Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. pepcio Opublikowano 20 Października 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 20 Października 2015 Wspólnie z kolegami z forum „ADW” postanowiliśmy stworzyć kategorię budowy modeli „ADW Easy”.Idea pomysłu polega na zaprojektowaniu i późniejszym budowaniu modelu szybowca (lub modelu samolotu) jak najprostszym sposobem, wykorzystując wszystkie dostępne technologie i materiały według własnego uznania. Jedyny warunek jest taki, aby nie przekroczyć rozpiętości 2 m i starać się upodobnić w miarę model do oryginału. Proporcje są tutaj nieważne .Model musi dobrze latać. Powstało już kilka konstrukcji bardziej lub mniej udanych. Jednak zawsze pozostaje frajda oglądania modelu w powietrzu do złudzenia przypominającego prawdziwy szybowiec czy samolot. I nie koniecznie musi to być droga pół makieta. Umieszczam ten wątek w szybowcach bo na razie tylko one powstały .Zachęcam gorąco wszystkich początkujących konstruktorów do aktywnego uczestnictwa w naszym pomyśle. Link do strony. http://forum.aerodesignworks.eu/viewforum.php?f=80 A oto część z naszych modeli. SZD-8 "Jaskólka" SZD-35 "Bekas" SZD-24 "Foka 4" MS-13 "Bocian" 1938 r. SZD-25 "Lis"- pierwszy egzemplarz skończył marnie .Powstaje drugi ,mocno przekonstruowany. 11
milo Opublikowano 21 Października 2015 Opublikowano 21 Października 2015 Przyznam się nieskromnie, że jestem jednym z pomysłodawców tej , może nie klasy, ale rodzaju modeli. Jest to bardziej idea, sposób, jak szybko i bez "wariowania" na punkcie redukcji, budowania modeli, tak jak pisał wcześniej pepcio, szybowców czy samolotów. Modele wbrew pozorom nie są łatwe do zaprojektowania. Bardzo łatwo dziedziczą niedomagania pierwowzorów, ich niedoskonałości i braki. Trudno czasami odpuścić sobie odwzorowanie bardziej makietowe i pójść na skróty . Kanciaty kadłub, no może z lekkimi zaokrągleniami, płaskie usterzenia, brak proporcji w kształcie płatów, czyli szybowiec przypominający oryginał. Projektowanie takich modeli to dobra wprawka w cadzie i samym obliczaniu i analizowaniu przyszłej konstrukcji. Co widać na załączonych zdjęciach wyżej, malowanie i oznakowanie już oddaje wygląd protoplasty, tutaj niektórzy wzbijają się na wyżyny swoich umiejętności . Miałem niewątpliwą przyjemność wykonania pierwszych lotów większością modeli rodzaju ADW easy. Latają bardzo dobrze, dobrze i świetnie.Wszystkie w locie wyglądają super, jest na co popatrzeć Osiągi nie są ważne.Ważna jest zabawa, przyjemność i radocha z ulotnionego własnego modelu. Osobiście jestem w trakcie budowy Muchy ter i Kobuza 3, niebawem oblot. Zapraszam do oglądania naszych relacji na forum ADW. 2
milo Opublikowano 9 Listopada 2015 Opublikowano 9 Listopada 2015 Kończę budowę Muchy ter easy, niebawem oblot 3
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. milo Opublikowano 23 Lutego 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 23 Lutego 2016 Powstają kolejne "easy" szybowce/moto. Buduje się kilka "Kobuzów".....na zdjęciu mój 5
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. pepcio Opublikowano 23 Lutego 2016 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 23 Lutego 2016 A także dwa "Orliki"....na zdjęciu mój. 7
adamus Opublikowano 23 Lutego 2016 Opublikowano 23 Lutego 2016 Fajnie ze nasze szybowce budujecie.Pozdrawiam
mgr Opublikowano 23 Lutego 2016 Opublikowano 23 Lutego 2016 SZD-24 Foka 4 (z pierwszego postu): Foka odrzuciła silnik... nie dogadywali się ze sobą. Została przerobiona na szybowiec i dostała oznakowanie SZD-21 Kobuz-3 podczas uzbrajania 2
ali1983 Opublikowano 23 Lutego 2016 Opublikowano 23 Lutego 2016 Był jeszcze jeden MS-13 Bocian, ale niestety próby lotów skończyły się niepowodzeniem. 2
Gość horn3t Opublikowano 23 Lutego 2016 Opublikowano 23 Lutego 2016 Idea i modele fajowe może kiedyś i sobie coś wymyśle a teraz trzymam kciuki za wszystkie konstrukcje
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. pepcio Opublikowano 27 Lutego 2016 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 27 Lutego 2016 Następca SZD-25 Lis w wersji poprawionej.Dostał skrzydła o innym profilu oraz powiększone stateczniki.Myślę ,że tym razem w powietrzu da dużo radochy i nie skończy tak marnie jak poprzednik . 5
list Opublikowano 27 Lutego 2016 Opublikowano 27 Lutego 2016 Panowie gratulacje! Świetny pomysł z tym Easy A że jeszcze poruszacie tematykę polskich szybowców- miodzio! Dziękuję- to o niebo ciekawsze niż składanie modelu typu "dzida bojowa" Tak trzymać A szczegóły relacji śledzę w odpowiednim miejscu
pepcio Opublikowano 2 Marca 2016 Autor Opublikowano 2 Marca 2016 Chciałbym przedstawić najnowsze "dziecko" z serii "easy". Jest model mojego kolegi ( myślę ,że "milo" nie będzie miał nic przeciwko temu) który jest przykładem ,że nie koniecznie musi być to pół makieta aby zachwycać swą urodą . Prawdziwe "caculko". Z niecierpliwością oczekujemy oblotu. 4
stema Opublikowano 2 Marca 2016 Opublikowano 2 Marca 2016 ... Jedyny warunek jest taki, aby nie przekroczyć rozpiętości 2 m i starać się upodobnić w miarę model do oryginału. Dodam tylko, że w regulaminie ostatecznie rozpiętość została ustalona na nie przekraczającą 2,2 m.
Patryk Sokol Opublikowano 2 Marca 2016 Opublikowano 2 Marca 2016 Dodam tylko, że w regulaminie ostatecznie rozpiętość została ustalona na nie przekraczającą 2,2 m. O, najlepsza możliwa wiadomość do śniadania
pepcio Opublikowano 2 Marca 2016 Autor Opublikowano 2 Marca 2016 Rozpiętość rzeczywiście może być zwiększona do 2200 mm dodając szerokość kadłuba i centropłata. Ograniczenie zostało celowo wymuszone długością listew handlowych.
mgr Opublikowano 5 Marca 2016 Opublikowano 5 Marca 2016 Dziś odbył się oblot Kobuzów. Pierwszy hol SP-2482 (Polecam w HD) Drugi start SP-2499 i testowanie konstrukcji Otrzepaliśmy go z trawy i piachu i dalej poszedł w powietrze :D 3
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. pepcio Opublikowano 26 Marca 2016 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 26 Marca 2016 Wiosna coraz bardziej prze do przodu to i czas przygotowywać nowe modele.Powstają i szykują się do oblotu . Mój nowy "Lis" i "Orlik" II nie mogą się już doczekać. 6
mgr Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Jeden z kolejnych lotów Kobuza... pod koniec jest ciekawiej 4
skrzydlaty smok Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 No wspaniale te wasze szybowce,pieknie wygladaja i lataja,tez bym jakis jeden chcialbym sobie zrobic,dlatego pytanko co do planow mam,w sieci znajde jakies czy gdzies kupic mozna???
Rekomendowane odpowiedzi