikowano 18 Października 2012 Nie, żadna rezygnacja tylko potrzebuje kasy na materiały i musiałem wyklepać drugi na weekendzie i go wystawiłem.
kodzusik1 Opublikowano 18 Października 2012 Opublikowano 18 Października 2012 Będę jak szpieg z krainy deszczowców no i chętnie zadam kilka pytań, z czego będą zrobione skrzydełka
mmodel Opublikowano 22 Października 2012 Autor Opublikowano 22 Października 2012 Kto pyta ten nie błądzi Skrzydła styro kryte balsą 2mm. Niestety padł mi komp i dopiero jutro bd miał go w domu wedy podrzuce kilka fotek.
kodzusik1 Opublikowano 22 Października 2012 Opublikowano 22 Października 2012 witam szukam projektu skrzydeł czy mógł bym liczyć na ewentualny rysunek do wyćięcia ja potrzebuje o rozpiętości 2200mm oczywiście jeżeli jest to możliwe
mmodel Opublikowano 22 Października 2012 Autor Opublikowano 22 Października 2012 moge podesłać swoje skrzydełka zapisane w cdr. ale to 3m rozpiętości najwyżej sobie przeskalujesz
kodzusik1 Opublikowano 22 Października 2012 Opublikowano 22 Października 2012 ok możesz mi wysłać skrzydełka wraz z statecznikeiem tylnym poziomym i pionowym bede wdzięczny a jak ty coś będziesz potrzebował w miare mozliwosci pomogę możesz wysłać na adres piterek100@op.pl
mmodel Opublikowano 23 Października 2012 Autor Opublikowano 23 Października 2012 Witam, koledzy widzą zdjęcia które zamieszczełem w tym temacie? Bo ja niestety nie widze nic prócz linku o nich...
tomekmagda3 Opublikowano 23 Października 2012 Opublikowano 23 Października 2012 Od jakiegoś czasu nie tylko u ciebie ale raz są zdjęcia raz niema ,wracając do modelu to bacznie obserwuje twoją budowę zapowiada się piękny modelik.
mmodel Opublikowano 23 Października 2012 Autor Opublikowano 23 Października 2012 Czy któryś z kolegów znających sie na cad'ach mógłby mi pomóc w zaprojektowaniu końcówki skrzydła tak aby można było wyfrezować kopytko pod formę? Zrobiłem narazie ręcznie ale wolałbym to narysować i wyciąć żeby było dokładniejsze.
kodzusik1 Opublikowano 23 Października 2012 Opublikowano 23 Października 2012 wyslij mi rysunk w pdf coś poradzimy ale dopiero na wyeekend,apropo zdjęć ja tak samo nie widzę żadnych fotek
mmodel Opublikowano 23 Października 2012 Autor Opublikowano 23 Października 2012 dzięki za chęć pomocy Patryk S. napisał wczęsniej że pomoże:)
kodzusik1 Opublikowano 31 Października 2012 Opublikowano 31 Października 2012 Jak postępują prace nad modelem
mmodel Opublikowano 31 Października 2012 Autor Opublikowano 31 Października 2012 Narazie stoją :/ brak czasu niestety. pewnie na weekendzie coś mi sie uda zrobić
krystian1998 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Opublikowano 14 Grudnia 2012 No właśnie ? czekamy z niecierpliwością na dalsze relacje !
Rekomendowane odpowiedzi