hubert_tata Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Proszę bardziej doświadczonych kolegów o opinię ! Mam ochotę z zestawu do kombata zrobić "zwykły" samolot, tzn do raczej rekreacyjnego latania - nie aircombat. Chodzi o taki model http://www.aircombat-modele-rc.pl/?574,la-7 lub http://www.prolot.pl/La%207.html (być może nawet to ten sam). Miałby być napędzany ASP 91FS i mieć chowane podwozie... no i być tani Silnik wystarczy ? Czy podwozie się zmieści w płacie (koło i mechanizm). No i generalnie, czy to ma sens, na jakie sprawy zwrócić uwagę ?
TooM Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 A nie lepiej zadzwonić do Ecika z Prolotu albo do Marka z cyber- fly (jego był FW 190 1/6) .W końcu Ecik konstruował i oblatywał tego ła-7. Obaj panowie są przede wszystkim modelarzami i jeśli nie mają do czynienia z laikiem możesz liczyć na rozsądne porady.A tak na marginesie byłem przy oblocie foki -bardzo przyjemny model ,lata bardziej realistycznie niż modele 1/12 ale nadal szybko
hubert_tata Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Autor Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Teraz martwi mnie użyty na filmie 20cm3 dwutakt, ja mam w planie i raczej nie będę zmieniał 15cm3 czterotakt - to zdecydowanie słabszy silnik. Model zamówiony, okaże się co i jak gdy go "pomacam"
Emhyrion Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Czekam na wrażenia. Co prawda nie Ła, bo w świetle wydarzeń na Ukrainie sowietem latać nie będę , ale Foka fajnie wygląda, że nie wspomnę o zainteresowaniu Messerchmittem, który jakoby jest w przygotowaniu...
mecenas Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Hubert, spoko, jeśli nie przekroczysz masy 3.5kg to spokojnie wystarczy ten silnik który posiadasz. Mam Ki-61 z takim motorkiem, waży 3900g i lata doskonale.
andrzej-ko Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Witam Mam pytanie do Kolegi Huberta jak wygląda sprawa budowy modelu, czy coś ruszyło w temacie? Mam zamiar również zbudować Ła-7 z tego zestawu tylko z silnikiem benzynowym 30cmm i chciał bym poznać twoja opinie o tym zestawie pozdrawiam AK
Irek M Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Qrcze - na filmie to szatan nie model do rekreacyjnego latania . Też myślałem o nim ale w końcu zdecydowałem się na I-16 z planów lecz ciut większego.
hubert_tata Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zestaw dotarł, ale jakoś w międzyczasie zacząłem Vicomte, więc Ła leży nieruszony. Jak wrócę z urlopu porobię zdjęcia zestawu i podam wagę podzespołów - na początek, bo nadal nie jestem pewny co do silnika ( planuję 15ccm 4 takt). Irek, I-16 i GeeBee to samoloty do których często wzdycham. Mam nadzieję, że niedługo będziesz coś pisał budowie swojego.
pacek Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Irek widzę, że może Ty zaczniesz budowę "Raty", bo ja tylko co jakiś czas plany oglądam, ale jakoś nie mogę się zdecydować, no i z czasem krucho, wypadało by pokończyć też rozgrzebane tematy np SE5
Hotpoint Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Przyznam, że jestem po WIELKIM wrażeniem filmu powyżej. To jest to do czego dążę. Szacun Panowie !
Irek M Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Arek - a ja myślałem, że ciebie jakoś sprowokuję do pracy . W końcu chcę coś nowszego niż I wojna ale nie chciałbym za bardzo angażować się czasowo(w wielkiej tajemnicy zabrałem się za budowę Bv - 141ale prace przerwałem). Dlatego też często patrzę na plan by się oswoić z nim. Mam aż 4ry silniki benzynowe od 20 do 32cm więc tylko brać się za budowę. Ale muszę po zakańczać już realizowane.
hubert_tata Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Autor Opublikowano 12 Sierpnia 2014 W moim zestawie otrzymałem kadłub i wycięte rdzenie styropianowe skrzydeł.Kadłub ma z przodu fi20 i długość 118cm - waży 490g;maska fi 20x17cm - 100gKadłub ma spore wymiary i chyba dlatego wydaje się wiotki.Zrobię kilka wzmocnień sklejkowych i powinno być ok.Tak samo wątła jest kabinka - cieniutka jakaś, ale to w końcu combat - nie makieta
Hotpoint Opublikowano 11 Listopada 2014 Opublikowano 11 Listopada 2014 Ulotniłeś model ? Jak pisałem odnosząc się do zamieszczonego filmu to jest to do czego dążę w weekend powinienem powiesić film z wyczynów Midget Mustangiem z Saito 115 Jest czad
pelikan1500 Opublikowano 15 Listopada 2014 Opublikowano 15 Listopada 2014 Messerschmitt który jakoby jest w przygotowaniu jest juz gotowy do sprzedaży jako zestaw jak Focke Wulf 190 , Ła-7 .Rozmiarówka podobna skala 1:6 jutro pierwszy kadłub do odformowania.A jeżeli chodzi o tego SZATANA na tym filmie to musisz zobaczyć Focke w AKCJI w porównaniu z Ła-7 to POCISK ale na silniku ASP 120 ( 20cm3 2-takt) i wadze 3300g.
Hotpoint Opublikowano 16 Listopada 2014 Opublikowano 16 Listopada 2014 Oglądając ponownie film z Ła i porównując z osiągami mojego Midget Mustanga, zaczynam się poważnie zastanawiać nad zmianą Saito 115 na Os Max'a 91 SX z pompą.
jetfan Opublikowano 16 Listopada 2014 Opublikowano 16 Listopada 2014 Messerschmitt który jakoby jest w przygotowaniu jest juz gotowy do sprzedaży jako zestaw jak Focke Wulf 190 , Ła-7 .Rozmiarówka podobna skala 1:6 jutro pierwszy kadłub do odformowania. Ale o co chodzi? Jaki zestaw i gdzie jest/będzie dostępny? Poproszę o więcej szczegółów bo nie można zrozumieć
pelikan1500 Opublikowano 18 Listopada 2014 Opublikowano 18 Listopada 2014 Mam już w sprzedaży zestawy Bf-109 w skali 1:6 . Zestaw jest ECO czyli tak jak Foka i ŁA-7 : kadłub +kabina , rdzenie styro skrzydeł i statecznika poziomego oraz rysunek wregi silnikowej. .Strona jest podana w dziale co gdzie kupić .
hubert_tata Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Opublikowano 21 Grudnia 2014 Model zostanie jednak elektrykiem - założyłem już nowy wątek: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/50581-%C5%82a-7-z-zestawu-aircombat/ Jednak wydaje mi się, że ten temat też może zostać - nie będzie to pierwszy niedokończony model na forum, a szkoda byłoby kasować kilka uwag i dyskusje kolegów dotyczące kombatów 1:6
Rekomendowane odpowiedzi