Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W przerwie w pracach nad dużym wodno samolotem powstał projekt, o którym od jakiegoś czasu z Mietkiem debatowaliśmy. A że Mietek słów na wiatr nie rzuca, nie przespał kilku nocy i z pracowni wyjechało taki cóś:

post-1788-0-86099300-1390469736.jpg

Wózek będzie man służył do tego rocznego oblotu całkiem sporego Komara i jeszcze większego Nietoperza. Oba te szybowce będą miały opcjonalny napęd elektryczny, bo z założenia mają być holowane przez Piperka Pawnee 33%.

Zestaw prezentuje się tak:

post-1788-0-01696100-1390469726.jpg

I będzie przeznaczony do samodzielnego montażu (dużo powiedziane, może godzinka max)

post-1788-0-46361000-1390469727.jpg

post-1788-0-94101500-1390469731.jpg

post-1788-0-20299500-1390469733.jpg

post-1788-0-45599500-1390469734.jpg

post-1788-0-70589600-1390469735.jpg

post-1788-0-86099300-1390469736.jpg

Zamysł był taki aby pomieścił właściwie każdy model szybowca, a zastosowanie w nim pełne łożyskowanie kół ma zminimalizować opory podczas rozbiegu. Na poniższym zdjęciu widzimy model Krasivo F3E:

post-1788-0-33603700-1390469729.jpg

Model waży ok 3 kg, ale za to na kolejnym już Kobuz o wadze ok 11 kg, dla tego wózka to fraszka:

post-1788-0-75878400-1390469730.jpg

Wózek ma w dużym zakresie regulowaną wysokość, dzięki czemu nie straszne mu spore konstrukcję jak wcześniej wspomniany SZD-6 Nietoperz o rozpiętości 4,5m. Regulowana wysokość daje również możliwość zastosowania sporych śmigieł.

Wózek dodatkowo będzie wyposażony w mechaniczny hamulec (niewidoczny na zdjęciach), który po oderwaniu się szybowca skutecznie go zatrzyma (wózek, nie szybowca ;-)), by nie trzeba było za nim "drałować".

• Lubię to 2
Opublikowano

Dodatkowo (czego nie widać na zdjęciu) łoże jest powleczone mikro gumą by nie uszkodzić modelu. Jeśli ktoś będzie zainteresowany, może przesłać do nas profil i dla niego specjalnie zostanie wycięte łoże. Będzie też dostępna wersja "light" dla mniejszych konstrukcji.

Po lekkiej burzy mózgów, wprowadziliśmy niewielką zmianę:

post-1788-0-19260900-1390652178.jpg

Poszerzyliśmy łoże skrzydła, by w przypadku ciężkich konstrukcji nie uległo odgnieceniu. Dodatkowo zostało zabezpieczone paskami pianki.

post-1788-0-10322800-1390652215.jpg

post-1788-0-69035700-1390652213.jpg

Opublikowano

hmm, jak to mówią _ " nie każdemu psu burek" _ nasz to mercedes! a ten jak by podobny, ma tylko kółka z mercedesa :D

Jak tak się dobrze przyjrzeć, to raczej "stały" te kółka kole mercedesa...

No chyba że inaczej obsadziliście łożyska :)

Mam nadzieję że komuś zacznie zależeć na jakości, a nie że jakoś to będzie :P

Jak wrażenia z eksploatacji? Sprawdza się?

W zimie troszkę ciężko to sprawdzić. Sam pomysł fajny. Wózek lekki, kołka toczą się bez oporów, ale jak napisałem wcześniej - obsadzenie łożysk dość hmmm... nie trafione? Wciśnięte w plastik, ot tak sobie :)

Ale może tak miało być, bo jakież obciążenie i drogę ma to pokonać? Średnio 2-3 metry i szybowiec już waży mniej :)

Nie za bardzo chce mi sie to demontować, ale jak trzeba będzie to porobię zdjęcia... Może Producenci coś wyjaśnią i zademonstrują....

Testy w zimie :) Chyba że by płozy dorobić :)

Opublikowano

Rozumiem, Panie Piotrze, że piszesz o wózku który zakupiłeś nie u nas, może to sprostuj kolego, bo w tym wątku mówimy o naszym wózku. Kółka są bardzo dobre, mocowanie łożysk w plastiku również, zastosowałem tuleję dystansowo-dociskowa pomiędzy łożyskami na osi, co stabilizuje koło. I wszystko na ten temat, chyba że chcesz jakiś doktorat to zapraszam. ;)

Opublikowano

samolot w pewnym momencie zaczyna lecieć, a wózek nie :D on sobie jedzie dalej

Skrzydła nie sa "trzymane" przez wózek tylko na nim spoczywają. I krawędzią natarcia opierają się o przednie "występki" wózka ;)

Opublikowano

Rozumiem, Panie Piotrze, że piszesz o wózku który zakupiłeś nie u nas, może to sprostuj kolego, bo w tym wątku mówimy o naszym wózku. Kółka są bardzo dobre, mocowanie łożysk w plastiku również, zastosowałem tuleję dystansowo-dociskowa pomiędzy łożyskami na osi, co stabilizuje koło. I wszystko na ten temat, chyba że chcesz jakiś doktorat to zapraszam. ;)

Myślałem, że to wynika z tego co piszę :) Jeśli możesz, przepraszam jeśli Pan może to proszę (o ile to nie problem) o jakieś fotki rozwiązania obsadzenia łożysk. Ta firma w której zanabyłem swój wózek, poszła totalnie po łatwiźnie i po prostu wcisnęła łożyska w plastyk.

Fakt, że tym wózkiem nie jedziemy 50km/h nie znaczy, że nie można tego było zrobić dobrze.

Opublikowano

Na zdjęciach wydaje się że to dokładnie takie same kółka i takie samo rozwiązanie co nie znaczy ze złe. Bardziej obawialbym się wyrobienia luzów na połączeniu osi ze sklejkowymi elementami

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Na zdjęciach wydaje się że to dokładnie takie same kółka i takie samo rozwiązanie co nie znaczy ze złe. Bardziej obawialbym się wyrobienia luzów na połączeniu osi ze sklejkowymi elementami

Pożyjemy, zobaczymy, jak tylko pomęczymy go zdrowo i będzie ok, to tak zostanie, jeśli nie zastosujemy oś na całej długości. Mietek nigdy nie idzie na łatwiznę i łożyska dokładnie siedzą w kołach.

A jeśli chodzi o koła, to żadną nie jest tajemnicą, że ich źródło jest jedno i to samo, czyli Alledrogo, wpadliśmy na nie pewnie w tym samym momencie co Leszek.

Gwoli informacji powiem Wam, w tajemnicy, że Mietek się nim przejechał, a waga jego daleka jest od wagi baletnicy ;-)

Opublikowano

Arku, w tym miejscu o którym piszesz nie powinno być problemu... Jeśli nawet by wystąpił można zalać żywicą i luzu nie będzie. Jak dla mnie najsłabiej wygląda (w moim przypadku) obsadzenie łożysk w kółkach. Oczywiście nie mam na myśli wózka Depesza i Mietka, tylko ten który zakupiłem w sklepie z linku ze swojego poprzedniego posta.

Opublikowano

Mietek nigdy nie idzie na łatwiznę i łożyska dokładnie siedzą w kołach.

Pokażecie jak to zrobiliście, czy trzeba zakupić Wasz wózek by zobaczyć?

I tak zupełnie przy okazji... jaka jest grubość sklejki z której zbudowany jest Wasz wózek?

Opublikowano

Pokażecie jak to zrobiliście, czy trzeba zakupić Wasz wózek by zobaczyć?

I tak zupełnie przy okazji... jaka jest grubość sklejki z której zbudowany jest Wasz wózek?

Jutro poproszę Mietka o jakieś fotki. Sklejka ma 6mm.

Opublikowano

W moim jest cienizna... 4-ka :( Raczej 11 kilo nie wytrzyma...

Będziemy robić skrzynki startowe elektro i gas/glow ze sklejki 5mm . Czwórka na wózek, to faktycznie "cieniutko" .

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.