Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Posiadam aparaturę jr propo xf421ex która nie była używana od 6 lat. Pakiet nie nadawał się do niczego więc z ogniw polutowałem drugi taki sam, niestety czasem człowiekowi wyłączy się myślenie i odwrotnie przylutowałem wtyczkę do aparatury w efekcie zasilanie zostało podłaczone odwrotnie  :(. Wewnątrz aparatury żaden element nie wygląda na przepalony, aparatura uruchamia się, na ekranie wyświetla się "coś" po paru sekundach zaczyna migać "BAT" co oznacza że napięcie pakietu spadło poniżej 9 volt, lecz po sprawdzeniu miernikiem napięcie jest odpowiednie. Ma ktoś może pomysł co może być nie tak ? Z góry dziękuję za pomoc.

Dodaję jeszcze zdjęcia " wnętrzności " aparatury i film obrazujący zachowanie aparatury po uruchomieniu.

Zdjęcia: 

Film: 

Opublikowano

wewnątrz układu jest diona która służy własznie tym przypadkom . na ona za zadanie nie pozwolic przejsc prądowi o odwróconej polaryzacji i w efekcie palisie ta dioda co rozłancza obieg prądu

Opublikowano

Masz złą baterię. Napięcie mierzysz zapewne bez obciążenia. Diodę masz dobrą. Sprawdź napięcie pojedyńczych ogniw od zasilania, ale baterię obciąż jakimś odbiornikiem, np. żarówką. 

Opublikowano

Po obciążeniu pakietu żarówką 12v 20 wat napięcie na ogniwach wynosiło kolejno 3,62  , 3,63 i 3,62 więc wydaje się ze pakiet jest ok. Na jednym z forów udało mi się wyszukać przypadek podłączenia odwrotnego napięcia do innej aparatury Jr , gdy popatrzyłem do swojej aparatury ten sam stabilizator napięcia wydał mi się delikatnie przytopiony. Czy jest możliwość że to tutaj jest problem ? 

link do tematu na forum : 

ten sam stabilizator w mojej aparaturze: 

Update:

Wydaje mi się że w końcu po 3 miesiącach znalazłem odpowiedź na mój problem w tym samym wątku co jest w spoilerze wyżej

I have about the same issue with a XF421EX. I haven't used the radio for about 8 years and I've just fired it back up recently whenever I turned the radio on everything on the LCD was active. I took it apart and noticed that IC2 and D1 are blown. The IC is split in half and has the same markings (AE with a 041 in the circle).  
  • 3 tygodnie później...
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.