mecenas Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2019 No nie wiem, nie wiem czy aby aż tak się bawić z tym śmigłem . Owszem, chyba że do oceny statycznej, ale do lotów? Jedno uwadzenie o cokolwiek, i cała robota psu w budę. Jeśli już do lotów chcesz mieć pełny wypas to może coś takiego http://www.ramoser.de/home_e/varioprop_e/varioprop_e.html http://www.ramoser.de/home_e/varioprop_e/varioprop_e.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2019 No nie wiem, nie wiem czy aby aż tak się bawić z tym śmigłem . Owszem, chyba że do oceny statycznej, ale do lotów? Jedno uwadzenie o cokolwiek, i cała robota psu w budę. Jeśli już do lotów chcesz mieć pełny wypas to może coś takiego http://www.ramoser.de/home_e/varioprop_e/varioprop_e.html http://www.ramoser.de/home_e/varioprop_e/varioprop_e.html Tymi "pełny wypas" nie zawadzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 A i owszem, też się może zdarzyć. Tylko każdą łopatkę można wymienić z osobna. Prócz tego, można dowolnie dobrać skok śmigła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Dzięki Wojtku za linki, może kiedyś skorzystam z fabrycznych wielołopatowych. Na razie moje . Pięciołopatowe skończone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Cudo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Oczywiście to żadna tajemnica. Wkładka w piaście to sklejka 3mm lotnicza wielowarstwowa, nakładki na zewnątrz sklejka 1,5mm, kołeczki bambusowe 2,5mm. Całość klejona klejem poliuretanowym do drewnaTechnicoll. Nie pieni się tak mocno jak Soudal, tworzy twardą spoinę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 W innym watku zdradzilem - smigielko dla Dornier Wal. Dokladnie wiem, czego szukam i dlaczego. Tutaj nie chce smiecic, dlatego nie przykladam sie do rozpedzania tematow ubocznych. Pewnie znasz ten adres : Claude-Dornier-Platz 1, 88046 Friedrichshafen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Test silnika ze śmigłem 5 łopatowym i docelowym tłumikiem do modelu i krótki film http://www.youtube.com/watch?v=_bDoeJFcHrw&feature=youtu.be Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Uuuu. Słychać jak się bidula meczy... mierzyłeś temperaturę? Żeby nie skończyło się przymusowym lądowaniem po zgaśnięciu silnika w locie z powodu przegrzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Uuuu. Słychać jak się bidula meczy... mierzyłeś temperaturę? Żeby nie skończyło się przymusowym lądowaniem po zgaśnięciu silnika w locie z powodu przegrzania. Noo.. podocieram go jeszcze i dobiorę śmigiełko do latania. Pomierzyłem obroty max , ze śmigłem 4 i 5 łopatowym. 5 łopat 4 łopaty muszę "zanabyć" śmigła 13" i zrobić 5 łopatowe do latania, chyba będzie OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2019 6700 to baaardzo słabo. Ciąg śmigła rośnie z 2 potęgą obrotów i 4 potęgą średnicy. Moc natomiast z 3 potęgą obrotów i 5 potęgą średnicy. Wg moich pobieżnych obliczeń jak zejdziesz na 13 cali (z 14) to uzyskasz ok 7700 obrotów (+1000) i mniej więcej taki sam ciąg. Jedyna opcja to zmniejszyć dalej skok na 4" co odciąży silnik i doda kolejne 1500 - 2000 i wtedy wylądujesz na zalecanych 10kRPM. Ale nie spodziewałbym się dużej prędkości postępowej w locie. Ewentualnie szukaj śmigieł o wąskiej łopacie - coś jak MA Scimitar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Dzięki Przemek za info i troskę . Postaram się zrobić śmigiełka 5 łopatowe do lotów w innych średnicach i skokach, mając gotowy przyrząd do klejenia to raptem dwa popołudnia do sklejenia śmigła oprócz malowania. A te które nie będą "latać" będą robiły za wiatraczki na balkonie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2019 A zmieści Ci się większy silnik? 95AX? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2019 A zmieści Ci się większy silnik? 95AX? Zmieściłby się, wg instrukcji ma takie same wymiary i jest ciut lżejszy, ale jest problem. Po prostu go niemam . Muszę poradzić sobie z 75 i doborem śmigła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Może się okazać że 5 łopatek będzie tylko do zdjęć. A latać będzie na normalnym 2 łopatowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 3 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Witam O Orliku nie zapomniałem , niestety trochę czasu brakuje, ale powoli coś podmalowuje. Musiałem zmyć kolorek czerwony fluo, bo pomalowany był z zaciekami i kiepsko to wyglądało. Nowe farbki już są. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2019 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 6 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 Małe co nieco do przodu . 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi