safari28 Opublikowano 10 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 Jaka grubość blaszki? Lutowane czy klejone? Projekt wziąłeś skądś (np: kartonowcy) czy Twój własny? Tak czy siak bardzo ładna robota. Bartek dzieki za uznanie lufa całkowicie zlutowana z blaszki mosiężnej w odpowiednich grubościach gdzie walec lufy wytłoczyłem na kopytku z o,1 mm, przy tej skali z grubszej sie nie dało reszta to sklejka 0,6 i 1,0 Troche to było upierdliwe do zlutowania , niektóre bardzo małe elementy. Najgorsze były do wycięcia [nacinałem ostrym śrubokrętem] i wyprofilowania te boczne żeberka. Co do projektu to mam dosyć dobrą ściągawkę we wszystkich rzutach żrobić sie da ale strasznie czasu zajmuje ps Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 10 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 żrobić sie da ale strasznie czasu zajmuje Ano... Ale potem miło samemu popatrzeć, nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 26 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Witam chwile tu nie zaglądałem drobny remont i takie tam. Co do latadła można powiedzieć że skończyłem karabina jeszcze tylko amunicja ale to w najblizszym czasie Na żywca wygląda to o niebo lepiej ps Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Witam postępy mizerne ale dawno tu nie zaglądałem i postanowiłem wrzucić nowy pierdół pewnie wam tymi duperelkami podnoszę ciśnienie dzisiaj tylko amunicja Niestety z powodu braku czasu będę musiał chwilowo wstrzymac budowę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Witam postępy mizerne ale dawno tu nie zaglądałem i postanowiłem wrzucić nowy pierdół pewnie wam tymi duperelkami podnoszę ciśnienie ... Wojtek, nie p....., tylko buduj Już Ty wiesz, co ja myślę o Twoich duperelkach . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 18 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Wojtek, nie p....., tylko buduj Już Ty wiesz, co ja myślę o Twoich duperelkach . Bartek nie ma szans. sypło mi się zdrowie, zdrowie bliskiej mi osoby no i dołek finansowy. Materiały modelarskie są tak drogie, że mogę zapomnieć o takij pasji, przynajmniej na razie. Po zatym jestem totalnym samoukiem, nawet nie mam gdzie latać modelami tej wielkości.Następna przeszkoda to zbyt małe doświadczenie. Ale obiecuję że do projektu wrócę jak będę gotowy Na razie jak czas pozwoli zajmę się micromodelami bo to jest dla mnie najoptymalniejsze PS Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magilla Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Przykro mi bardzo Wojtku z powodu Twoje sytuacji.. Model wykańczasz kapitalnie. Szczerze zdrowia życzę! Co do miejsca do latania zawsze mozesz przyjechac na lotnisko do Jasla. Tam chyba miejsca nie brakuje. Jeśli chciałbyś kiedyś wspólnie polatać na jakimś weekendzie pisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Też życzę Ci zdrowia ,sam też miałem tego rodzaju problemy i ostatnie kilka miesięcy poszło "w szarą dal".Model dokończ bo masz talent i pięknie się to ogląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Zdrówka, Wojtek! Zdrówka dla Ciebie i najbliższych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 super robota, ale mam małe zastrzeżenie bo przecież w taśmie po wystrzeleniu nie powinno być naoboi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Pocisków, pocisków... i nie ma. Łuski zostały. Tak jak powinno być przy taśmie parcianej. Co innego segmentowa. Wojtek - w kwestii materiałów - pisz do mnie na priv czego Ci trzeba. A ze zdrowiem powoli dojdziecie do ładu, głęboko w to wierzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 27 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Drodzy KOLEDZY po takich wpisach od razu ozdrowiałem dostając weny twórczej !!!! Bardzo mnie cieszy że temat was interesuje i postaram sie was nie zawieść, Mam nadzieję że uda się osiągnąć zamiar i oblatać makietę tej wielkości.Gra jest chyba warta świeczki bo w takiej skali widziałem co najwyżej kombaciaki chyba że się mylę a robię to dość często Bardzo lubię krytykę bo ustrzega mnie przed błędami i czegoś uczy.W modelu są trzy błędy wynikłe z braku porządnego planidła 2 poprawię 1 sie nie da. Bardzo słuszne spostrzeżenie co do łusek prawidłowo w wickersie powinny wyskakiwać . Poprawić to pestka.Opiekując się ciężko chorą babcią znalazłem kompromis po naradzie z rodzinką zabrałem ja do własnej chaty teraz mogę dłubac po 15 minut co kwadrans, Ciężko się skupic w takich warunkach ale spokojnie można cuś podziałać co z tego wyjdzie czas pokaże. Jacek dzięki za wsparcie z materiałów mam praktycznie wszystko brakuje mi tylko farby na pomalunek, zanim do tego dojde napewno gdzieś załatwię Bartek z Ciebie jest modelarski wariat uwielbiam takich ludzi Mateusz jeśli go ukończę pomożesz mi go na hankówce oblatać ps a tera cza ćwiczyć ortografie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Drodzy KOLEDZY po takich wpisach od razu ozdrowiałem dostając weny twórczej !!!! Nie dość, że uleczyliśmy, to jeszcze zapłodniliśmy artystycznie. Trzeba zacząć brać za to pieniądze. Bartek z Ciebie jest modelarski wariat uwielbiam takich ludzi Bo wariaci dobrze sie rozumiom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 9 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Witam pomału malutkimi kroczkami wracam do modelu. Teraz powinno być dobrze, pogrzebałem i znalazłem taśma w pupie była metalowa łuski wyskakiwały. Jacek naprowadziłeś mnie na właściwy tor dzięki. Co do taśmy to troche się przyłożyłem chwilę dumałem jak to zrobić ale chyba się udało ps Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Uważaj po podobno raz do roku nawet kij od miotły może wystrzelić, a to cacko na zdjęciach wygląda bardzo poważnie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 8 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 Witam szanowne grono dawno tu nie zaglądałam co nie oznacza że budowa stoi w miejscu. Czasu bardzo mało na dłubanie a kolejne pirduły bardzo pracochłonne Tyle udało mi się do tej pory zdziałać, na pierwszy plan poszły szwy. i jeszcze jedno z bliska Mam już prawie skończone płaty ale to w następnym poście ps Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 9 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Piknie Cieszę się że nie zrezygnowałeś pomimo przeciwności losu. Szkoda by było, bo bardzo mało Wielkiej Wojny na naszym forum. Zresztą widać to również w wyborze zestawów ARF czy RTF - meśki, spity etc. do wyboru, do koloru - każda skala, spalina, elektryk co chcesz. A jak znaleźć coś WWI to albo discontinued - jak Hangar 9 DVII i Camel albo w ogóle nie produkowane... Szkoda, bo to zacny okres w lotnictwie. Tym cenniejsze takie relacje z budowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 9 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Temat rzeka, I wojna światowa jest mniej spopularyzowana w stosunku do następnej, dokumentacja do samolotów jest dużo skromniejsza niż z późniejszych czasów. Samoloty bardziej „skomplikowane” i złożone w budowie i eksploatacji na co dzień. To tylko kilka z wielu innych powodów, iż jest to mało popularne. Miło nacieszyć oczy oglądając budowę i loty tych weteranów lotnictwa, podziwiam budowniczych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi