Anluk Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Witam, Napiszę w tym temacie żeby sie upewnić, a nie mogę nigdzie znaleźć tej informacji. Mam 2 nowe pakiety Turnigy 2200. Czy mogę je od razu podłączyć do modelu? czy trzeba je rozładować i naładować? Czy może od razu naładować? Generalnie chodzi mi o procedurę postępowania z nowymi pakietami Lipo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Witam, Napiszę w tym temacie żeby sie upewnić, a nie mogę nigdzie znaleźć tej informacji. Mam 2 nowe pakiety Turnigy 2200. Czy mogę je od razu podłączyć do modelu? czy trzeba je rozładować i naładować? Czy może od razu naładować? Generalnie chodzi mi o procedurę postępowania z nowymi pakietami Lipo. "Uwagi producenta: Zalecane jest wykonanie dwu cykli (ładowanie/rozładowanie) prądem 1C przed pierwszym użyciem akumulatorów, co zapewni im 100% sprawność w okresie normalnej eksploatacji. Nie zaleca się pierwszych dwóch rozładowań w modelu". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cebulator Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Gdzieś Ty takie rewelacje znalazł? Pierwsze słyszę. Pakietów lipo się nie formuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anluk Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Hmm...2 odpowiedzi skrajnie przeciwne:) Może ktoś z doświadczenia coś powie? 3 opcje: - od razu do modelu - najpierw naładować - rozładować (ładowarką) i naładować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabolo Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 ostatnio na tym forum coraz to lepsze rewelacje można przeczytac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 To że nikt tego nie robi to nie znaczy że tak się nie powinno robić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Pisało na forum a dokładnie tutaj http://www.forum.modelarstwo.org.pl/viewtopic.php?t=32468 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cebulator Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Powiem tak, Formowanie (popularnie zwane formatowaniem) było popularne w czasach noki 3510. Tyle, że wtedy to nie były lipo.To nie jest mechaniczny silnik, który potrzebuje docierania.Jedyne co znalazłem u producentów lipo to to:http://media.hyperion.hk/dn/g3lipo/ Break-In Procedure - Hyperion G3 LiPo are robust and do not need a complicated break-in procedure. We recommend that the first 5 uses are limited to 3C charge rates, and that pilots use throttle management to avoid long periods of max-rate discharge for those first 5 flights. Note also the other care suggestions below. Those apply pretty generally to any LiPo pack, not just Hyperion G3... Czyli bardziej nie zalecają na początku ostro ładować, choć jest wspomniane o ostrym rozładowaniu ale przez dłuższy okres czasu ale dla maksymalnego C (co jest raczej niezdrowe dla każdego pakietu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Zaleca się rozładowanie i naładowanie z balanserem. Jeden raz, po to aby sprawdzić cele w rozładowaniu i wyrównać podczas ładowania. To nie chodzi o formowanie. Naładować trzeba na pewno bo taki z fabryki jest w trybie storage i na tym się specjalnie daleko nie poleci a jak jedna cela będzie walnieta to pierwszy lot może byc i ostatnim.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabolo Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Robert a kto Ci każe lecieć ? równie dobrze mozna naładowac i sprawdzic na ziemi jak pakiet sie rozładowuje i tak jak pisał poprzednik formowac czy tam formatowac to mozna baterie w telefonach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Ja tam nie wiem w jakim celu, ale np. kiedyś w instrukcji pakietów FullyMax rzeczywiście było zalecenie, aby przed normalnym użytkowaniem pakietu wykonać 2 czy 3 cykle ładowania i rozładowania małym prądem. Na pewno w niczym to nie zaszkodzi, a skoro producent tak zaleca to chyba warto to zrobić. W końcu w zasadzie prawie nic to nie kosztuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 diabolo Baterie w telefonach, są właśnie takimi samymi bateriami, jak nasze modelarskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabolo Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 diabolo Baterie w telefonach, są właśnie takimi samymi bateriami, jak nasze modelarskie. lipo w telefonach ? pierwsze słysze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 fotka z neta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 fotka z neta. Czyli moja wypowied jest odpowiedzia na pytanie kolegi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anluk Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Czyli rozumiem, że odpowiedź na moje pytanie to "jak kto woli" Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Powiem ci tak z mojego doświadczenia, kupoiłem lipola 20C 1500mahz firmy RFI Baterry. naładowałem ja wsadziłem do modelu i latam sobie nią, nie puchnie ani nie mka dużych różnic na celach jest np tak 4.10.4.11 4.10. Ale jak chcesz to rozładuj ją do 3.20V na cele, naładuj na pełną moc wylataj do 3.20 i znowu naładuj. Prąd ładowania użyj łagodny 1A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anluk Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Ok, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi