Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przetestowałem nowe RC Switche. Filmik tutaj:

Jestem zadowolony. Switch akceptuje zasilanie od 2,5V do 16V. Można połączyć zasilania części logicznej i części wykonawczej i zasilać z serwa kablem Y.

Poziom zadziałania jest ustawiony fabrycznie na 1700uS, ale można go programować za pomocą aparatury i zworki na dowolny próg zadziałania. Napięcie przełączane (przy osobnym zasilaniu) do 30V, maksymalny prąd do 15A (przy 5V).

Waga 1,2g, cena 29 PLN. Będę używał.

Opublikowano

Te switche Pololu kupiłem w Botlandzie http://botland.com.pl/moduly-radiowe/1931-rc-switch-z-tranzystorem-mosfet-30v15a-pololu.html

Czasem warto wyjść poza nasz modelarski ogródek, bo można znaleźć ciekawe rzeczy ;)

LEDy są ok, po prostu ustawiłem ją tak, żeby nie oślepiała. Świeci jak poniżej:

Wynieś może cały układ w dzień na dwór i zobacz czy jest widoczny z kilkunastu metrów. Wtedy się przekonasz jak jest naprawdę z siłą światła. 

Opublikowano

Piotr, nie mam pojęcia :-) Mam niedaleko mnie taki sklepik z częściami i takie tam były, bez oznaczeń. Dobrze świeciły, to kupiłem 2 :-)

13494716754_56383b6da9_z.jpg

Opublikowano

Chłopaki, spokojnie. W modelarstwie pośpiech nie prowadzi do niczego dobrego :-)

1. Nie Tadziu, tylko Tomku :-)

2. Obecnie jestem na wyjeździe weekendowym, testuję nowe lotnisko modelarskie tu: https://www.google.pl/maps?ll=52.284621,23.107043&spn=0.001239,0.00327&t=h&z=19 Uczę się latać w samotności, bo ile razy można gonić kreta na oczach kolegów, wstyd tylko :-)

3. Od poniedziałku wracam do Wicherka, będę updejtował.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Po miesięcznej przerwie na naukę latania i remonty trenerków wracam do Wicherka.

Zdemontowałem ogonowe LEDy sygnalizacyjne, kolidowały z dolnym wychyleniem SW. Zastanawiam się czy w ogóle (a jeśli tak, to gdzie) je zainstalować.

13959686256_0aa8a78471_z.jpgDSCN7138 by TeBeWAW, on Flickr

Wykonałem nową dźwignię napędu SK, poprzednia źle ustawiała neutralne położenie SK.

13982796885_3a5f412c3d_z.jpgDSCN7137 by TeBeWAW, on Flickr

Obecnie neutralne położenie SK wygląda jak poniżej. Statecznik w położeniu neutralnym celuje w oś silnika. Mam nadzieję, że tak będzie dobrze.

13959687796_76045452fd_z.jpgDSCN7139 by TeBeWAW, on Flickr

Zakres wychyleń płytowego SK jest taki:

A dla ciekawych, cała kinematyka ogona:

Teraz oklejam japonką SK.

Opublikowano

Super jest to rozwiązanie napędu steru wysokości. Z doświadczenia wiem, że nie należy się bać nietypowych "patentów". Mam tylko dwie wątpliwości:

- Sklejka prawdopodobnie długo nie wytrzyma. Podejrzewam, że bardzo szybko powstaną luzy. Przygotuj się na konieczność wymiany prowadnicy sworznia na duralową, albo zrób duralową wkładkę (wytnij szerszą szczelinę i przyklej dwie cienkie blaszki duralowe). Laminat szklany się nie sprawdzi - też się wyrobi.

- Płytowy ster wysokości w Wicherku będzie prawdopodobnie bardzo skuteczny (jak już było wcześniej wspomniane) i model będzie musiał latać na bardzo delikatnych wychyleniach. Wydaje mi się, że teraz masz je zbyt duże i model będzie nerwowo reagował. Ustaw spore "expo" do oblotu.

Czekam, żeby zobaczyć jak się to rozwiązanie będzie sprawować w Twoim modelu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.