TeBe Opublikowano 26 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 ad.1 w zależności od tego czego oczekujesz, moga być lub powinny. Jeśli nie zależy Ci na tzw pętli zapasowwej zasilania po stronie odbiornika, moga to być nawet pojedyncze przewody. Przynajmniej jeden od strony serwa powinien być podwójny - sygnał i masa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Zgadza sie w domyśle przyjąłem wspólną masę. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_SGM Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Jeśli nie zależy Ci na tzw pętli zapasowwej zasilania po stronie odbiornika, moga to być nawet pojedyncze przewody. No właśnie, to mnie prowadzi do kolejnego pytania, czy naprawdę jak w pierwszym poście piny środkowe od strony odbiornika są odłączone, czy jest tak? Bo wczoraj (co prawda chory i po nocy) sprawdzałem miernikiem i wydawało mi się, że te piny środkowe "+" od strony odbiornika też mają przejście do "+" zasilania? Sorry za głupie pytanie, można to łatwo sprawdzić, ale akurat siedzę w pracy i się zastanawiam skąd zasilić sam odbiornik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 26 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 To co powyżej to projekt roboczy. W ostatecznym wykonaniu piny środkowe od strony odbiornika są podłączone, wszystkie zwarte i połączone z diodą LED (zieloną) od strony odbiornika. Ta dioda pełni funkcję informacyjną i mówi, czy odbiornik ma zasilanie. Jeżeli podłączysz niezasilaną płytkę do zasilanego odbiornika - jeden dowolny kanał, kabelkiem potrójnym - to ta zielona LEDa się zaświeci informując, że odbiornik ma zasilanie. Bez dodatkowej dolutowanej zworki nie da się zasilić odbiornika od strony płytki. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_SGM Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Ok, czyli jakbym chciał zasilać odbiornik z tego samego źródła co serwa, to bym musiał dodatkowo połączyć piny środkowe z wejścia i wyjścia płytki (jak na moim rysunku)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 26 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Tak. Albo zrobić odejście Y na wyjściu BEC z ESC. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_SGM Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Czyli tak na stałe można? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 26 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Jak najbardziej :-) Pamiętając o spięciu minimum jednego kanału z odbiornikiem pełnym kabelkiem potrójnym. Należy pamiętać, że po założeniu zworki zielona LEDa już nie potwierdza obecności zasilania w samym odbiorniku, a tylko mówi o obecności zasilania na pinach płytki po stronie odbiornika. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_SGM Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Dzięki:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 27 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Wg emonitoringu pierwsza partia płytek powinna dziś zostać dostarczona (lub avizowana) do kolegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Doszły . Dzięki. Profesjonalna robota! W niedzielę będę podłączał. O wynikach poinformuję. PS. A moje doszły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andgdy Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Dziękuję za przesyłkę i całą oprawę z wysyłką. Super robota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Wraz z płytką TeBe1, bazując na tym pomyśle, powstała rozszerzona wersja o dwa źródła zasilania. Jak dotąd nie było szerszego zainteresowania tą płytką, tak więc dla tych, którzy byli by zainteresowani zrobieniem samodzielnie takiej płytki lub w wersji rozszerzonej, poniżej przedstawiam dwa warianty płytki. Moduł TeBe2 posiada taką samą funkcję jak TeBe1, z tą różnicą, że można zasilać obwód do serw z dwu źródeł zasilania jako główne i zapasowe. Przełączanie odbywa się w prosty sposób z użyciem podwójnej diody Schottkie'go MBR4045PT do 40A na żródło. Opis znajduje się na stronie Ardupilot. Na końcu postu jest plik do pobrania, w którym znajdziecie obie płytki w formacie dla programu Eagle. TeBe2A. TeBe2B. TeBe2.zip 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster222 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Cześć. Mam pytanie odnośnie zasilania z dwóch baterii, czy odbywa się ono jednoczesnie z obu przy normalnej pracy, czy tylko z pierwszej i wypadku uszkodzenia jej, zasilanie przejmuje druga zapasowa. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Jako ciekawostka podobne rozwiązanie, ale dedykowane pod konkretny odbiornik: http://www.rc-miskolc.emiter.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=139:pb1-ultra-koenny-fedelzeti-akku-koezoesit&catid=35:tech&Itemid=133 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Jako ciekawostka podobne rozwiązanie, ale dedykowane pod konkretny odbiornik:(...) Była już o tym mowa. Zbliżone rozwiązanie do samodzielnego wykonania, prezentował także nasz forumowy kolega chaosmaker. Cześć. Mam pytanie odnośnie zasilania z dwóch baterii, czy odbywa się ono jednoczesnie z obu przy normalnej pracy, czy tylko z pierwszej i wypadku uszkodzenia jej, zasilanie przejmuje druga zapasowa. Pomimo dwu źródeł zasilania, tylko z jednego pobierane jest zasilanie. Czas przełączenia oraz różnica występujących potencjałów pomiędzy źródłami zasilania określa specyfikacja konkretnej diody schotki'ego, która zostanie użyta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zrobiłem próbne podłączenie. Działa Na zdjęciu : od góry - serwo przepustnicy silnika na prawo - serwa skrzydła: lotka, na kablu Y - 2x klapy, lotka na lewo - serwo podwoziowe na dole - serwa usterzenia Kabel Y z regulatora Dualsky VR PRO zasila listwę i odbiornik Listwę z odbiornikiem łączą przedłużacze z końcówkami "żeńskimi". Miałbym dwie kosmetyczne uwagi. Widziałem na płytkach drukowanych rozbieranych urządzeń że w punktach podłączenia napięcia są wytrawione znaki + i -. Piotrek_SGM pytał o możliwość zasilania odbiornika przez płytkę. Doradziliście wykonanie zworki.Na początku wpadłem w panikę, bo po podłączeniu zasilania do płytki nie zaświeciła się dioda zielona. Przypomniało mi się że coś o tym pisaliście i zasiliłem odbiornik przez kabel Y. Myślę że gniazdo takiej zworki powinno znajdować się na płytce. W ten sposób użytkownik miałby możliwość wyboru zasilania odbiornika. To tylko moje małe spostrzeżenia ale widząc już projekt płytki TeBe-2B jestem pewien że koledzy konstruktorzy nie powiedzieli jeszcze ostatniego słowa. Wszelkie usprawnienia przyniosą nam pożytek oraz wymierne oszczędności Jakim kablem (przekrój) powinna być podłączona płytka do BEC-a ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 W każdym rozwiązaniu, bardzo cenne są uwagi użytkowników. Zworka do przeniesienie zasilania na płytce TeBe1/TeBe2A to interesujący pomysł. Złącze na płytce, jakie zaproponował Tomasz, jest przewidziane dla przewodów o przekroju do 1,5mm2. Przewody warto wyposażyć np. w tulejki zaciskowe albo bezpośrednio wlutować w płytkę zamiast złącza. Otwory w płytce w miejscu tego złącza, są również dla przewodów o przekroju do 1,5mm2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 30 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Płytka zniesie 20A WPR. 1,5mm2 z BECa wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi