Popular Post Iras 11 Posted May 2, 2015 Popular Post Share Posted May 2, 2015 Witam wszystkich forumowiczów Od pewnego czasu buduję jeden z najpopularniejszych samolotów luftwaffe , jest to model samolotu Fieseler Fi 156 Storch według planów Paolo Severina , oczywiście powiększyłem palny tak aby model miał rozpiętość 5 metrów i był w skali 33 % . Model całkowicie konstrukcji drewnianej konstrukcyjnej z poszyciem płótnianym . Jako płótno zastosowałem szyfon przyklejony i zaimpregnowany nitrocelonem . Silnik na razie mam zamiar zainstalować ZDZ 210 cm3 am już jeden model konstrukcji Paolo Severina i jestem z niego zadowolony lata rewelacyjnie więc i ten powinien latać dobrze tym bardziej że sam płatowiec był rewelacyjny co chodzi o walory lotne. Jeszcze kilka fotek następne fotki 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
robas69 Posted May 2, 2015 Share Posted May 2, 2015 Irek - model bajka. Zazdroszczę Ci możliwości budowy taaaaaaakich modeli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iras 11 Posted May 2, 2015 Author Share Posted May 2, 2015 Irek - model bajka. Zazdroszczę Ci możliwości budowy taaaaaaakich modeli. oj tam , oj tam nic trudnego jedyna przeszkoda to pomieszczenie , ja na ten model zużyłem mniej balsy jak na model o rozpiętości 2m same listewki z castoramy i sklejka ze składu drewnianego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shock Posted May 2, 2015 Share Posted May 2, 2015 Fiufiufiu...no to już poważna,profesjonalna "zabawa" . Piękny,potężny model.Jaka przewidywana waga ? przekroczy 25 kg ? chyba nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iras 11 Posted May 2, 2015 Author Share Posted May 2, 2015 oj tam , oj tam nic trudnego jedyna przeszkoda to pomieszczenie , ja na ten model zużyłem mniej balsy jak na model o rozpiętości 2m same listewki z castoramy i sklejka ze składu drewnianego Tak przekroczy ale nie wiele mam Buckera 123 w skali 1/2 i waży 28 kg więc ten będzie miał gdzieś mniej więcej jak Bucker Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek Piękoś Posted May 2, 2015 Share Posted May 2, 2015 To już nie modelarstwo - to lotnictwo Niezwykłe robi wrażenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jędrek Posted May 2, 2015 Share Posted May 2, 2015 Witam Miałem przyjemność latać modelem Storcha, co prawda dwukrotnie mniejszym. Fajna zabawa, można bardzo wolno polatać. Zdjęcie pochodzi z MP w Łodzi w 1980r. Model w barwach czeskich. Po prawej konstruktor modelu. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iras 11 Posted May 2, 2015 Author Share Posted May 2, 2015 Witam Miałem przyjemność latać modelem Storcha, co prawda dwukrotnie mniejszym. Fajna zabawa, można bardzo wolno polatać. Zdjęcie pochodzi z MP w Łodzi w 1980r. Model w barwach czeskich. Po prawej konstruktor modelu. storch.jpg Dlatego buduję storcha bo starzeję się i nie zawsze wiem co robię jak dużo i szybko się dzieje. Andrzej a wy tam jeszcze latacie w Krępie czy tak powoli zamiera ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jędrek Posted May 2, 2015 Share Posted May 2, 2015 Latamy, choć ja prawdę mówiąc rzadko. Ale koledzy w niedziele około południa prawie zawsze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miałczek Posted May 3, 2015 Share Posted May 3, 2015 model świetny pozazdrościć teraz tylko czekać na oblot Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyra63 Posted May 3, 2015 Share Posted May 3, 2015 Trzeba mieć jaja żeby takim owadem polecieć .Pozdrawiam i "zazdraszczam" Adam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iras 11 Posted May 3, 2015 Author Share Posted May 3, 2015 Trzeba mieć jaja żeby takim owadem polecieć .Pozdrawiam i "zazdraszczam" Adam. Adam dlatego nigdy nie dopieszczam modeli w takim stanie jak ty bo wtedy mniej serce boli , to są tylko modele które przypominają prawdziwe. A zapewniam ciebie że czym większy tym łatwiej się lata Prace nad oszkleniem kabiny a to jak bym "szklarnie chciał oszklić" Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyra63 Posted May 3, 2015 Share Posted May 3, 2015 "Tyz prowda" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lech51 Posted May 3, 2015 Share Posted May 3, 2015 O rany,ale gigant. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawidgdynia Posted May 3, 2015 Share Posted May 3, 2015 Taki super gigant w mojej okolicy jest budowany! Trzeba będzie go zobaczyć na żywo bo zdjęcia nigdy nie odzwierciedlają tego co można zobaczyć w realu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek Posted May 3, 2015 Share Posted May 3, 2015 Irek idziesz po bandzie , zazdroszczę Ci tego miejsca na budowę modelu. Czekam na dalszą relację 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emhyrion Posted May 3, 2015 Share Posted May 3, 2015 Ja to zazdroszczę nie tyle miejsca do pracy nad modelem, bo ostatecznie w samolonie takiego kloca o rozpiętości pięciu metrów bym zmontował. Ja zazdroszczę miejsca do latania, bo o ile wiem, gdzie i jak latać modelami do, powiedzmy, 2 metrów rozpiętości, o tyle nie bardzo znajduję miejsce do startu czy lądowania takimi pięciometrowymi mastodontami... Link to comment Share on other sites More sharing options...
young Posted May 3, 2015 Share Posted May 3, 2015 Nie myslałeś aby statecznik poziomy bardziej zrobić zaokrąglony ? Tak jak w oryginale . Najbliższy prawdziwy storch jest do obejrzenia w muzeum w Wiedniu. Gdzieś mam jeszcze fotki. Model wspaniały ale ten ster razi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 3, 2015 Share Posted May 3, 2015 Na filmie widać ścięty https://www.youtube.com/watch?v=bTEpbv5dHEQ Link to comment Share on other sites More sharing options...
young Posted May 3, 2015 Share Posted May 3, 2015 Ten na filmie taki mało "storchowaty" Jutro poszukam fotki oryginału. Poniżej kilka informacji https://www.dropbox.com/s/so4dnwlb623c80w/aircraft_profile_228_-_fieseler_fi156_storch.pdf?dl=0 Zresztą model piękny i gratuluję Irkowi, troszkę zazdroszczę a powiem że też marzy mi Storch. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts