skrzydlaty smok Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 STC wlasnie niedawno pobralem plany;ale ???nie mam motywacji do budowania na razie,co do przyjazdu do PL jakies plany sa ,sie zobaczy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrEryk Opublikowano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 Nie przejmuj się, tylko rób STC. Naprawdę polecam. Lekko wykonany lata prawie sam, jedyna wada to waga, musi być praktycznie bezwietrznie, lekki podmuch go przestawia.Jak odrobinę ogarnę filmiki z lądowiska to wrzucę nasze pierwsze loty dla zachęty. Z góry przepraszam, że się panoszę nie w swoim temacie, i to jeszcze nie na temat, ale dla usprawiedliwienia dodam, że czas chyba zrobić następny model i waham się pomiędzy Magnum a Funbatem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzydlaty smok Opublikowano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 Zrob jeden i drugi, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrEryk Opublikowano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 A który jest lepszy dla początkującego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 Zrób Magnum Lato prawie w pełni a on ma pływaki wielozadaniowa bestia i lata super no i wygląda !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awot Opublikowano 20 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Na początek polecam STC, lata się nim bardzo łatwo. Magnum jest dobry na drugi model. Sprawdziłem to na przykładzie mojego syna. Rafał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrEryk Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 STC już posiadam, lata się super, syn potwierdza. Też będę polecał na pierwszy model. https://youtu.be/Mnp2u9YvfTA Jakość poniżej średniej, ale na zachętę dla kolegi skrzydlatego smoka powinno wystarczyć, na filmie modelem lata mój syn. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzydlaty smok Opublikowano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zacheta jest,i byla tylko teraz troche mniejsza,polamalem wszystkie smigla(a mam tylko jedno ostatnie)oddam model synom moze im sie uda wzbic w powietrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mozart Opublikowano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 Ja polecam tym którzy nie mają możliwości wycięcia Magnum kupno To-masza taką kopię sylwetki Magnum z napolskimniebie.pl (100zł). Lata genialnie! Z silnikiem do 30g i pakietem ok 500 mAh 2S można latać ok 15 minut na 50% gazu. Jest niezniszczalny idealny do nauki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wacek.matuszak Opublikowano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 OJ z tą niezniszczalnością Magnum to nie do końca prawda . Udowodniłem to w chyba w siudmym lub ósmym locie .Zostały tylko skrzydła i statecznik.. Pozdrawiam (kiepski pilot Magnuma) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Przybyła Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Trochę już czasu minęło, a ja dopiero założyłem pływaki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Mistrzostwo pięknie Ci to lata , ja swojego wziąłem na Orawskie ale mnie topi , muszę odkręcić cały gaz z zaciągniętym sterem wysokości i w metrze wystartować bo inaczej śmigło rzuca na niego tyle wody że cały mokry . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Włodku co do niezniszczalności to Tomkowi chodziło o wersje EPP ("To-masz" to zmodyfikowany Magnum ) a to już znaczna (gigantyczna) różnica w porównaniu do podkładów ... Grzesiek a sprawdzałeś położenie modelu na wodzie czy dziób nie jest pochylony w dół , lub śmigło za blisko lustra wody , najprościej podratować sytuacje powiększając przednie części pływaków dodatkowymi płytkami depronu i klinowanie pływaków bardziej w ujemnym kącie. A ja jeszcze nie pływałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 W planach pływaki czy też konstrukcja do której są montowane pływaki była bliżej krawędzi natarcia skrzydła a ja przykleiłem ją dokładnie na środku skrzydła . Ostatnio zostało to odcięte i przesunięte do przodu czyli tak jak bym przesunął pływaki do przodu , zobacze czy to coś zmieni . Podklejenie przedniej części plywaków też wydaje się dobrym pomysłem ... potestuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Przyklejenie "podwozia-stojaków " musi być tak jak w planach zwłaszcza jeśli chcemy używać pływaki bo w twoim poprzednim wykonaniu na 100% zmienił się ich kąt względem osi modelu i cofnął się również redan . Porównaj poprzedni swój układ z pozycją modelu na wodzie i startami z np tego filmu https://www.youtube.com/watch?v=-oK1c_SceF4 https://www.youtube.com/watch?v=-oK1c_SceF4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Na wodzie nie wyglądało to źle ale w monecie gdy śmigło zaczynało go ciągnąc to pysk szedł do dołu i śmigło zabierało wodę . Zastosuje się do twoich zaleceń pewnie prędzej czy później się z nim dogadam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Przybyła Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Dziś za pomocą żaglówki brata trzeba było doholować Magnum do brzegu. Podmuch wiatru i oto efekt. Jako że model "kleił" się przy startach do powierzchni wody sprawdziłem to i owo, i okazało się, że redan jest (wg planów) za SC... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zabrałem się za ten model, mam wszystko wycięte i elementy posklejane, buduję go z zielonych podkładów. Dziś zważyłem wszystkie elementy modelu i całość waży 15g (nie zważyłem tylko rurki węglowej 4mm która obecnie już dosycha w skrzydle). Serwa będą 9g ,regulator około 30g, pakiet planuję 1000mah około 65g. Mam problem z silnikiem, w dziedzinie modelarstwa jestem bardzo początkujący, wiem że silnik dobiera się do masy modelu, ale ja znam przybliżoną masę modelu a na silnik i tak się nie mogę zdecydować, Ważna jest cena około 50-60zł żeby miał spory nadmiar mocy ale żeby za szybko nie opróżniał pakietu. Kompletnie nie radzę sobie z doborem wartości " Kv " Mam w palnie latać tym modelem wolno bo modelami też dopiero się uczę latać, mógł bym prosić o pomoc w dobraniu silnika i śmigła do tego modelu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 emax cf2822 ze smigłem 8x4 lub nawet 10x4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Waga modelu że hoho ,doliczając silnik to tylko 167g nadmiar mocy gwarantowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi