Grzesiek Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 jezeli sa dosc stywne na dlugosci to beda ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Romek do mocowania statecznika jedna śruba M5 w zupełności wystarczy. Będzie mocno i lżej. Do steru kierunku możesz użyć cienkich linek np,takich od modeli na uwięzi lub coś podobnego. Mój popychacz wysokości to rurka węglowa fi 5 mm,sztywne,lekkie i pewne. Możesz popychacz zrobić z kwadratowej listwy balsowej z przyklejonym do boków rowingiem węglowym lub szklanym. W ostateczności może sama listewka o odpowiednim wymiarze i kształcie. Rozwiązanie zależy od tego co masz w swoim warsztacie. Na popychaczu są snapy,Na coś trzeba je wkręcić. Czy masz narzynkę M2 żeby przegwintować kawalki szprychy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bojler Opublikowano 4 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Olo akurat wszystko co wymieniłeś mam w zasięgu ręki. Jakich rurek użyłeś do zrobienia bagnetów mocowania skrzydeł. W temacie o Wicherku kolegi Vespa widziałem rurki aluminiowe. I jak długie te bagnety zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Zostań przy zastrzałach przecież z takim profilem akrobacji kręcić nie będziesz. Będzie łatwiej,prościej i chyba bezpieczniej dla modelu w przypadku mniejszego kreta. Jednak napiszę wymiary mojej rury w przybliżeniu 20mm średnicy i mieści się bo skrzydlo z NACA2415 jest grube. Do środka skrzydła wchodzi na około 20 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bojler Opublikowano 4 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Ok, dzięki. Mój kadłub jak na razie ma wagę 258 g, nie wiem czy na tym etapie to dużo czy mało. Uploaded with ImageShack.us A tak to wygląda na obecną chwilę, sam ster również wykonam z listewek. Uploaded with ImageShack.us Jutro biorę się za statecznik poziomy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 A w stateczniku zaplanowałeś jaki szeroki ma być ster i będziesz go wycinał? Czy może do tego statecznika dodasz jeszcze ster? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bojler Opublikowano 4 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Widziałem w innych relacjach z budowy że ster jest dodawany do istniejącego statecznika i ja tez tak chcę zrobić. Co Ty byś doradził? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej nowicki Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Witam ja w swoich wicherkach powiększam powierzchnie płetwy sterowej jest bardziej skuteczna sterowność w połączeniu z lotkami daje to niezłe wyniki i spory komfort w sterowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Mój statecznik ma rozpietość 67,5 cm,cięciwę 160 mm i z tego 40 mm to ster to chyba wymiary takie jak w planach. W lataniu to działa OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bojler Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Olo dzięki Twoje fotki będą bardzo pomocne, Jedynie to masz inne zakończenie kadłuba w stosunku do oryginału. Ja ster wysokości mam 10 mm węższy od Twojego ale całość ma 168 mm szerokości. Dzisiaj dotarł do mnie silniczek, koła i śmigła z kołpakiem. Uploaded with ImageShack.us Folię na pokrycie modelu zamówiłem w HK w pięciu kolorach, przyda się do innych modeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 9 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 Folię na pokrycie modelu zamówiłem w HK w pięciu kolorach, przyda się do innych modeli. Moja też jest z HK jest na modelu już parę lat i bardzo dobrze się trzyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bojler Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Zrobiłem statecznik poziomy i teraz będę montował połówki skrzydeł. Tak to wygląda Uploaded with ImageShack.us Waga kadłuba ze statecznikiem jeszcze bez sterów wynosi 287 g. Uploaded with ImageShack.us Sam statecznik poziomy waży 32 g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Sam statecznik poziomy waży 32 g. Będzie ważył więcej, parę rzeczy mu brakuje i nie myśle o oklejeniu. Klapkę steru jak planujesz mu zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bojler Opublikowano 11 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Będzie ważył więcej, parę rzeczy mu brakuje i nie myśle o oklejeniu. Klapkę steru jak planujesz mu zrobić? No właśnie się zastanawiam,czy zrobić jako cały z balsy 3 mm lub zrobić kratownicę z listewek i okleić folią. Zobaczę co da lepszy efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kotecek Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Zefirek foto relacja będzie , jak już będzie widać postępy w budowie. Obecnie rozłożyłem na desce plany i na sucho robię przymiarkę elementów. Plany mam oryginalne z książki. Tak to zaczyna wyglądać: Uploaded with ImageShack.us Marcin dzięki ale co do silnika to decyzję podejmę jak będę wiedział jaką uzyskam wagę modelu bo chyba to też jest istotne. Olo dzięki, rozmiaru listewek nie zmieniam tak jak myślałem na początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 U mnie na stateczniku pelna balsa 3mm. Prace mi stanęły na mechanizacji płatów. Lotki powoli sie robią, a i kombinuje nad jakimś ładnym sterem wysokosci. Wymyśliłes jakis sposob na zastrzały, względem demontarzu i transportu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Zrobiłem statecznik poziomy Bez steru? Spływ jest tak zakończony jakby miało go nie być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bojler Opublikowano 11 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Robas ster będzie, zamieszczę fotkę jak już będzie zrobiony. Mam natomiast dylemat co do mocowania skrzydeł, jaki wybrać sposób. Skrzydła , które ja robię z zestawu będą z kesonem z przodu od strony natarcia. Na sucho wyglądać to mniej więcej będzie tak: Uploaded with ImageShack.us Wręga przy kadłubowa jest ze sklejki 3mm pozostałe to balsa 3 mm. Jeżeli chciałbym zrobić tak jak w oryginale to jakie musiałbym wykonać wzmocnienia lub ewentualnie zaproponujcie jakieś inne rozwiązanie Uploaded with ImageShack.us Proponowano mi zamontować rurki aluminiowe w skrzydłach na długości 4 żeber , które nasuwały by się na pręty wystające z kadłuba w miejscu kołków bukowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 I wtedy od gory guma ktora to zepnie albo sztywne zastrzały co by sie płaty nie rozjechały. Ja Myslalem nad przykreceniem płatów do kadluba. Nakretki kołowe nabite w żebro, a przykrecane wewnatrz kadluba. Od gory i tak zrobie otwierana klapke tak ze bedzie dostęp do śrub i wyposażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bojler Opublikowano 11 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Marcin masz na myśli to rozwiązanie z rurkami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi