buri97 Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Witam Nie wiedziałem gdzie dokładnie umieścić ten wątek dla tego ewentualnie proszę o jego przeniesienie do odpowiedniego działu. Jako ,że spodobały mi się ostatnimi czasami małe silniczki parowe zamierzam zbudować o to taki model silniczka parowego (oscylacyjnego) napędzanego sprężonym powietrzem (prototyp) Narazie z pod tokarki TSb 20 wyszedł cylinder : Dł: 93mm Srednica wewn 24,5 Całość z POLIAMIDU 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wapniak Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Napisałem ⌀ i ⌀ ( & # x 2360 )z ciekawości jak wyjdzie. To drugie wyszło jak powinno ale to do wpisania 7 znaków no i trzeba by je pamiętać. Tak więc ja pozostaję przy fi. I tak wszystcy wiedzą o co chodzi. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Moznaby pomyslec, ze na forum modelarskim komunikuja ludzie o pewnym wyrobieniu technicznym, zwracajacy uwage na prawidlowe nazewnictwo, a tymczasem jeden za drugim, niczym papuga owo "fi" powtarza. Sorry, ale średnica w Polsce to fonetycznie "fi". Tak uczą. Poprawna pisownia "ø" W tekstach technicznych z wygody/lenistwa zastąpiony "fi". Podobnie jak teraz używane jest "m2" zamiast "m2" lub ew "m^2" Ale to wszystko jest OT w tym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 I jak zwykle. Pisze Forumowicz o swoim pomyśle w dobrej wierze, a tu na dzień dobry "obuchem w łeb" od filozofa... i po temacie. Ręce opadają. mr jaro nie "filozuj"... Bardzo Cię proszę Kamil, temat mnie zaciekawił Tocz dalej i pokazuj, coś wytoczył 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan_m Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Jarosław ma rację, gdyż należy zawsze trzymać się zasad ustanowionych i porządkujących porozumiewanie się techniczne. Moje "trzy grosze": 1. Znak "ø" jest SYMBOLEM a w związku z tym się go nie wymawia tak samo jak nie wymawia się znaku drogowego np. " Niebezpieczny zakręt w prawo". Znak to tez symbol..."ø 30" oznacza tylko i wyłącznie (i tak należy wymawiać) "średnica trzydzieści milimetrów" 2. Wg PN, DIN i GOST symbol "ø" może występować WYŁACZNIE na rysunku technicznym i to łącznie z cyfrą a nie np. z literą. 3. Przyjęło się w języku pisanym i mówionym (ostatnio) średnicę określać jako "fi" jako że powszechnie wiadomo, że mówić i pisać można wszystko ale rysować to już - nie... Wspomnę tylko, że w znanym i popularnym edytorze aby uzyskać napis "ø 30" trzeba najpierw wpisać "f30" następnie zaznaczyć literkę "f" i nacisnąć Shift-Ctrl-Q.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Poliamid absolutnie nie nadaje się na cylinder, tym bardziej parowego silnika. Poliamidy chłoną wilgoć i zmieniają wymiary. Jeżeli już chcesz robić cylinder, zrób go z brązu lub choćby mosiądzu. Wygodniej i poprawniej w tekście użyć słowa średnica ostatecznie literkę D a nie " Fi" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 W tytule jest budowa silnika parowego i tym się sugerowałem. W sumie nie za bardzo rozumiem, model silniczka parowego napędzanego sprężonym powietrzem. No nieistotne, tak czy tak poliamid spuchnie od razu jak dostanie temperatury i wilgoci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Dajcie wykazać się Koledze. niech toczy dalej, zobaczymy co z tego wyjdzie. Na razie za mało jest napisane i pokazane. Jak zwykle histeryzujesz, niczym przekupa na targowisku. To bylo do przewidzenia. Każ się wypchać A,C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Parowy RC najlepszy jaki widziałem: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buri97 Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 silnik będzie napędzany sprężonym powietrzem i wątpię ,żeby aż tak bardzo spuchł od wilgoci ,że zablokuje tłok,prędzej go doszczelni. A jesli chodzi o mosiadz to dosyć drogi materiał , więc po co mam się przykładać do zbudowania tego z mosiądzu jak moze nie działać ,a tak zbuduje sobie prototyp i będe miał pewność ,że właściwy silnik będzie działać Tak czy siak robota wre zmieniłem scenerię zdjęcia bo na wcześniejszej nie było nic widać wytoczyłem pokrywy cylindra wchodzą na wcisk i tłok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 A to z jakiegoś planu powstaje? Czy tak na oko to tworzysz. Masz jakąś dokumentację? A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buri97 Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Tak, mam plany znalezione na internecie i odrobine zmodyfikowane przez siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Może się kolegom przyda technologia... http://www.rcdon.com/html/vertical_boiler_project__4_23_.html (http://www.rcdon.com/html/vertical_boiler_project.html) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi