rajaner Opublikowano 28 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Witam wszystkich po krótkiej świątecznej przerwie,widzę że w tym czasie wyjaśnił się problem oklejania japonką. Ponieważ skrzydła są oklejone polakierowane i przypięte do deski pozostało zacząć oklejać kadłub.Coś zaczęło się przy nim pomalutku robić. Zastanawiam się jak wykończyć kratownicę,zostawić czyste listewki czy zrobić to jakimś lakierem. Może ktoś ma jakiś fajny pomysł i coś doradzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 28 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Jakaś bejca (cedr, mahoń?) i lakier bezbarwny (albo lakierobejca?) Tak wyglądają belki kadłuba w Antoinette: A tak w Bleriot IX: Do wybranej przez Ciebie kolorystyki modelu, moim zdaniem bardziej pasuje ciemne wykończenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 28 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Dzięki Marcin,lakierobejcą robiłem kratownicę w Demoiselle ale kiepsko kryło miejsca gdzie był klej.Być może zależy od lakieru bo ten co mi jeszcze został był jak to mówią z dolnej półki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 28 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 No to jest niestety ten ból z bejcami/lakierobejcami... Dawno dawno temu, w "pseudoredukcyjnym" modelu retro, kratownicę malowałem w ten sposób, że: najpierw poszła bejca, w miejscach gdzie bejca nie zabarwiła drewna (czyt. upapranych klejem ) zrobiłem podmalówki z jakichś farb modelarskich (kolor był dobrany tak mocno "pi razy drzwi" - ot żeby ogólnie pasował i nie raził), a na to lakier bezbarwny. Efekt był niezły. Niestety nie zachowały mi się żadne zdjęcia tego modelu (ale jak już pisałem było to dawno temu, w epoce przed cyfrowo/internetowej). EDYTA: - Ważne, że podmalówki były robione w kilku (2-3) cienkich warstwach, tak, że cuś tam pod spodem ze słoi drewna prześwitywało. EDYTA nr 2 (czyli kontynuacja spóźnionych przemyśleń ) - klej będziesz miał głównie w okolicach węzłów kratownicy, jeśli nie chcesz robić podmalówkek, zawsze możesz pokombinować z naklejeniem w tych miejscach nakładek z cieniutkiej balsy imitujących okucia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 28 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Spróbuję coś po kombinować, posklejam kilka listewek i drogą prób i błędów może coś z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 29 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Mija kolejny dzień częściowo poświęcony pracy nad wynalazkiem który mam zamiar doprowadzić do końca. Na tą chwilę tak wygląda kadłub model. I coś co ma być pilotem dopasowany na swoje miejsce. PS.Patrzę na skrzydła przypięte do deski i aż mnie ręce swędzą żeby je przymierzyć do reszty modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wacek.matuszak Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 No my też na to czekamy !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 30 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Stanąłem nad małym problemem zastanawiam się jakie zrobić oznaczenia na modelu.Niby znalazłem podobne jak na modelach tego typu ale jakoś mi nie podchodzą te krzyże. I tu bym prosił o jakieś propozycje jakie dać oznaczenia które pasowały by do tego modelu.W ostateczności zrobię tak jak mają modele na zdjęciach które posiadam,ale wolał bym coś innego i tu jest problem jakie. Może ktoś ma jakiś pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Do Ćechie (jeśli chcesz się trzymać Państw Centralnych) to chyba najbardziej pasuje wczesny Eisernes Kreuz, z lat 1914-15. Ot taki, na białym kwadracie: Ale przecież to jest model luźno inspirowany maszynami z I WW - masz tu zupełną dowolność, na czerwonych skrzydłach nieźle by np. wyglądały wczesne amerykańskie gwiazdy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 30 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Amerykańskie gwiazdy całkiem nie złe,wydrukuję jedną i zobaczę jak to wygląda. Może ktoś jeszcze coś podpowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wacek.matuszak Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Jak szaleć to szaleć.Proponuję biało czerwoną szachownicę. Kto bogatemu zabroni ? I zapewne nikt zastrzeżeń nie będzie miał. To nie model redukcyjny ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Jak szaleć to szaleć.Proponuję biało czerwoną szachownicę. Kto bogatemu zabroni ? I zapewne nikt zastrzeżeń nie będzie miał. To nie model redukcyjny ! tylko te z początków polskiego lotnictwa bez ramek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Dokładnie, w końcu skoro Stec mógł mieć jako godło osobiste, to i tutaj mogła trafić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wacek.matuszak Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 No to jest już nas trzech. Andrzej musisz się poważnie zastanowić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 31 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Bardzo ciekawa propozycja. Szukając oznaczenia trafiłem na tąką Panowie macie na myśli taką. która mnie też zaciekawiła. 1. 2. Szachownica lotnicza stosowana w lotnictwie polskim Szachownica lotnicza obowiązująca w latach 1918-1921 w Straży Graniczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 ja bym brał nr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Też jestem za szachownicą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 31 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 W takim razie decyzja zapadła,zabieram się za przygotowanie szachownic do odpowiednich rozmiarów. Szczęśliwego nowego roku. Pozdrawiam Andrzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 zwróć uwagę że te pierwsze były od natarcia aż do spływu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 2 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Model prawie gotowy,nie wiele pozostało do zrobienia.Ostatecznie zdecydowałem że kratownicę zrobię tylko lakierem bezbarwnym.Na zdjęciach może tego nie widać ale po trzy krotnym malowaniu całkiem fajnie przyciemniała.Jak na razie w modelu są zamontowane serwa i silnik. Tak na szybkiego zrobiłem napis Ćechie ale ten niebieski nie bardzo mi pasuje i chyba zmienię na czerwony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi