Skocz do zawartości

Antares by X-Models

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oblot bym zrobił bez ucinania ośki. Aż tak nie sterczy ten kołpak. Jak ustalisz sobie już SC to wtedy zobaczysz czy zrobić jak radzi Rafał (moim zdanie dobra rada :)) czy będziesz zmuszony ciachnąć ją o te 4mm.

Opublikowano

Rafał te 4mm to akurat tyle, że pakiet blokowałby się między złączami gold silnika a półką na serwa.

Sprawdziłem z silnikiem SK3 3542 Turnigy i ten ma ośkę dłuższą no o te 3mm.

Opublikowano

Wojtek, a gdyby dorobić krążek, pomalować i dokleić lub przykręcić z przodu wręgi? Wtedy zrobiłoby się ładne przejście kadłub - kołpak. Gratuluję zakończenia montażu i ładnego modelu!

Opublikowano

Wojtek, na Allegro jest kołpak Graupnera fi 42 mm. Może będzie mniejsza różnica w średnicach. Dlaczego budujesz dwa podobne modele równocześnie - Antaresa i Fascination z topmodel.cz?

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

Przede wszystkim - kołpak docelowo będzie chyba inny ? To wstrzymaj się z "ciachaniem". Różne kołpaki maja różne  mocowania (zapotrzebowanie na dł. ośki).

Na filmiku masz klapy o jakieś 10mm w dół - domyślam się, że to faza - termika ? Zrób ją tak samo, jak motyla (na drążku), domiksuj lotki funkcji klap i zmniejsz o połowę wychylenia. Dlaczego 40 % skrzydła ma pracować na innym profilu (wysklepionym) a reszta na innym ? 5mm to dużo, dlatego na drążku - maksymalne wychylenie - 5mm. Podejrzewam, że opór znacznie wzrośnie i będziesz tych 5mm używał sporadycznie. Lotki domiksuj do klap i zmniejsz sumaryczne wychylenia - lekko o połowę - naprawdę w zakrętach pomaga, model mniej wytraca prędkość. Akurat wielkość wychyleń zależna jest od prędkości z która zamierzasz  tym modelem latać. Z racji uwarunkowań fizycznych - domiksuj do lotek  - kierunek, śmiało z 80% - na "oko" -  masz małe wychylenia kierunku.

Powodzenia !!!!!!

- Jurek

• Lubię to 1
Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

Masz na myśli tę Termikę ? 

Klapy na drążku i do klap przez miks przypisana wysokość. Kontra w dół, czasami mikroskopijna.. Ale to jest zależne od reakcji modelu.

Przemyśłałem tak trochę i w wypadku Wojtka to może nie być najlepsze rozwiązanie. Wojtek potrzebowałby radio - jak kiedyś robiła Futaba; na drążku był jeszcze trzeci potencjometr w osi pionowej.

Rafał ? Chcesz powiedzieć, że kierunek powinien chodzić w przeciwną stronę niż lotki ?

Też tak czasami robię w krążeniu. Tzn: kierunek zgodnie z krążeniem, lekko zaciągnięta wysokość do krążenia a lotki w przeciwną stronę - żeby było to krążenie bardziej płaskie.... Ale jeszcze nie odważyłem się na miks.

Wojtek musi to dopasować do swoich uwarunkowań.

- Jurek

Opublikowano

Jurku wychylenia klap do termiki to aż 5mm ale też zastanawiałem się na domiksowaniu do nich lotek - przekonałeś mnie ;)

Kierunek jest domiksowany ale chyba trzeba więcej, obecnie jest 50%.

Wolę klapy na przełączniku, na drążku mam butterfly'a i jak znam życie 99% będzie on używany ;)

Rafał też zauważyłem to dopiero na filmie - poprawione

Jurek można go domiksować procentowo, tak samo mam w butterfla'u.

Opublikowano
Rafał ? Chcesz powiedzieć, że kierunek powinien chodzić w przeciwną stronę niż lotki ?

W żadnym wypadku. Po prostu zauważyłem na filmie, że jest odwrotnie. 

kierunek zgodnie z krążeniem, lekko zaciągnięta wysokość do krążenia a lotki w przeciwną stronę - żeby było to krążenie bardziej płaskie....

Dokładnie, tez tak robię i podpieram się lotką. Ale wiadomo z ręki, bez żadnego miksa.

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

A, przegapiłem to na filmie ! Przepraszam za zamieszanie !

Ciekaw jestem lotu - Jurek

Opublikowano

Dokładnie, tez tak robię i podpieram się lotką. Ale wiadomo z ręki, bez żadnego miksa.

A ja w jednym DLG mam o dziwo takiego miksa, ale mocno nieliniowego.Nawet działa i smiesznie choć skutecznie kręci w termice. W innych modelach tego nie mam w mixie

Opublikowano

Jasne, ostatni środek jaki miałem, to był środek przeciwbólowy ;)

Problem w tym, że mogę sobie wróżyć z fusów od kawy albo przyjąć 1/3 cięciwy skrzydła licząc od natarcia.

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

1/3 średniej aerodynamicznej cięciwy skrzydła ! To nie musi odpowiadać 1/3 cięciwy u nasady. Trzeba znaleźć tę średnią cięciwę (czyli równoważny obrys prostokątny), wyznaczyć 1/3 i zrzutować na kadłub. Spokojnie z tak wyznaczonym Ś.C. możesz zacząć oblatywać model. Resztę pokaże "dive test".

- Jurek

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.