chowane podwozie Opublikowano 5 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 Plany Trenera mam 100 %, udostępnię ale muszę odszukać. Czy jest instrukcja - nie pamiętam ale pokopię w przepastnych zasobach. Jest po czesku, ale to prawie po polsku. Jak trzeba będzie - pomogę. Wiecie co to po czesku znaczy " wyplataci drat do jizdnicho kola " ? Ciekawym odpowiem?. Kamuflaż "japoński" wpadł mi do głowy jak znalazłem powycinany w dziurki kawałek ceraty. Wyszło extra , prawie jak Hien 61 - Tony a nie zamierzałem. Chętni dadzą wiadomość, policzymy ile tych planów, to xero zrobię. Pozdrawiam właścicieli "starych Trenerów", nadmieniając, że stare to są piramidy w Egipcie... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 5 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 szprycha? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pjk11 Opublikowano 5 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 18 minut temu, Granacik napisał: szprycha? Tez tak mysle. Bez google tlumacza. szprychy sie zaplata, drut to drut a jizdni kolo to kolo jezdne. Co ma sens bo nie kazde kolo sluzy do jezdzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chowane podwozie Opublikowano 5 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 BRAWO, ODGADLIŚCIE ? , tłumacz przysięgły przetłumaczył to kiedyś "dosłownie "(!) Plany są do wzięcia 1x, resztę (jak będą chętni) zrobię ksero odbitki.Jutro poszukam instrukcji budowy. Jak nie zamkną ksera przez covid , jutro będą dla Was 2 x. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 2 godziny temu, chowane podwozie napisał: Jest po czesku, ale to prawie po polsku Prawie... np. czytam i tłumaczę sobie "w locie": przykleić listewkę do... trupa. Ok, można, tylko skąd wziąć na szybko trupa? W dawnych latach z Trzebiatowa do Szczecina jechałem by zdobyć słownik ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chowane podwozie Opublikowano 5 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 ...aha, zapomniałem, nigdy do nich (Czechów) nie używać naszego słowa "szukam, szukać, itd " tylko "hledać, ja hledam...Tamto słowo to paskudne przekleństwo w ich języku? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 5 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 Tak samo nie wolno przedstawiać Czechowi swojej progenitury płci żeńskiej słowami: "to moja córka". Czeski coś tam liznąłem, duży karton czechosłowackiego Modelar'a, trochę różnych gratów z Modela. Bardzo będę rad z planów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chowane podwozie Opublikowano 5 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 Ja też nauczyłem się z Modelar`a, planów i pobytów w CŚ, gdzie bywał A.Rachwał, bo współpracował z MVVS`em, dlatego takie dobre silniki robili Drogi Art-C Załatwione, jutro "leci" do Ciebie. ?️ A jeszcze : Komu, komu ? bo idę do domu ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art_c Opublikowano 6 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 Ślicznie dziękuję:)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chowane podwozie Opublikowano 12 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 Błażej - Granacik. Chcesz te plany ? , daj namiar na priva. art_c już dostał...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art_c Opublikowano 13 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 Mój egzemplarz będzie miał nowy pyszczek z wycięciami dostosowanymi do ASP 25, bo z MVVS-ów mam tylko 8,0 i 6,5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chowane podwozie Opublikowano 13 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 Czyli nówka spod igły...powodzenia przy remoncie. Konstruktor Trenera przewidział silnik już od 2,5 cm3 i...latało . Trzymaj się zdrowo, Antoni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art_c Opublikowano 17 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2022 Wracam do tematu po dłuższej przerwie. Kilka lat temu kupiłem stary, używany egzemplarz, który jak się okazało, był w bardzo złym stanie i nadawał się raczej na śmietnik, ale ponieważ mam sentyment do tego modelu i nie natrafiłem na nic lepszego - postanowiłem naprawić to co mam. Aktualnie kończę renowację, a jako że w trakcie prac robiłem zdjęcia, to podzielę się nimi i zamieszczę relację z tego co już zostało zrobione. Nic niezwykłego, ale może komuś się przyda. Jednocześnie serdecznie dziękuję Antoniemu (chowane podwozie) za podarowanie mi kserokopii oryginalnych planów - bardzo mi pomogły w pracy. Zacząłem od zeskrobania kilku warstw starego lakieru. Po usunięciu lakieru, tak jak można się było spodziewać, fornir miejscami odklejał się od styropianowego rdzenia skrzydeł i trzeba to było naprawić. Poniżej: płat po oskrobaniu, podklejeniu forniru, wstępnym szlifowaniu i usunięciu wzmocnienia laminatowego z centropłata zważony - do lekkich nie należy... 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art_c Opublikowano 18 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2022 Spód centropłata w okolicy spływu wraz z dźwigenkami napędu lotek wymagał uporządkowania... Korekta rozkalibrowanego otworu mocowania płata; Na tym etapie uzyskałem czysty, surowy model do dalszych prac: naprawione pęknięcia kadłuba wraz z posklejaną i wylaminowaną częścią nosową oraz komorą silnika, naprawione i wyszlifowane skrzydła. Lotki i usterzenie do naprawy. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 18 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2022 Działaj , ładnie to wychodzi remontuj i powodzenia bo model dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art_c Opublikowano 21 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 Stateczniki trzeba odnowić albo wymienić, bo fornir był spękany i sfalowany. Wycinanie stateczników z kadłuba: Co w tych statecznikach jest takie ciężkie - chyba fornir? Statecznik poziomy w fabrycznym zestawie tego modelu był wykonany jako płaska płytka ze styropianu oklejona fornirem. W moim egzemplarzu zamiast wypełnienia styropianowego jest kratownica balsowa. Pomyślałem, że jeśli uda mi się zdjąć fornir bez uszkodzenia tej konstrukcji, to ją wykorzystam - i udało się: Planowanie kratownicy statecznika poziomego pod nowe pokrycie z balsy: 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 21 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 4 godziny temu, art_c napisał: Co w tych statecznikach jest takie ciężkie - chyba fornir? raczej tak, z tego co pamiętam , a miałem "Trenera", to wyglądało na jaki mahoń czy podobne drewno, raczej nie balsa ani abachi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 21 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 20 minut temu, d9Jacek napisał: raczej tak, z tego co pamiętam , a miałem "Trenera", to wyglądało na jaki mahoń czy podobne drewno, raczej nie balsa ani abachi Ja z kolei w jednym z egzemplarzy miałem pokrycie z mohoniu w innym z abachi. Z balsy nie spotkałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art_c Opublikowano 22 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2022 To i ja podobnie: pod koniec osiemdziesiątych lat miałem Trenera oklejonego ciemnym, "mahoniowatym" fornirem. Egzemplarz, nad którym teraz pracuję, jak widać na zdjęciach pokryto fornirem, który wygląda na abachi. Z ciekawości sprawdziłem, że ciężar właściwy abachi wynosi ca. 400 kg/m3, mahoniu 700-800 kg/m3, a balsy powinien zawierać się w granicach 40-120 kg/m3. Zgadzam się, że nie było zestawów oklejonych balsą. Statecznik kratownicowy w moim egzemplarzu jest ewidentnie nieoryginalny i pokrycie go fornirem było oczywiście błedne, bo fornir potrzebuje stabilnego podparcia na całej powierzchni - wypełniacza, inaczej "faluje". Dalsza część prac nad statecznikiem poziomym i sterem wysokości - wykańczanie kratowniczki: oklejanie balsą: Ster wysokości: Wykończenie: 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art_c Opublikowano 23 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2022 Statecznik pionowy po wycięciu z kadłuba: oraz po przeszlifowaniu - zniknęło 8g: Wymiana krawędzi statecznika i nowy, poszerzony ster kierunku: Naprawa lotek: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi