Ares Opublikowano 28 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2022 Bardzo ładnie i pożytecznie: taki recykling modelarski. Po co bez przerwy kupować nowe jak można zregenerować . A starsze konstukcje są niejednokrotnie lepsze od tych nowych jednorazówek. Pozwól ,że zasugeruję jedną rzacz bo mam duże doswiadczenie w lataniu i budowie tej wielkości i klasy modeli: nie wiem czy jest sens montowania podwozia w tak małym modelu, chyba ,że zależy Ci na startach z ziemii choć w małych modelach bywa to trudne i trzeba się wykazać sporym refleksem . Taki model wspaniale wystartuje z ręki a lądowanie na brzuchu to żaden problem. Wystarczy ustawić śmigło tak aby się zatrzymywało poziomo i nie ma prawa sie złamać. Latałem tak podobnym modelem około 7 sezonów na jednym śmigle i nic się nie działo. A bez podwozia model będzie lżejszy i zmniejszą się opory. Oczywiście wszystko zależy od tego co kto planuje i co się każdemu podoba , niemniej jednak myslę,że to co napisałem warte jest przemyślenia. Model odnowiłeś wspaniale i na ostatnim zdjęciu prezentuje się bardzo dobrze. Ładna sylwetka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art_c Opublikowano 28 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2022 Dzięx Ares. Odnośnie podwozia - zgadzam się z Tobą co do zasady. Już widać, że ten egzemplarz będzie cięższy niż bym chciał i w związku z tym podwozie przyda mi się do startu, a ponieważ mam dostęp do dużego lądowiska zwykle wykoszonego to oblot planuję z podwoziem. Jak się oswoję i oszacuję, że wystarczy mi ręki, to wtedy ewentualnie je zdejmę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 28 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2022 Czy autor przewiduje zastosowanie dedykowanego tłumika do MVVS-a 3,5 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art_c Opublikowano 28 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2022 11 minut temu, RobertK napisał: Czy autor przewiduje zastosowanie dedykowanego tłumika do MVVS-a 3,5 ? Oczywiście! Chciałbym uzyskać rasowego Trenera i ten tłumik jest istotnym elementem jego sylwetki. Nie miałem mvvs-a w tej pojemności i dość długo szukałem, ale skończyło się na tym, że teraz mam dwa. Jeden nowy, jeden używany. Do modelu pójdzie używany, bo sprawdziłem go, pozwolił się wyregulować i wygląda, że jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 28 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2022 54 minuty temu, art_c napisał: Oczywiście! Chciałbym uzyskać rasowego Trenera i ten tłumik jest istotnym elementem jego sylwetki. ...no to masz ten tłumik czy go nie masz ;-D ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art_c Opublikowano 28 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2022 Mam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 28 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2022 1 minutę temu, art_c napisał: Mam:) super...o jak byś nie miał to ja mam ...lekko używany , troszke pogięty( zasługa Trenera) ale jest..więc już wiesz gdzie szukać ;-D 3 godziny temu, Ares napisał: A starsze konstukcje są niejednokrotnie lepsze od tych nowych jednorazówek. zdecydowanie tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art_c Opublikowano 28 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2022 Mój też jest trochę pogięty, ale to tylko uroku mu dodaje. I dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 28 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2022 2 godziny temu, art_c napisał: Oczywiście! Chciałbym uzyskać rasowego Trenera i ten tłumik jest istotnym elementem jego sylwetki. Jest też istotnym elementem tego silnika (rezonans) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 29 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2022 W dniu 25.11.2022 o 17:15, art_c napisał: MVVS-em 3,5. A przy okazji zapytam: na rysunku montażowym nie pokazano skłonu/wykłonu - oś wału silnika jest narysowana w osi kadłuba. Czy tak go ustawić? Fajny rowerek! Jezdzisz cos, czy sluzy tylko za podstawke w modelarni ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art_c Opublikowano 29 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2022 W porównaniu z Tobą to w zasadzie nie jeżdżę:) Ale na serio - miniony sezon był dla mnie bardzo dobry: pierwszy raz pokonałem 100 i dwa razy byłem w górach. Co prawda Świętokrzyskich, ale i tak w kość dostałem. Mój kolega serdeczny jest b. aktywny i mnie ta jego aktywność się udziela. Jeżdżę już parę lat. 15 godzin temu, RobertK napisał: Jest też istotnym elementem tego silnika (rezonans) Tak, zauważyłem, że mvvs-y lubią te tłumiki:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 29 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2022 5 godzin temu, art_c napisał: W porównaniu z Tobą to w zasadzie nie jeżdżę Kolometry sa niewazne, wazne, ze nozki ogolone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. art_c Opublikowano 29 Listopada 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2022 Godzinę temu, jarek996 napisał: Kolometry sa niewazne, wazne, ze nozki ogolone? Zgodnie z kolarską zasadą: "co się nie dojedzie to się dowygląda". Prace wykończeniowe: Oklejanie płata, lotek i wycinki pod zawiasy: Stateczniki - wklejanie zawiasów: Montowanie: 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 29 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2022 Tez mialem kiedys ten model! Pamietam, ze kupilem go osobiscie w Karlowych Varach (gdzies w okolicy 2002-2005 roku). Nawet nie wiem CO sie z nim pozniej stalo. Choc jednak nie, to nie byl ten sam. Mial po pierwsze niemalowany kadlub, a po drugie chyba wieksza rozpietosc. Az musze sprawdzic, co MODELA miala wtedy jeszcze w menu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 29 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2022 43 minuty temu, jarek996 napisał: Az musze sprawdzic, co MODELA miala...... model nazywał się "AKROBAT" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 29 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2022 4 godziny temu, art_c napisał: Prace wykończeniowe: Model wygląda jak nowy! Naprawdę pięknie go odnowiłeś. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chowane podwozie Opublikowano 9 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2023 Finis coronat opus...piękny i latał będzie super ! Pozdrawiam A. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi