Klos27 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Siemka, chciałbym zbudować swój pierwszy samolot RC. Jako, że jestem zielony w aerodynamice oraz budowie modeli postanowiłem kupić na alledrogo jakąś podstawę i znalazłem dość tanio 2 opcje: 1) Extra 300 MINI CNC: http://allegro.pl/extra-300-mini-cnc-nowosc-i4967658008.html 2) Raven zestaw CNC: http://allegro.pl/raven-zestaw-cnc-promocja-i4966109048.html Moje pytanie: opłaca się kupić ten zestaw? Który lepszy? W samolocie Raven jest coś dziwnego na górze takie -.__/ do czego to jest? Nie chciałbym inwestować za dużo na początek, tak żeby tylko latało, żeby nie było szkoda jak walnie o ziemię. Od czegoś trzeba zacząć Dzięki!
PK999 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Są tanie ale nie nadają się do nauki. To modele dobre dla zaawansowanych. A tanie są dlatego, że są wycięte ze styropianu/styroduru - to materiał sztywny ale kruchy i jak walniesz o ziemię będziesz miał 8 części. Szukaj górnopłata z epp/epo to nauczysz się latać.
noker Opublikowano 19 Stycznia 2015 Opublikowano 19 Stycznia 2015 W samolocie Raven jest coś dziwnego na górze takie -.__/ do czego to jest? to jest środek tej przeszklonej kabinki
Y/F-22 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Samo w ziemię zazwyczaj nic nie wali, samo się zazwyczaj nic nie psuje (albo z winy użytkownika albo skośnookich braci) ani też samo nie lata! I warto zapamiętać te 3 podstawowe zasady. W sklepie cyberfly (google) był fajny trener górnopłat z epp za chyba 99 zł jeśli już idziesz w coś typu KIT czyli do samodzielnego (prawie) zbudowania i wyposażenia. Ogółem szedłbym w coś z napędem pchającym ale takich konstrukcji w niskich cenach z epp praktycznie nie ma, tylko easy star/beta i reszta klonów. Na początek to proponuje kupić Ci podstawowe wyposażenie czyli nadajnik z pakietem zasilającym i ładowarkę, zerknij na Turnigy 9x i Turnigy Accucel 6. Do tego symulator i trening na komputerze, w międzyczasie możesz składać pierwszy model. To najlepsza, w miarę niedroga i najrozsądniejsza droga chyba, że ktoś lubi tworzyć sobie problemy w postaci kupna akrobata na pierwszy raz wraz z tanią aparaturą a potem model rozbity a nadajnik do wymiany bo brakuje funkcji.
Klos27 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 19 Stycznia 2015 Co do akumulatora i aparatury to nie chcę budować samolotu na standardowej aparaturze RC. Będzie to projekt oparty na Arrduino Uno(odbiornik) oraz Arduino Mega (nadajnik) sterowanie padem z XBoxa 360. Ładowarka Redox Alpha V2 EDIT: Poszperałem i znalazłem coś dla siebie: http://www.motylasty.pl/toto007a.html teraz trzeba kupić materiał i do roboty )
zolty Opublikowano 25 Stycznia 2015 Opublikowano 25 Stycznia 2015 padem z xboxa ?? a czy oby napewno to dobry pomysl ??
Y/F-22 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Nie no świetny, jeśli to nie jakiś projekt na studia to na pewno taniej wyszłaby najprostsza 4ch aparatura z allegro choćby pod 35 mHz ... najtańszą esky można dostać za 50 zł.
Zycior Opublikowano 26 Stycznia 2015 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Skoro Arduino Uno ma służyć jako odbiornik to jak masz zamiar upchnąć ten wielki klamot w modelu ? Sam pomysł wykorzystania arduino jako nadajnika i odbiornika wydaje się "z leksza" dziwnym, zwłaszcza kiedy dopiero zaczynasz przygodę z modelarstwem.
KLAKu Opublikowano 7 Lutego 2015 Opublikowano 7 Lutego 2015 Mam obydwa modele, i bardziej polecam ravena. Jak dla mnie łatwiejszy w opanowaniu. "walniesz o ziemię będziesz miał 8 części"(trzeba się postarać) Jak coś to masz puzzle, sklejasz i lecisz dalej ew. zamawiasz cześć która potrzebujesz. Natomiast kadłub extry wykonany jest z podkładu pod panele. Ja przed poskładaniem odrysowałem go sobie, no i się przydał "To modele dobre dla zaawansowanych." Kiedy się wie ze jest się zaawansowanym? Raven to mój 2 model po wykonaniu paru lotów toto0.
Rekomendowane odpowiedzi