TeBe Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Przetestowałem nowe RC Switche. Filmik tutaj: Jestem zadowolony. Switch akceptuje zasilanie od 2,5V do 16V. Można połączyć zasilania części logicznej i części wykonawczej i zasilać z serwa kablem Y. Poziom zadziałania jest ustawiony fabrycznie na 1700uS, ale można go programować za pomocą aparatury i zworki na dowolny próg zadziałania. Napięcie przełączane (przy osobnym zasilaniu) do 30V, maksymalny prąd do 15A (przy 5V). Waga 1,2g, cena 29 PLN. Będę używał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masło Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Diodę zastosujesz inną? Bo ta chyba nie oświetli zbyt wiele. Te switch'e kupowałeś w HobbyKing? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Te switche Pololu kupiłem w Botlandzie http://botland.com.pl/moduly-radiowe/1931-rc-switch-z-tranzystorem-mosfet-30v15a-pololu.html Czasem warto wyjść poza nasz modelarski ogródek, bo można znaleźć ciekawe rzeczy LEDy są ok, po prostu ustawiłem ją tak, żeby nie oślepiała. Świeci jak poniżej: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 29 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 Te switche Pololu kupiłem w Botlandzie http://botland.com.pl/moduly-radiowe/1931-rc-switch-z-tranzystorem-mosfet-30v15a-pololu.html Czasem warto wyjść poza nasz modelarski ogródek, bo można znaleźć ciekawe rzeczy LEDy są ok, po prostu ustawiłem ją tak, żeby nie oślepiała. Świeci jak poniżej: Wynieś może cały układ w dzień na dwór i zobacz czy jest widoczny z kilkunastu metrów. Wtedy się przekonasz jak jest naprawdę z siłą światła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 29 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 Jest tak. Dodam, że okiem widać o wiele lepiej, niż na poniższym filmie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 29 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 Wygląda że jest ok. Jakiej diody użyłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 29 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 Piotr, nie mam pojęcia :-) Mam niedaleko mnie taki sklepik z częściami i takie tam były, bez oznaczeń. Dobrze świeciły, to kupiłem 2 :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Co słychać u Wicherka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamOld Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Pewnie wiosenne prace w ogródku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Może ma "szlaban " bo byl niegrzeczny :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamOld Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Albo znowu "coś nie wyszło" i zajął się innym modelem. TADZIU czekamy na dalsze etapy budowy Wicherka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Chłopaki, spokojnie. W modelarstwie pośpiech nie prowadzi do niczego dobrego :-) 1. Nie Tadziu, tylko Tomku :-) 2. Obecnie jestem na wyjeździe weekendowym, testuję nowe lotnisko modelarskie tu: https://www.google.pl/maps?ll=52.284621,23.107043&spn=0.001239,0.00327&t=h&z=19 Uczę się latać w samotności, bo ile razy można gonić kreta na oczach kolegów, wstyd tylko :-) 3. Od poniedziałku wracam do Wicherka, będę updejtował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamOld Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Przepraszam za "przejęzyczenie" Tomku. A jakim modelem się uczyć latać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Tłukę Pioniera 1400, ale ostatnio coraz lepiej lata mi się moim Józkiem 1100 http://pfmrc.eu/index.php?/topic/43890-jozek-1100/. Zaczynam czuć szybszy i cięższy model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamOld Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Lądujesz Józkiem 110 na brzuchu, tak jak doradzali koledzy, cz na kołach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 pod tym adresem jest polski sklep ktory sprzedaje fajne diody do oswietlania modeli http://airlight.com.pl/Cart/?pl_produkty,3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Dziś zamierzam pozbawić Józka podwozia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 za co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Po miesięcznej przerwie na naukę latania i remonty trenerków wracam do Wicherka. Zdemontowałem ogonowe LEDy sygnalizacyjne, kolidowały z dolnym wychyleniem SW. Zastanawiam się czy w ogóle (a jeśli tak, to gdzie) je zainstalować. DSCN7138 by TeBeWAW, on Flickr Wykonałem nową dźwignię napędu SK, poprzednia źle ustawiała neutralne położenie SK. DSCN7137 by TeBeWAW, on Flickr Obecnie neutralne położenie SK wygląda jak poniżej. Statecznik w położeniu neutralnym celuje w oś silnika. Mam nadzieję, że tak będzie dobrze. DSCN7139 by TeBeWAW, on Flickr Zakres wychyleń płytowego SK jest taki: A dla ciekawych, cała kinematyka ogona: Teraz oklejam japonką SK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Super jest to rozwiązanie napędu steru wysokości. Z doświadczenia wiem, że nie należy się bać nietypowych "patentów". Mam tylko dwie wątpliwości: - Sklejka prawdopodobnie długo nie wytrzyma. Podejrzewam, że bardzo szybko powstaną luzy. Przygotuj się na konieczność wymiany prowadnicy sworznia na duralową, albo zrób duralową wkładkę (wytnij szerszą szczelinę i przyklej dwie cienkie blaszki duralowe). Laminat szklany się nie sprawdzi - też się wyrobi. - Płytowy ster wysokości w Wicherku będzie prawdopodobnie bardzo skuteczny (jak już było wcześniej wspomniane) i model będzie musiał latać na bardzo delikatnych wychyleniach. Wydaje mi się, że teraz masz je zbyt duże i model będzie nerwowo reagował. Ustaw spore "expo" do oblotu. Czekam, żeby zobaczyć jak się to rozwiązanie będzie sprawować w Twoim modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi