Sidey Opublikowano 28 Marca 2013 Opublikowano 28 Marca 2013 Witam! Mam dosyć poważny problem. W modelu jachtu potrzebuję zamocować skrzynkę z wyposażeniem RC, kadłub jest z ABS-u a skrzynka ze sklejki. Próbowałem żywicą epoksydową ale niestety przez to że kadłub jest z tego podłego materiału to żywica po pewnym czasie i tak puszcza. Potrzeba pomysłu czym by to skleić, kadłub wiadomo ma pewne swoje odgięcia przez co żywica odkleja się stopniowo. ABS-ABS klei się roztopionym w nitro kawałkiem tego materiału, ale czym złapać sklejkę i kadłub? Pozdrawiam!
chasz61 Opublikowano 28 Marca 2013 Opublikowano 28 Marca 2013 Skoro ABS rozpuszcza się w nitro , proponuję przykleić tym rozpuszczonym ABSem kawałek drobnej siateczki np miedzianej uformowanej w "fale" i do tego przykleić skrzyneczkę dowolną żywicą.
Sidey Opublikowano 28 Marca 2013 Autor Opublikowano 28 Marca 2013 Dobry pomysł tylko muszę zdobyć taką siatkę. Rozpuszczony ABS sklejki pewnie nie złapie? Ktoś próbował może?
robertus Opublikowano 28 Marca 2013 Opublikowano 28 Marca 2013 Lepiej może zatopić kawałek sklejki w masie ABS i do tego przykleić/przykręcić skrzyneczkę. Albo zamiast zatopionej sklejki to zatopić uchwyt metalowy lub śrubę do której będzie się mocować skrzyneczkę
kojani Opublikowano 28 Marca 2013 Opublikowano 28 Marca 2013 Odpadnie, ABS jest gładki A może zmatowić i Poxipol.
Sidey Opublikowano 28 Marca 2013 Autor Opublikowano 28 Marca 2013 Poxipol nie łapie ABSu, wtopię mocowania do skrzynki w kadłub.
kojani Opublikowano 28 Marca 2013 Opublikowano 28 Marca 2013 Inne podejście http://forum.wmasg.pl/topic/13662-klejenie-abs/#entry178400
dawid Opublikowano 28 Marca 2013 Opublikowano 28 Marca 2013 ja kleiłem w szybowcu klejem montażowym soudal lub klej do rurek pcv
karol p Opublikowano 31 Marca 2013 Opublikowano 31 Marca 2013 To coś jak wklejanie wnęki podwozia z ABS w balsowe skrzydło- właśnie mi się odkleiło
Irek M Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Całe wnętrze łodzi z ABS-u wylaminowałem gdy przerabiałem go z elektryka na spalinę. Oczywiście wcześniej powierzchnie zmatowione. Trzyma chyba z 4 rok. Zle skrzynka ze sklejki to złe rozwiązanie w łodzi; wykorzystaj do tego plastikowy pojemniczek z pokrywką taki jak od lodów tylko mniejszy. Nie przyklejaj go tylko przykręć dokładnie jak radzi robercik. To jest najlepsze rozwiązanie. Na tej focie widać wylaminowanie a na tej owy pojemniczek
Rekomendowane odpowiedzi