marcelizor Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Autor Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Stateczniki wklejone i kadłub zamknięty. Poszycie klejone UHU Por (dedykacja dla Bartka ). Trochę się zastanawiałem nad tym, czym będę oklejał i w końcu zdecydowałem się na cienką tkaninę na żywicę. Na pewno kadłub, skrzydła może papierem...
Bartek Piękoś Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Dzięki za dedykację. Bardzo misterna robota z tym poszyciem, bo ile widzę kładzione niewielkimi panelami. Spodziewam się zaj.... efektu końcowego.
marcelizor Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Autor Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Jest trochę dłubania i dopasowywania, ale to wszystko robione jest na pełnym luzie, bo będzie oklejane. Te kawałki poszycia nie muszą więc być tak równe jak w przypadku Twojego Corsaira, gdzie wszystkie łączenia były by widoczne. Efektu końcowego sam jestem ciekaw. Mam nadzieję, że w tym tempie budowy, na przyszłoroczne Wilcze się wyrobię
Bartek Piękoś Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Mam nadzieję, że w tym tempie budowy, na przyszłoroczne Wilcze się wyrobię Spróbuj nie.
Vesla Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Ja tu na zdjęciach widzę Product placement :-) Sorki za Offa. Gratuluję modelu.
marcelizor Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Autor Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Ja tu na zdjęciach widzę Product placement :-) Sorki za Offa. Gratuluję modelu. Chodzi Ci oczywiście o ten klej w żółtej tubce? . A tak na poważnie to nawet nie myślałem o tej flaszce, co gorsza nie wiem czy taka fotka może być wstawiona na forum . Może niech się admin wypowie, najwyżej edytuję. A gratulować jeszcze nie ma czego, do końca budowy długa droga . Tymczasem wstawiam lepsze fotki, bo te robione w nocy na strychu to jakieś nieporozumienie... Dopasowałem maskę i dopracowałem mordkę Nie bardzo podoba mi się przejście kadłuba w okolicy SW, chyba jeszcze nad tym posiedzę I jeszcze fotka z tyłu Zostało kilka pierdołek i mogę oklejać
robertus Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 W podobnej butelce mam rozpuszczalnik. Bez przesady.
przemo Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 No w końcu Mustang ruszył ... tak trzymać
marcelizor Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Autor Opublikowano 27 Sierpnia 2014 W podobnej butelce mam rozpuszczalnik. Bez przesady. W sumie racja, ja w takich butelkach trzymam utrwalacz No w końcu Mustang ruszył ... tak trzymać Tak właściwie, to model już skończony, a ja z wami w kulki lecę
MZWBPiotr Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Piękny, ale chyba skurczył sie w praniu
Vesla Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Bo Marcin od początku mikro RC budował tylko zdjęcia robił makro :-)
marcelizor Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 4 Stycznia 2015 Tak więc kadłub oklejony tkaniną 48g. Poza tym przemyślałem kilkaset razy to, jak zbuduję resztę modelu i chyba już wiem... (pamiętajcie, że buduję ten model ze "śmieci") Do wycięcia rdzeni skrzydeł użyłem styroduru i styropianu. Część styropianowa (centropłat) pozostanie w postaci jak na zdjęciu, natomiast część styrodurowa będzie ażurowana. Wiem, że to marnowanie materiału, ale mam tego sporo, no i klejenia nie będzie... Następnie wkleję dźwigary (sosna 5x5) wraz z łącznikami skrzydła (sklejka lotnicza 3mm). Skrzydło będzie montowane do kadłuba od przodu za pomocą bolca w postaci pręta węglowego 6mm, a na spływie 2 śruby nylonowe M6 Całość będzie oklejona depronem 3mm, natarcie balsa, potem laminowanie ( a może papier na wikol ). Się zobaczy... No i jesczcze jakieś liche zdjęcie całości...
gregory Opublikowano 4 Stycznia 2015 Opublikowano 4 Stycznia 2015 No Marcin model nadal rośnie a już myślałem że budowa staneła na amen buduj buduj czekamy na efekt końcowy !
RAFALR30 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Czy przez ażurowanie chcesz zmniejszyć wagę modelu czy to ze względu rozwiązania konstrukcyjne np: podwozia? Zastosowałeś wznios skrzydeł?
marcelizor Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2015 Ażurowanie ma na celu tylko i wyłącznie obniżenie wagi skrzydła. No poza tym, że lubię poeksperymentować . Żeberka sklejkowe do mocowania podwozia zostały wklejone już wcześniej. Myślę, że ta fotka wszystko Ci wyjaśni Wznios będzie oczywiście, przecież to Mustang . Fotka z poprzedniego mojego postu, to tylko złożone na sucho kawałki. Zabieram się teraz do klejenia tego w całość i może jeszcze dzisiaj uda mi się to zrobić. Wyprzedzam Twoje pytanie odnośnie oświetlenia- będzie
Bartek Piękoś Opublikowano 5 Stycznia 2015 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Czym (jakim narzędziem) robiłeś ten ażur przecudnej maści? Taki tówniusi... Rozumiem, że on ma za jedyne zadanie ukształtować i podeprzeć skorupę depronowo-laminatową?
marcelizor Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2015 Wycinarką do styropianu. Jest trochę dłubania, ale szybciej zrobić tak, niż wycinać żeberka a potem kleić to do kupy. Największy minus takiego rozwiązania to straszne marnotrawstwo materiału. Tak jak myślisz będzie to oklejone depronem 3mm i laminowane
RAFALR30 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Jak spoglądam na technologię wykonania Twojego Mustanga to coraz bardziej jestem przekonany do wykonania w podobnej technologii mojego Su-22 pod napęd EDF. Kilka wręg i żeber jako profil (skrajny+pośredni) i pomiędzy tym styrodur ale całość oklejona 1mm balsą.
marcelizor Opublikowano 6 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 6 Stycznia 2015 Na pewno będzie lekko Rafale. Wrzuciłem na wagę to skrzydło i wyszło 172g bez dźwigarów . Zamierzałem dzisiaj złożyć całe skrzydło i jutro je okleić ale listonosz przyniósł nową zabawkę i musiałem się oderwać od Mustanga http://pfmrc.eu/index.php?/topic/50935-syma-x5c/ . Udało mi się pokleić płaty do kupy, wyciąć łączniki i pokleić je z dźwigarami Górny dźwigar sosna 5x5, dolny 3x3, łączniki sklejka lotnicza 3mm. Poklejone CA i powiązane nicią nylonową. Może jutro to poskładam, ale pewnie dopiero wieczorem bo zapowiadają ładną pogodę, więc zmykam na lotnisko po śniadaniu
marcelizor Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 8 Stycznia 2015 Skleiłem dzisiaj skrzydło, wkleiłem dźwigary i mocowanie podwozia, oraz rurki papierowe do wprowadzenia przewodów serw i oświetlenia. Mocowanie podwozia- żeberko zewnętrzne sklejka owocowa 3mm, żeberko wewnętrzne i podstawa podwozia sklejka lotnicza 2,5mm, wzmocnienie od góry 2x trójkąt sosna 10mm. Pomyślę jeszcze przez noc, czy o czymś nie zapomniałem i jutro je okleję . Aha, skrzydło waży teraz 260g.
Rekomendowane odpowiedzi