kaszalu Opublikowano 18 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 Dzisiaj też trochę polatane po południu pomimo nieustających ataków wściekłego "komarstwa i innego owadztwa" W powietrzu szybowce, pajperki i odrzutowce - czyli lotnicze pospolite ruszenie wszelkiej maści i technologii !! Od klasycznych konstrukcji balsowo-laminatowo-przekładkowych po piankospalinoloty . Fajnie było chociaż komary atakowały niemiłosiernie !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kross Opublikowano 19 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2019 Tymczasem na łące latały dwa brzdące https://www.youtube.com/watch?v=AK5xTcXCIho 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 19 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2019 Tymczasem na łące latały dwa brzdące https://www.youtube.com/watch?v=AK5xTcXCIho Super rozrywka. I kto to mówił, że modelarstwo jest drogie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damenix Opublikowano 19 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2019 Super rozrywka. I kto to mówił, że modelarstwo jest drogie? Żona 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damenix Opublikowano 25 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2019 Polecam uczestnictwo lub przynajmniej odwiedziny gościnne na lotnisku w Kobylnicy. To około 130 km od Bydgoszczy. XII Zlot Gigantów - 29,30 czerwca 2019 r. w Poznaniu na lotnisku w Kobylnicy. W związku przypadającą w tym roku - szczególną 100 rocznicą modelarstwa lotniczego w Poznaniu, zlot zmienia swoją formułę, zapraszając do uczestnictwa w tej imprezie modelarzy latających modelami: samolotów z napędem, szybowców, helikopterów. Organizatorzy zrezygnowali z limitów wielkości modeli, otwierając się na wszystkich uczestników. https://pfmrc.eu/index.php/topic/78823-zlot-gigant%C3%B3w-formu%C5%82a-otwarta-2906-30062019-ligowiec/?hl=gigant%C3%B3w http://www.modelarzeaeroklubpoznan.org.pl/node/12 Rejestracja uczestników: http://www.modelarzeaeroklubpoznan.org.pl/node/17 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek53 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2019 kobylnica 2019 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 29 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2019 Co się stało ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2019 Z mojej perspektywy ( model przeleciał mi nad głową) wyglądało to na przeciągnięcie. Nie wiem tylko dlaczego model skręcił w lewo po starcie nad publiczność. Powiadali, że możliwa była awaria systemu sterowania wektorem ciągu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 29 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2019 Możesz mieć rację Rafale. Mam go na filmie i ustawienia lotek wskazują, że powinien robić beczkę w prawo. PS. Szkoda, że nie wiedziałem, że też tam byłeś, byśmy się zgadali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 30 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2019 Robert takie zdjęcie jeszcze niczego nie dowodzi, dlatego że być może akurat w momencie wykonania zdjęcia lotki zostały wychylone do beczki w prawo. Chyba że jest to kadr z filmu na którym widać że kręci beczkę w lewo. Na twoim zdjęciu widać również że model nie ma kabiny. Czy to złudzenie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2019 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 30 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2019 Dobrze, że stałem z tyłu. Model wpadł między ludzi i momentalnie się zapalił dużym ogniem. Szczęście w nieszczęściu, że akurat trafił w miejsce gdzie nikt nie stał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 30 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2019 Coś zawiodło w układzie sterowania., mechanika, radio .... Może nie bez znaczenia jest także nierówny, trawiasty pas startowy .... Coś zassał i stąd uszkodzenie .... Widziałem na YT kilka takich katastrof jetów wynikających z "zassania" zanieczyszczeń z trawy. Szkoda modelu, ale najważniejsze że nikomu na szczęście nic się nie stało !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 30 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2019 Ogromne szczęście że nikt nie ucierpiał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 30 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2019 Jak dla mnie to on troszkę za wolno leciał, wyrwany z trawy odrazu na ostre wznoszenie. Jeśli miał ciąg większy od masy to ok można szukać awarii, a jak nie to pilot się musi przyznać do wpadki. Mimo wszytko szkoda że tak to się skończyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 30 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2019 Jest jeszcze jedna kwestia. Przed startem silnik zgasł. Na zlocie był Tomasz Kiciński z Jet-Pol, ale chyba Darek nie poprosił o radę co się stało albo co sprawdzić żeby sytuacja się nie powtórzyła. Wyglądało jakby ciąg był za mały i model przepadł. Uderzył metr od siedzącego na krzesełku widza. Ja byłem 4 m dalej. Darek w sobotę latał też Buldogiem w skali 1:2 z silnikiem ponad 400 cm3. Też zgasł w locie tylko na szczęście nie pracowały 2 z 4 cylindrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 30 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2019 Mój jet też ciągle gaśnie i nie mogę sobie z tym poradzić. Wie ktoś czy Tomek z jetpolu ogarnia jetcata? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek_22 Opublikowano 1 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2019 Dla mnie trochę nieodpowiedzialny start modelu który waży parę kilogramów: Brak odpowiedniego rozbiegu Brak prędkości przy oderwaniu stery nieskuteczne Brak podłoża do startu jetem o takiej wadze I po prostu przeciągnięcie klasyczne szczęście w nieszczęściu że nikt nie ucierpiał 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 1 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2019 A propos katastrof- coś mówili wczoraj o pożarze lasu w Fordonie- lotnisko mam nadzieję nie ucierpiało (?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BINIU 98 Opublikowano 1 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2019 Ogromne szczęście że nikt nie ucierpiał. Adamie były ofiary wypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi