Shock Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 No ,jeśli aż tak ciasno to nic tylko ciachnąć,jednak wydaje mi się iż te 3-4 mm nie stanowią problemu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Oblot bym zrobił bez ucinania ośki. Aż tak nie sterczy ten kołpak. Jak ustalisz sobie już SC to wtedy zobaczysz czy zrobić jak radzi Rafał (moim zdanie dobra rada ) czy będziesz zmuszony ciachnąć ją o te 4mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Rafał te 4mm to akurat tyle, że pakiet blokowałby się między złączami gold silnika a półką na serwa. Sprawdziłem z silnikiem SK3 3542 Turnigy i ten ma ośkę dłuższą no o te 3mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 No to ciach . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Wojtek, a gdyby dorobić krążek, pomalować i dokleić lub przykręcić z przodu wręgi? Wtedy zrobiłoby się ładne przejście kadłub - kołpak. Gratuluję zakończenia montażu i ładnego modelu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Myślałem o czymś w rodzaju opaski z... z czegoś. Tym bardziej, że średnica obciętego nosa modelu to +/- 43mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Wojtek, na Allegro jest kołpak Graupnera fi 42 mm. Może będzie mniejsza różnica w średnicach. Dlaczego budujesz dwa podobne modele równocześnie - Antaresa i Fascination z topmodel.cz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Przede wszystkim - kołpak docelowo będzie chyba inny ? To wstrzymaj się z "ciachaniem". Różne kołpaki maja różne mocowania (zapotrzebowanie na dł. ośki). Na filmiku masz klapy o jakieś 10mm w dół - domyślam się, że to faza - termika ? Zrób ją tak samo, jak motyla (na drążku), domiksuj lotki funkcji klap i zmniejsz o połowę wychylenia. Dlaczego 40 % skrzydła ma pracować na innym profilu (wysklepionym) a reszta na innym ? 5mm to dużo, dlatego na drążku - maksymalne wychylenie - 5mm. Podejrzewam, że opór znacznie wzrośnie i będziesz tych 5mm używał sporadycznie. Lotki domiksuj do klap i zmniejsz sumaryczne wychylenia - lekko o połowę - naprawdę w zakrętach pomaga, model mniej wytraca prędkość. Akurat wielkość wychyleń zależna jest od prędkości z która zamierzasz tym modelem latać. Z racji uwarunkowań fizycznych - domiksuj do lotek - kierunek, śmiało z 80% - na "oko" - masz małe wychylenia kierunku. Powodzenia !!!!!! - Jurek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viader Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 masz małe wychylenia kierunku. I przede wszystkim w drugą stronę w tym mikserze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Jurek-a co robisz z wysokością przy tym miksie Klap do drążka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Masz na myśli tę Termikę ? Klapy na drążku i do klap przez miks przypisana wysokość. Kontra w dół, czasami mikroskopijna.. Ale to jest zależne od reakcji modelu. Przemyśłałem tak trochę i w wypadku Wojtka to może nie być najlepsze rozwiązanie. Wojtek potrzebowałby radio - jak kiedyś robiła Futaba; na drążku był jeszcze trzeci potencjometr w osi pionowej. Rafał ? Chcesz powiedzieć, że kierunek powinien chodzić w przeciwną stronę niż lotki ? Też tak czasami robię w krążeniu. Tzn: kierunek zgodnie z krążeniem, lekko zaciągnięta wysokość do krążenia a lotki w przeciwną stronę - żeby było to krążenie bardziej płaskie.... Ale jeszcze nie odważyłem się na miks. Wojtek musi to dopasować do swoich uwarunkowań. - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Jurku wychylenia klap do termiki to aż 5mm ale też zastanawiałem się na domiksowaniu do nich lotek - przekonałeś mnie Kierunek jest domiksowany ale chyba trzeba więcej, obecnie jest 50%. Wolę klapy na przełączniku, na drążku mam butterfly'a i jak znam życie 99% będzie on używany Rafał też zauważyłem to dopiero na filmie - poprawione Jurek można go domiksować procentowo, tak samo mam w butterfla'u. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viader Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Rafał ? Chcesz powiedzieć, że kierunek powinien chodzić w przeciwną stronę niż lotki ? W żadnym wypadku. Po prostu zauważyłem na filmie, że jest odwrotnie. kierunek zgodnie z krążeniem, lekko zaciągnięta wysokość do krążenia a lotki w przeciwną stronę - żeby było to krążenie bardziej płaskie.... Dokładnie, tez tak robię i podpieram się lotką. Ale wiadomo z ręki, bez żadnego miksa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 A, przegapiłem to na filmie ! Przepraszam za zamieszanie ! Ciekaw jestem lotu - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Dokładnie, tez tak robię i podpieram się lotką. Ale wiadomo z ręki, bez żadnego miksa. A ja w jednym DLG mam o dziwo takiego miksa, ale mocno nieliniowego.Nawet działa i smiesznie choć skutecznie kręci w termice. W innych modelach tego nie mam w mixie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 A ja nie mam środka ciężkości i nie wiem jak go wyważyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 E tam. Jakis środek masz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Jasne, ostatni środek jaki miałem, to był środek przeciwbólowy Problem w tym, że mogę sobie wróżyć z fusów od kawy albo przyjąć 1/3 cięciwy skrzydła licząc od natarcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Producent tego nie wie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 1/3 średniej aerodynamicznej cięciwy skrzydła ! To nie musi odpowiadać 1/3 cięciwy u nasady. Trzeba znaleźć tę średnią cięciwę (czyli równoważny obrys prostokątny), wyznaczyć 1/3 i zrzutować na kadłub. Spokojnie z tak wyznaczonym Ś.C. możesz zacząć oblatywać model. Resztę pokaże "dive test". - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi