marcelizor Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Stateczniki wklejone i kadłub zamknięty. Poszycie klejone UHU Por (dedykacja dla Bartka ). Trochę się zastanawiałem nad tym, czym będę oklejał i w końcu zdecydowałem się na cienką tkaninę na żywicę. Na pewno kadłub, skrzydła może papierem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Dzięki za dedykację. Bardzo misterna robota z tym poszyciem, bo ile widzę kładzione niewielkimi panelami. Spodziewam się zaj.... efektu końcowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelizor Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Jest trochę dłubania i dopasowywania, ale to wszystko robione jest na pełnym luzie, bo będzie oklejane. Te kawałki poszycia nie muszą więc być tak równe jak w przypadku Twojego Corsaira, gdzie wszystkie łączenia były by widoczne. Efektu końcowego sam jestem ciekaw. Mam nadzieję, że w tym tempie budowy, na przyszłoroczne Wilcze się wyrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Mam nadzieję, że w tym tempie budowy, na przyszłoroczne Wilcze się wyrobię Spróbuj nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Ja tu na zdjęciach widzę Product placement :-) Sorki za Offa. Gratuluję modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelizor Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Ja tu na zdjęciach widzę Product placement :-) Sorki za Offa. Gratuluję modelu. Chodzi Ci oczywiście o ten klej w żółtej tubce? . A tak na poważnie to nawet nie myślałem o tej flaszce, co gorsza nie wiem czy taka fotka może być wstawiona na forum . Może niech się admin wypowie, najwyżej edytuję. A gratulować jeszcze nie ma czego, do końca budowy długa droga . Tymczasem wstawiam lepsze fotki, bo te robione w nocy na strychu to jakieś nieporozumienie... Dopasowałem maskę i dopracowałem mordkę Nie bardzo podoba mi się przejście kadłuba w okolicy SW, chyba jeszcze nad tym posiedzę I jeszcze fotka z tyłu Zostało kilka pierdołek i mogę oklejać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 W podobnej butelce mam rozpuszczalnik. Bez przesady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 No w końcu Mustang ruszył ... tak trzymać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelizor Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 W podobnej butelce mam rozpuszczalnik. Bez przesady. W sumie racja, ja w takich butelkach trzymam utrwalacz No w końcu Mustang ruszył ... tak trzymać Tak właściwie, to model już skończony, a ja z wami w kulki lecę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZWBPiotr Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Piękny, ale chyba skurczył sie w praniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Bo Marcin od początku mikro RC budował tylko zdjęcia robił makro :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelizor Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Tak więc kadłub oklejony tkaniną 48g. Poza tym przemyślałem kilkaset razy to, jak zbuduję resztę modelu i chyba już wiem... (pamiętajcie, że buduję ten model ze "śmieci") Do wycięcia rdzeni skrzydeł użyłem styroduru i styropianu. Część styropianowa (centropłat) pozostanie w postaci jak na zdjęciu, natomiast część styrodurowa będzie ażurowana. Wiem, że to marnowanie materiału, ale mam tego sporo, no i klejenia nie będzie... Następnie wkleję dźwigary (sosna 5x5) wraz z łącznikami skrzydła (sklejka lotnicza 3mm). Skrzydło będzie montowane do kadłuba od przodu za pomocą bolca w postaci pręta węglowego 6mm, a na spływie 2 śruby nylonowe M6 Całość będzie oklejona depronem 3mm, natarcie balsa, potem laminowanie ( a może papier na wikol ). Się zobaczy... No i jesczcze jakieś liche zdjęcie całości... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregory Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 No Marcin model nadal rośnie a już myślałem że budowa staneła na amen buduj buduj czekamy na efekt końcowy ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Czy przez ażurowanie chcesz zmniejszyć wagę modelu czy to ze względu rozwiązania konstrukcyjne np: podwozia? Zastosowałeś wznios skrzydeł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelizor Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Ażurowanie ma na celu tylko i wyłącznie obniżenie wagi skrzydła. No poza tym, że lubię poeksperymentować . Żeberka sklejkowe do mocowania podwozia zostały wklejone już wcześniej. Myślę, że ta fotka wszystko Ci wyjaśni Wznios będzie oczywiście, przecież to Mustang . Fotka z poprzedniego mojego postu, to tylko złożone na sucho kawałki. Zabieram się teraz do klejenia tego w całość i może jeszcze dzisiaj uda mi się to zrobić. Wyprzedzam Twoje pytanie odnośnie oświetlenia- będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Czym (jakim narzędziem) robiłeś ten ażur przecudnej maści? Taki tówniusi... Rozumiem, że on ma za jedyne zadanie ukształtować i podeprzeć skorupę depronowo-laminatową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelizor Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Wycinarką do styropianu. Jest trochę dłubania, ale szybciej zrobić tak, niż wycinać żeberka a potem kleić to do kupy. Największy minus takiego rozwiązania to straszne marnotrawstwo materiału. Tak jak myślisz będzie to oklejone depronem 3mm i laminowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Jak spoglądam na technologię wykonania Twojego Mustanga to coraz bardziej jestem przekonany do wykonania w podobnej technologii mojego Su-22 pod napęd EDF. Kilka wręg i żeber jako profil (skrajny+pośredni) i pomiędzy tym styrodur ale całość oklejona 1mm balsą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelizor Opublikowano 6 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Na pewno będzie lekko Rafale. Wrzuciłem na wagę to skrzydło i wyszło 172g bez dźwigarów . Zamierzałem dzisiaj złożyć całe skrzydło i jutro je okleić ale listonosz przyniósł nową zabawkę i musiałem się oderwać od Mustanga http://pfmrc.eu/index.php?/topic/50935-syma-x5c/ . Udało mi się pokleić płaty do kupy, wyciąć łączniki i pokleić je z dźwigarami Górny dźwigar sosna 5x5, dolny 3x3, łączniki sklejka lotnicza 3mm. Poklejone CA i powiązane nicią nylonową. Może jutro to poskładam, ale pewnie dopiero wieczorem bo zapowiadają ładną pogodę, więc zmykam na lotnisko po śniadaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelizor Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Skleiłem dzisiaj skrzydło, wkleiłem dźwigary i mocowanie podwozia, oraz rurki papierowe do wprowadzenia przewodów serw i oświetlenia. Mocowanie podwozia- żeberko zewnętrzne sklejka owocowa 3mm, żeberko wewnętrzne i podstawa podwozia sklejka lotnicza 2,5mm, wzmocnienie od góry 2x trójkąt sosna 10mm. Pomyślę jeszcze przez noc, czy o czymś nie zapomniałem i jutro je okleję . Aha, skrzydło waży teraz 260g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi