robertus Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Marek Rokowski wyciął dla mnie P-40 w swojej serii 120cm W pudełku ładnie ułożone. Taka mała anegdota: Rozpakowałem paczkę w pracy i oglądaliśmy z chłopakami. Później mieliśmy problem aby to ładnie ułożyć, tak aby pudełko się zamykało Rozłożyłem wszystko na podłodze Moja wersja 120tki będzie w wersji lekkiej, bez podwozia, za to będzie podwieszony zbiornik paliwa, który będzie amortyzował lądowania w trawie. Zastanawiam się jeszcze nad odejmowanym skrzydłem, niby fajne, ale u mnie i tak będzie wisiał pod sufitem w całości, a na lotnisko mam parę kroków. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Zaraz będzie cała eskadra modeli w tej serii Trzeba myśleć nad nową kategorią kombatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 31 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Kto wie, może taka kategoria przyjmie się jako alternatywa dla "dużego", spalinowego combatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr T. Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 I jak, ruszyło się coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 Coś się ruszyło. Skleiłem ogon (3) ze środkową (2) częścią kadłuba i wkleiłem półkę ze sklejki Skleiłem skrzydła i wyciąłem lotki. Zaokragliłem natarcia lotek.. Na razie skrzydło bez wzmocnień Na spodzie trzeba dopasować i wkleić kawałek kadłuba (8)(9) Będę chciał zrobić klapy. I stateczniki Będę je jeszcze zaokrąglał, jak w planach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 9 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Z przyjemnościa popatrzę. Robiłem takiego plastikowego w skali 1:48. Bardzo rasowa maszyna. Wiesz już czym to będziesz napędzał? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 9 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Jeszcze nie wiem. Wg skali śmiało powinno mieć średnicę 13 cali. Dobiorę coś pod koniec budowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 10 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Wkleiłem wzmocnienia węglowe. Pręty 1,5mm w skrzydła a stateczniki i powierzchnie sterowe paski węglowe 4x1mm. No i skończył mi się CA Teraz się kleją zawiasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Czegoś mi tu brak w zestawie -a gdzie owiewki podskrzydłowe mechanizmu podwozia. Skala jak najbardziej słuszna i możliwe że i ja dołączę do użytkowiników XL ale nie uprzedzajmy faktów....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Owiewek jako takich nie ma, ale Marek dołożył walce 12 i 13 z których będę mógł wyciąć owiewki. Tymczasem myślę sobie nad malowaniem. Oczywiście szczęki rekina muszą być, to jest bardzo charakterystyczny element P-40. Ja mam wczesny model P-40C = Tomahawk IIB. W grę wchodzą malowania 112 sq RAF i AVG - "Latających tygrysów" Chyba, że zaproponujecie inne ciekawe malowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 mam fajne malowania ale do pozniejszych wersji D i wyzej.... a z twoich to ta latajacych tygrysow mi sie bardziej podoba; ta pierwsza to standard RAFu z tego miejsca i czasu, sa takie spitfire'y i hurricane'y Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Przód kadłuba nie jest trochę za szeroki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 i znów mały postęp. Oprofilowałem z grubsza przedni moduł kadłuba Z pudełka wyglądał tak A po obróbce zgrubnej tak Zrobiłem też odejmowane skrzydło. A tak widać od przodu Zacząłem robić przejście kadłub skrzydło. Trójkąty są przyklejone do kadłuba. A od góry, z przodu przykleję parę pasków epp a potem będę rzeźbił kształt. Z tyłu będzie konstrukcja przestrzenna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Wydaje się że za bardzo poziomo podciąłeś dziób na dole przed wlotem - powinien być pod takim kątem jak te "coś" co wygląda tam jak doklejone .Domyślam sie że chciałeś uzyskać takie wcięcia/wgłębienia jakie miała starsza wersja P40 ( nie wszystkie) dla zwiększenia przepływu powietrza do chłodnicy .... Ja też obstawiam malowanie "tygrysów" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Chciałem zrobić mniej więcej tak jak na tym zdjęciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 z poniejszych wersji to mi sie takie malowanie podoba: http://www.rcgroups.com/forums/attachment.php?attachmentid=4129582 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Dokładnie o tym myślałem pisząc o "wcięciach/wycięciach" szkoda że tego elementu nie wykonałeś inaczej- np przez wykonanie dziobu tak jak by ich nie było a wytopić je w gotowej bryle np zaokrąglonym grotem lutownicy efekt był by lepszy -oczywiscie to detal -a maszynka zapowiada się miodnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Zdecydowałem się na malowanie, będzie to malowanie pustynne 112 dywizjonu RAF. Konkretnie to Zdecydowanie lepiej je będzie widać na tle lasu niż Latających Tygrysów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Dokończyłem przejście skrzydło-kadłub. Na zdjęciu jednak słabo wyszło. Zrobiłem osłony podwozia i garb pod skrzydłem, nie wiem do czego to Skrzydło oczywiście nadal jest odpinane. Tak to wygląda od spodu Na razie samolot waży 355gramów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Sławek zwrócił mi uwagę, że garb za kabiną jest zbyt stromy. Faktycznie nie zauważyłem tego. Dzisiaj też trochę pociąłem piankę. Poprawiłem też wloty do chłodnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi