hubert_tata Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Proszę bardziej doświadczonych kolegów o opinię ! Mam ochotę z zestawu do kombata zrobić "zwykły" samolot, tzn do raczej rekreacyjnego latania - nie aircombat. Chodzi o taki model http://www.aircombat-modele-rc.pl/?574,la-7 lub http://www.prolot.pl/La%207.html (być może nawet to ten sam). Miałby być napędzany ASP 91FS i mieć chowane podwozie... no i być tani Silnik wystarczy ? Czy podwozie się zmieści w płacie (koło i mechanizm). No i generalnie, czy to ma sens, na jakie sprawy zwrócić uwagę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TooM Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 A nie lepiej zadzwonić do Ecika z Prolotu albo do Marka z cyber- fly (jego był FW 190 1/6) .W końcu Ecik konstruował i oblatywał tego ła-7. Obaj panowie są przede wszystkim modelarzami i jeśli nie mają do czynienia z laikiem możesz liczyć na rozsądne porady.A tak na marginesie byłem przy oblocie foki -bardzo przyjemny model ,lata bardziej realistycznie niż modele 1/12 ale nadal szybko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_t Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 A tu obaj i lot tego modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Teraz martwi mnie użyty na filmie 20cm3 dwutakt, ja mam w planie i raczej nie będę zmieniał 15cm3 czterotakt - to zdecydowanie słabszy silnik. Model zamówiony, okaże się co i jak gdy go "pomacam" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Czekam na wrażenia. Co prawda nie Ła, bo w świetle wydarzeń na Ukrainie sowietem latać nie będę , ale Foka fajnie wygląda, że nie wspomnę o zainteresowaniu Messerchmittem, który jakoby jest w przygotowaniu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Hubert, spoko, jeśli nie przekroczysz masy 3.5kg to spokojnie wystarczy ten silnik który posiadasz. Mam Ki-61 z takim motorkiem, waży 3900g i lata doskonale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej-ko Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Witam Mam pytanie do Kolegi Huberta jak wygląda sprawa budowy modelu, czy coś ruszyło w temacie? Mam zamiar również zbudować Ła-7 z tego zestawu tylko z silnikiem benzynowym 30cmm i chciał bym poznać twoja opinie o tym zestawie pozdrawiam AK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Qrcze - na filmie to szatan nie model do rekreacyjnego latania . Też myślałem o nim ale w końcu zdecydowałem się na I-16 z planów lecz ciut większego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zestaw dotarł, ale jakoś w międzyczasie zacząłem Vicomte, więc Ła leży nieruszony. Jak wrócę z urlopu porobię zdjęcia zestawu i podam wagę podzespołów - na początek, bo nadal nie jestem pewny co do silnika ( planuję 15ccm 4 takt). Irek, I-16 i GeeBee to samoloty do których często wzdycham. Mam nadzieję, że niedługo będziesz coś pisał budowie swojego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Irek widzę, że może Ty zaczniesz budowę "Raty", bo ja tylko co jakiś czas plany oglądam, ale jakoś nie mogę się zdecydować, no i z czasem krucho, wypadało by pokończyć też rozgrzebane tematy np SE5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hotpoint Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Przyznam, że jestem po WIELKIM wrażeniem filmu powyżej. To jest to do czego dążę. Szacun Panowie ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Arek - a ja myślałem, że ciebie jakoś sprowokuję do pracy . W końcu chcę coś nowszego niż I wojna ale nie chciałbym za bardzo angażować się czasowo(w wielkiej tajemnicy zabrałem się za budowę Bv - 141ale prace przerwałem). Dlatego też często patrzę na plan by się oswoić z nim. Mam aż 4ry silniki benzynowe od 20 do 32cm więc tylko brać się za budowę. Ale muszę po zakańczać już realizowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 W moim zestawie otrzymałem kadłub i wycięte rdzenie styropianowe skrzydeł.Kadłub ma z przodu fi20 i długość 118cm - waży 490g;maska fi 20x17cm - 100gKadłub ma spore wymiary i chyba dlatego wydaje się wiotki.Zrobię kilka wzmocnień sklejkowych i powinno być ok.Tak samo wątła jest kabinka - cieniutka jakaś, ale to w końcu combat - nie makieta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hotpoint Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Ulotniłeś model ? Jak pisałem odnosząc się do zamieszczonego filmu to jest to do czego dążę w weekend powinienem powiesić film z wyczynów Midget Mustangiem z Saito 115 Jest czad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelikan1500 Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Messerschmitt który jakoby jest w przygotowaniu jest juz gotowy do sprzedaży jako zestaw jak Focke Wulf 190 , Ła-7 .Rozmiarówka podobna skala 1:6 jutro pierwszy kadłub do odformowania.A jeżeli chodzi o tego SZATANA na tym filmie to musisz zobaczyć Focke w AKCJI w porównaniu z Ła-7 to POCISK ale na silniku ASP 120 ( 20cm3 2-takt) i wadze 3300g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hotpoint Opublikowano 16 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Oglądając ponownie film z Ła i porównując z osiągami mojego Midget Mustanga, zaczynam się poważnie zastanawiać nad zmianą Saito 115 na Os Max'a 91 SX z pompą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jetfan Opublikowano 16 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Messerschmitt który jakoby jest w przygotowaniu jest juz gotowy do sprzedaży jako zestaw jak Focke Wulf 190 , Ła-7 .Rozmiarówka podobna skala 1:6 jutro pierwszy kadłub do odformowania. Ale o co chodzi? Jaki zestaw i gdzie jest/będzie dostępny? Poproszę o więcej szczegółów bo nie można zrozumieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelikan1500 Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Mam już w sprzedaży zestawy Bf-109 w skali 1:6 . Zestaw jest ECO czyli tak jak Foka i ŁA-7 : kadłub +kabina , rdzenie styro skrzydeł i statecznika poziomego oraz rysunek wregi silnikowej. .Strona jest podana w dziale co gdzie kupić . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Model zostanie jednak elektrykiem - założyłem już nowy wątek: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/50581-%C5%82a-7-z-zestawu-aircombat/ Jednak wydaje mi się, że ten temat też może zostać - nie będzie to pierwszy niedokończony model na forum, a szkoda byłoby kasować kilka uwag i dyskusje kolegów dotyczące kombatów 1:6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi