Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ten na filmie taki mało "storchowaty" :)

Jutro poszukam fotki oryginału. Poniżej kilka informacji https://www.dropbox.com/s/so4dnwlb623c80w/aircraft_profile_228_-_fieseler_fi156_storch.pdf?dl=0

Zresztą model piękny i gratuluję Irkowi, troszkę zazdroszczę :) a powiem że też marzy mi Storch.

Mariusz robię ten model dokładnie według planów udostępnionych przez Paolo i nawet patrząc dokładnie na zdjęcia na jego stronie modeli storcha to każdy ma inaczej zrobione statecznikimówię o wersjach rozmiarowych , 3 metrowy ma inaczej 4 metrowy inaczej a ja mam 5 metrowy więc wypada żeby miał inaczej z resztą to półmakieta i raczej model jak samolot więc i stery przypuszczam ma inne

Opublikowano

Irku,

zdradzę małą tajemnicę :) mam w swoich zapasach storcha esm pod silnik 30 cm benzyna, czeka na złożenie, może kiedyś za parę lat. Dużo o nim czytałem, byłem oglądać oryginał :) po prostu model z historią. Dlatego strasznie się cieszę że już masz tak zaawansowany model. Życzę aby miał dobre właściwości lotne zblizone do oryginału. Oby udało sie Tobie dobrze zrobić sloty i ich umiejscowienie. Tzn wlot do wylotu (wielkość szczeliny) była ok 2 do 1. Chętnie bym był podczas oblotu.

Opublikowano

Irku,

zdradzę małą tajemnicę :) mam w swoich zapasach storcha esm pod silnik 30 cm benzyna, czeka na złożenie, może kiedyś za parę lat. Dużo o nim czytałem, byłem oglądać oryginał :) po prostu model z historią. Dlatego strasznie się cieszę że już masz tak zaawansowany model. Życzę aby miał dobre właściwości lotne zblizone do oryginału. Oby udało sie Tobie dobrze zrobić sloty i ich umiejscowienie. Tzn wlot do wylotu (wielkość szczeliny) była ok 2 do 1. Chętnie bym był podczas oblotu.

No sloty mam już zrobione trochę pracy mnie kosztowały wiedząc że jak je sp..... to będzie problem z lataniem ale i tak dopiero przy oblocie będzie wiadomo co poszło nie tak lub odwrotnie

Opublikowano

Irek, jak sloty będziesz miał dobrze wklejone, to model odwdzięczy się świetnym trzymaniem w powietrzu. Model , którym latałem, miał idealnie wklejone. Trzymał się w powietrzu , w ciasnych, niskich zakrętach, jak przyklejony. Żadnych objawów ześlizgów. Świetna sprawa.

Opublikowano

Powstaje wspaniały model! Może trochę późno ale jeśli by była taka potrzeba to mam "pod domem" oryginał Storcha - w Flygvapenmuseum jest jeden egzemplarz używany kiedyś w Szwecji. Mogę zrobić jakieś zdjęcia wg potrzeb, coś zmierzyć, itd. Storch jest wyeksponowany na ziemi, ma złożone skrzydła, niczym nieograniczony dostęp.

To samo dotyczy innych samolotów w muzeum - jakby coś to chętnie pomogę :)

• Lubię to 1
Opublikowano

Mariusz super pomysł na priva dam znać wieczorem o co bym prosił chodzi o zdjecia slotów, klap, klapek odciążających kokpitu,

pozdrawiam też

Mariusz

Opublikowano

A u nas na "lotnisku" w Malmö wyladowal gosciu Storchem w skali 3/4 ( chyba jakis jugolski KIT  z tego co opowiadal ) . Na tych fotkach ladowanie sie pieknie udalo , ale chyba ze dwa tygodnie pozniej  za szybko podszedl do ladowania i zahaczyl kolem o wysoka trawe. polamal podwozie ITP. W kazdym razie nie odlecial juz od nas . Pomagalismy zaladowac zlozonego na ciezarowke. Oto fotki z pierwszego ladowania. 

Znalazlem ; http://en.wikipedia.org/wiki/Slepcev_Storch

post-6937-0-31387600-1431036939_thumb.jpg

post-6937-0-60428000-1431037026_thumb.jpg

• Lubię to 1
  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dopiero teraz dopatrzyłem się że jest "wylot" we wrędze za silnikiem, (na telefonie gorzej widać). Piękny model się szykuje :).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeden Storch wisi tez w Berlinie w Muzeum Techniki.

Ale dajesz rady Irek !!!! Mam nadzieję zobaczyć go w locie już niedługo :-).

Chcę skończyć na Nowy Targ ale nie wiem czy uda mi się oblatać

Opublikowano

Nie masz do niego innego,mniej wystającego silnika? :)

Wyglądał by bardziej makietowo :) robisz szycie na pokryciu a tu takie dwa gary wystają :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.