buri97 Opublikowano 22 Listopada 2014 Opublikowano 22 Listopada 2014 Witam Nie wiedziałem gdzie dokładnie umieścić ten wątek dla tego ewentualnie proszę o jego przeniesienie do odpowiedniego działu. Jako ,że spodobały mi się ostatnimi czasami małe silniczki parowe zamierzam zbudować o to taki model silniczka parowego (oscylacyjnego) napędzanego sprężonym powietrzem (prototyp) Narazie z pod tokarki TSb 20 wyszedł cylinder : Dł: 93mm Srednica wewn 24,5 Całość z POLIAMIDU 1
wapniak Opublikowano 24 Listopada 2014 Opublikowano 24 Listopada 2014 Napisałem ⌀ i ⌀ ( & # x 2360 )z ciekawości jak wyjdzie. To drugie wyszło jak powinno ale to do wpisania 7 znaków no i trzeba by je pamiętać. Tak więc ja pozostaję przy fi. I tak wszystcy wiedzą o co chodzi. 1
bart07 Opublikowano 24 Listopada 2014 Opublikowano 24 Listopada 2014 Moznaby pomyslec, ze na forum modelarskim komunikuja ludzie o pewnym wyrobieniu technicznym, zwracajacy uwage na prawidlowe nazewnictwo, a tymczasem jeden za drugim, niczym papuga owo "fi" powtarza. Sorry, ale średnica w Polsce to fonetycznie "fi". Tak uczą. Poprawna pisownia "ø" W tekstach technicznych z wygody/lenistwa zastąpiony "fi". Podobnie jak teraz używane jest "m2" zamiast "m2" lub ew "m^2" Ale to wszystko jest OT w tym temacie.
AndrzejC Opublikowano 24 Listopada 2014 Opublikowano 24 Listopada 2014 I jak zwykle. Pisze Forumowicz o swoim pomyśle w dobrej wierze, a tu na dzień dobry "obuchem w łeb" od filozofa... i po temacie. Ręce opadają. mr jaro nie "filozuj"... Bardzo Cię proszę Kamil, temat mnie zaciekawił Tocz dalej i pokazuj, coś wytoczył 1
stan_m Opublikowano 25 Listopada 2014 Opublikowano 25 Listopada 2014 Jarosław ma rację, gdyż należy zawsze trzymać się zasad ustanowionych i porządkujących porozumiewanie się techniczne. Moje "trzy grosze": 1. Znak "ø" jest SYMBOLEM a w związku z tym się go nie wymawia tak samo jak nie wymawia się znaku drogowego np. " Niebezpieczny zakręt w prawo". Znak to tez symbol..."ø 30" oznacza tylko i wyłącznie (i tak należy wymawiać) "średnica trzydzieści milimetrów" 2. Wg PN, DIN i GOST symbol "ø" może występować WYŁACZNIE na rysunku technicznym i to łącznie z cyfrą a nie np. z literą. 3. Przyjęło się w języku pisanym i mówionym (ostatnio) średnicę określać jako "fi" jako że powszechnie wiadomo, że mówić i pisać można wszystko ale rysować to już - nie... Wspomnę tylko, że w znanym i popularnym edytorze aby uzyskać napis "ø 30" trzeba najpierw wpisać "f30" następnie zaznaczyć literkę "f" i nacisnąć Shift-Ctrl-Q....
mike217 Opublikowano 25 Listopada 2014 Opublikowano 25 Listopada 2014 Poliamid absolutnie nie nadaje się na cylinder, tym bardziej parowego silnika. Poliamidy chłoną wilgoć i zmieniają wymiary. Jeżeli już chcesz robić cylinder, zrób go z brązu lub choćby mosiądzu. Wygodniej i poprawniej w tekście użyć słowa średnica ostatecznie literkę D a nie " Fi"
mike217 Opublikowano 25 Listopada 2014 Opublikowano 25 Listopada 2014 W tytule jest budowa silnika parowego i tym się sugerowałem. W sumie nie za bardzo rozumiem, model silniczka parowego napędzanego sprężonym powietrzem. No nieistotne, tak czy tak poliamid spuchnie od razu jak dostanie temperatury i wilgoci.
AndrzejC Opublikowano 25 Listopada 2014 Opublikowano 25 Listopada 2014 Dajcie wykazać się Koledze. niech toczy dalej, zobaczymy co z tego wyjdzie. Na razie za mało jest napisane i pokazane. Jak zwykle histeryzujesz, niczym przekupa na targowisku. To bylo do przewidzenia. Każ się wypchać A,C.
TeBe Opublikowano 25 Listopada 2014 Opublikowano 25 Listopada 2014 Parowy RC najlepszy jaki widziałem:
buri97 Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Opublikowano 29 Listopada 2014 silnik będzie napędzany sprężonym powietrzem i wątpię ,żeby aż tak bardzo spuchł od wilgoci ,że zablokuje tłok,prędzej go doszczelni. A jesli chodzi o mosiadz to dosyć drogi materiał , więc po co mam się przykładać do zbudowania tego z mosiądzu jak moze nie działać ,a tak zbuduje sobie prototyp i będe miał pewność ,że właściwy silnik będzie działać Tak czy siak robota wre zmieniłem scenerię zdjęcia bo na wcześniejszej nie było nic widać wytoczyłem pokrywy cylindra wchodzą na wcisk i tłok
AndrzejC Opublikowano 30 Listopada 2014 Opublikowano 30 Listopada 2014 A to z jakiegoś planu powstaje? Czy tak na oko to tworzysz. Masz jakąś dokumentację? A.C.
buri97 Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor Opublikowano 30 Listopada 2014 Tak, mam plany znalezione na internecie i odrobine zmodyfikowane przez siebie
RomanJ4 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Może się kolegom przyda technologia... http://www.rcdon.com/html/vertical_boiler_project__4_23_.html (http://www.rcdon.com/html/vertical_boiler_project.html)
Rekomendowane odpowiedzi