BishopLocke Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Witam Wyciągnąłem leżącego ze 2 lata Graupnera MX-12 z szuflady i pakiet oczywiście nie żyje. Opłaca się szukać (wstępnie sprawdziłem parę sklepów, jest raczej niedostępny) oryginalny pakiet lub jakiś zamiennik NiMH (8 NH-1700 TX)? Czy może łatwo można by zastosować jakiś pakiet Li-Po? Jakie mogą być wady takiego rozwiązania? Mam zamiar wrócić do modelarstwa RC i jednak spróbować polecieć jakimś modelem BishopLocke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 mozesz pakiet sam polutowac z 8 np poluszków aku lub z 8 akumulatorów typu R14(taki był orginalny lub zastosowac LI-POLa 3s Jaki byś sobie nie założył z tych co napisalem zwróc szczególna uwage na polaryzacje we wtyczce (nie podlacz odwrotnie bo sie zadymi Graupner). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BishopLocke Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Oryginalny to 8xR14? Mnie to bardziej wygląda jednak na paluszki. Właśnie widziałem na portalu aukcyjnym takie "zestawy" 8 paluszków (Sanyo Eneloop) - te eneloopy ogólnie są bardzo dobre, więc może by zdało egzamin, nie wiem tylko czy mi się to zmieści do gniazda, bo są w jakiejś takiej cienkiej obudowie, czy folii. A jak się potem ładuje takie polutowane paluszki? Wszystkie trzeba osobno, czy razem polutowane? Ile to wtedy trwa? (standardowe eneloopy maja 2000 mAh, a XX 2500mAh)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_t Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Oryginalne akku do MX-12 to 8xAA (R6). Osiem Enelopów będzie ok a ładowanie? Razem - bez wyjmowania z radia (przez oryginalne gniazdo) tylko trzeba zwrócić uwagę na polaryzację (plus na zewnątrz, minus w środku). Czas ładowania zależny od ustawionego prądu i stanu rozładowania (napięcia na wyświetlaczu). Możesz ustawić prąd ładowania 200mA i doładowywać przez kilka godzin przed każdym wypadem na loty. W przypadku głębszego rozładowania (alarm w radiu) trzeba odbębnić takim prądem 14-15 godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Osobiście uważam, że skoro i tak pakiet do wymiany to nie lepiej przejść na LI-FE ? - 10% napięcie większe nie powinno stanowić problemu. Jak dobrze liczę pakiet 4S w tym przypadku ogarnie temat - a ładowanie w 30 minut takiego pakietu od 0 to nie problem ...można zrobić w razie awarii na lotnisku w przerwie pomiędzy jednym lotem a drugim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 LiFe czy LiPol? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Z paru względów wg mojej wiedzy i oceny to LI-Fe : 1. Akumulatory są bezpieczniejsze w użytkowaniu. 2. Mają niższe napięcie znamionowe : 3,3V/celę a nie 3,6V/celę -> przy 4S dostajesz 13,2V a nie 14,4V 3. O wiele lepszą charakterystykę rozładowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_t Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Pytanie, czy 13,2V przy tak sztywno trzymających napięcie akumulatorach LiFe będzie bezpieczne dla aparatury? W takim wypadku powinien się wypowiedzieć ktoś, kto dłuższy czas bezawaryjnie używa takiej aparatury z opisanym zasilaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Ja mam taki pakiet w Graupnerze MC-16 http://allegro.pl/pakiet-nadajnika-hk-1500mah-9-9v-3s-life-1c-i3863996024.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Używam dokładnie tego samego pakietu w Taranisie ale on ma akurat dość szeroki zakres tolerancji ... W sanwie rd6000 używałem z powodzeniem 3S LI-Pol (Li-Fe wtedy jeszcze nie było) A ona miała nominalne zasilanie 9,6 V. P.S. chyba babola strzeliłem ... policzyłem 8x1,5V a nie 1,2V i stąd mi wyszła bzdura z 4S .. posypuje niniejszym głowę popiołem ... Zaprezentowany wyżej pakiet ogarnie w 100% tę aparaturę - powyższa pomyłka to młyn w robocie +poniedziałek, przepraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 W moim mx-12 po tygdniu od kupienia wymieniłem oryginalną baterię na której nadajnik piszczał po 15min na li-po 3s połowę mniejszej pojemności. Wszystko działa bez problemu, wskaxnik napięcia wyskalowany do 12,6V, działa spokojnie kilka godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Jak oryginalnie masz pakiet z 8 paluszków to zamiennikiem będzie LIFe 3S. NIMh 8x1.2 =9,6 LiFe 3x3,3=9,9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BishopLocke Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Dziękuję za wszystkie podpowiedzi, trochę mi się rozjaśniło. Pewnie zdecyduję się na takie LiFe 3S, zobaczę jeszcze jaka jest cena bezpośrednio na HK, może będzie taniej niż ta aukcja na allegro. Tym bardziej, że pewnie będę jeszcze potrzebował jakieś Li-Po, bo te co miałem, to też ze 2 lata przeleżały, więc pewnie do niczego się nie nadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Sprawdź czy wymiarowo będzie pasować ten http://hobbyking.com...tter_pack_.html Oj widzę, że został właśnie polecony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BishopLocke Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Powinien pasować, oryginał ma wymiary 102 x 31 x 31, a ten jest troszkę węższy (102mm x 23mm x 28mm) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Ja używam w Mx16 3s lipol 2200 mAh 8C GePower dedykowany do nadajnika. Mieści sie na styk(trochę ciężko sie klapke domyka) ale od czasu jak jestem na 2.4ghz frsky to starcza na 30 h pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Oleksy Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Te aku pasują bez problemów i są produkowane specjalnie do nadajników: 11,1v 2200 8c. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BishopLocke Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Ale ten chyba ma za wysokie napięcie. Ja zamówiłem coś takiego do mojego nadajnika - http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=46374 Za jakieś 2-3 dni powinien dojść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi