Pawel_W Opublikowano 10 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 Uważaj, bo takie programy są głupie, tzn. potrafią np. poprowadzić linię raz po krawędzi linii na bitmapie, a raz środkiem... ALe zawsze to jakies ułatwienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tom_tom Opublikowano 10 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 .. miałeś rację, do kitu. Programik fajny, ale nie do tych panów. Trzeba na piechotę w Auto CAD.... Tomo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artex007 Opublikowano 26 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2007 No i stanąłem w miejscu Może i to nie najlepszy dział na moje pytanie ale dotyczy budowy tegoż modelu: Prosze o wytłumaczenie tak po chłopsku jak laikowi jak zrobic własna wycinarke do styropianu znalazłem kilka stroek o budowie ale nic z tego nie rozumiem Potrzebne jest to mi do wycięcia formy pod dno kadłuba bez tego ani rusz dalej.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 26 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2007 Jeśli czhesz zrobić tylko do ciecia formy pod dno kadłuba weź zwykła ramke z brzeszczotem. zamiast przeszczotu naciągnij drut. jedna strone nusisz odizowować od ramki np. z kawałka sklejki itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 26 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2007 Po chłopsku: kilka listewek, drut jakiś cienki, zasilacz 12V>, gniazdo 230V, troche chęci, gwoździe, tasma klająca oraz guma do żucia (dla wersji MacGayver). Z listewek zrobic ramkę jakiej długości potrzeba (zbic gwoździami, lub na taśme dla wersji MacGayver), na spodzie ramki blaszki do których przyczepiony będzie drut i kable z napięciem. Zamocowac drut aby dotykał blaszek. Na jednej kablem od "+", na drugiej od "-" (przylutowac oczywiscie, lub gumą do żucia dla wersji MacGayver). Zamontowac włącznik dla BHP, od włącznika kable do zasilacza. I gotowe. Zrobiłeś wycinarkę do styro! :twisted: Pozdrawiam, Bartek. P.S. Oczywiście z wersją MacGayver żartuję, nie rób bo może się źle skończyc :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artex007 Opublikowano 27 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2007 te kabelki (+) i (-) to rozumiem przylutowac po jednym z każdej strony do blaszki?? dobrze zrozumiałem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 27 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2007 Bartek opisał wycinarke typu MacGayver JA zawsze je robię tak: kupuje listwe 2x1cm, tnę na kawałki o odpowiedniej długości czyli 2 krótkie i 1 długi. wiercę dziury tam gdzie ma być mocowany drut, i w miejscu łączenia tych listew, skręcam śrubami, mocuję drut, z drugiej strony naciągam to odpowiednio gumą, podłączam 2 kable, przełącznik i wycinarka gotowa:D wieczorem wrzucę fotki mojej wycinarki EDIT: obiecane fotki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turek Opublikowano 2 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2007 Model ten naprawdę śliczny i ja się zabrałem za klejenie. Zastanawiam się czy laminowaliście miejsce łączenia wręgi silnikowej z kadłubem. Wygląda to moim zdaniem mało solidnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 4 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 Hej Miałem dość Dłuuuugąą przerwę przy moim gupiku. No właśnie przy Gupiku a nie przy Guppym bo ostatnio przez przypadek dowiedziałem się co to znaczy po polsku. Czyli rybka Gupik No więc miałem do przerobienia cały statecznik poziomy - zrobiłem nowy, okleiłem jeszcze raz ster kierunku, trochę "zmieniłem" skrzydło i jeszcze zostało mi od nowa łoże silnika wkleić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turek Opublikowano 7 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2007 Ktoś z Was już oblatał ten model? Jakiego napędu użyliście (silnik, aku itd)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 10 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 Witam! Jestem początkującym modelarzem i w budowie modeli nie mam dużego doświadczenia. Od zeszłego sezonu latam samolotami RC, ale są to głównie zestawy typu ARF. Postanowiłem zbudować jakiś model od podstaw i bardzo spodobał mi się Guppy. Ściągnąłem plany i mam taki problem: na planach skrzydła z lotkami w wersji pdf jest tylko jedna połówka skrzydła (lewa) mam pytanie jak zrobić drugą połówkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 10 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 narysuj druga połówke tylko ze prawą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 10 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 możesz wydrukować lustrzane odbicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 10 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 A nie da się w pdf-ie zrobić odbicia lustrzanego i wydrukować? bo wydaje mi się, że nie bardzo będę umiał tak dokładnie przerysować tą połówkę skrzydła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 10 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 Meteor, w jaki sposób robi się lustrzene odbicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 10 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 nigdy nie robiłem ale na 99% się da podpytam jutro kolegi on pewnie będzie wiedział Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 10 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 Meteor, dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 10 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 Po co cudować Lepiej się planom przyjżeć. Przecież połówki centropłata się niczm nie różnią. To tylko końcówki które obie są narysowane. Popatrz dokłaniej :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ja-Jacek Opublikowano 10 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 Wit 8) am wystarczy obrocic plan na lewa strone i gotowe . Pozdrawiam Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ja-Jacek Opublikowano 10 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 Rysunek nie musi byc kompletny ,wystarczy rozmieszczenie zeber dzwigara natarcia i splywu.Sloje na balsie nie musza byc widoczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.