janekP Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2020 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 11 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 Pogoda sprzyja więc latamy. Dzisiaj w towarzystwie T-28 Trojan. Model pięknie prezentuje się tak na ziemi jak i w powietrzu gdy za sterami pilot Maciej. Obok latały drony a pod lasem heli i duże akrobaty, dwupłaty. Na koniec 3xŻelazny w nowym malowaniu na światłach strobo ?. Nie chciało się wyjeżdżać z lotniska. Specyfikacja T-28 Trojan: Rozpiętość: 1100mm (43" ) Długość: 930mm Waga RTF: 1460g Silnik: 3536-750kv bezszczotkowy outrunner na LiPo 4S 2200mAh ESC: Durafly 45A Śmigło: 10x6 3 Chowane podwozie, klapy, hamulec aerodynamiczny od spodu, oświetlenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 12 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 Choć szaro na niebie i zimno w ręce było to przyjechaliśmy - lataliśmy, świętowaliśmy, doświadczeniem modelarskim się wymienialiśmy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjacek Opublikowano 3 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2021 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 3 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2021 Andrzej, to nowiutki RWD ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjacek Opublikowano 4 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 Oj, chyba muszę mu powiedzieć, że ludzie pytają. Andrzej jest teraz zapracowany. W jego stajni są aktualnie dwie "erwudy": RWD-5 i RWD-9. Dziewiątka to nowy projekt Andrzeja, lata już jakiś czas, ale niezbyt długo. Jest fajny, ale niech wypowie się budowniczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjacek Opublikowano 8 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 8 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 Od samego oglądania robi mi się zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daras Opublikowano 8 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 To twardziele są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej nowicki Opublikowano 9 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2021 Witam serdecznie i dzięki Adamie za zainteresowanie moim RWD 9 podobnym. Model ma 270cm waga do lotu 10,2 kg silnik Saito 60ccm gwiazda. Model przerobiony z planów Schiera . Lata poprawnie jest szybki i musiałem wyrobić sobie uprawnienia po tak długim czasie lataniem dziatkolotem jakim jest moja ukochana RWD5 Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 9 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2021 Bardzo ładny, no i ten silnik ! Miałem te plany, niestety zaginęły przy przeprowadzkach. Został mi tylko opis modelu i kilka rysunków wykonawczych w "Samoloty w historii i miniaturze" W. Schier WKŁ 1973. Pamiętam że płat miał pełną mechanizację jak w oryginale. Twój model też ją ma ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej nowicki Opublikowano 10 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 Model został wykonany w uproszczonej wersji co prawda posiada mechanizacje płata klapy i lotki wszystko na mikserach lecz wykonane bardzo prosto . Nie robiłem ich zgodnie z planami Schera postawiłem na prostotę wykonania. Płat nie posiada slotów. Płaty wykonane w tradycyjnej technologii żebra balsa 2mm dźwigary przedni listwa sosnowa 8x5mm tylny listwa sosnowa 5x3mm,kesony balsa 2,5mm. Żebra nasadowe i żebro z okuciami do zastrzału sklejka lotnicza 3mm. Skrzydło mocowane jest do kadłuba na kołkach ustalających i podparte na pracującym zastrzale z rurek aluminiowych 8mm oprofilowanych balsą. Stateczniki pionowy i poziomy jako monoblok montowane i odkręcane od kadłuba do transportu. Statecznik poziomy skorupowy dźwigar balsa 4mm naklejona na sklejkę 0,8mm ,żebra dosłownie na cały statecznik 6szt balsa 1,5mm ,pokrycie balsa 1,5 mm. Statecznik pionowy skorupowy balsa 1,5mm żebra 1,5mm 3 szt dźwigar sklejka 3mm. Mocowane do kadłuba na dwie śruby m4 i kołki ustalające. Kadłub konstrukcyjny kratownica kadłuba listwy sosna 6x6mm ,główne wręgi kadłuba sklejka 6mm ,skrzynka mocowania silnika sklejka 3mm główna wręga silnikowa sklejka 10mm reszta wręg to sklejka topolowa 3mm Oprofilowania klasycznie balsa i co pod ręką . Podwozie to wahacze z pęta stalowego 5mm oprofilowane balsą i mocowane do okuć w kadłubie Amortyzatory bardzo proste wykonane we własnym zakresie rurki alu 10mm i sprężyny i rurka alu 8mm. Serwa kierunek HS 645mg wysokość nie pamiętam jakie ale na pewno 15kg Hs digi co było na pułce lotki i klapy i gaz to HS 485 hb wyczep haka Hs 645mg Silnik Saito gwiazda 60cm śmigło Fiala 22x10 . Pokrycie modelu Koveral cellon malowany lakierem samochodowym . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 11 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2021 Może w tym roku trafisz z nim do Piły. Wcześniejszego RWD z silnikiem NGH 38 4T widziałem i byłem pod wielkim wrażeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej nowicki Opublikowano 14 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2021 Do Piły jadę w ciemno super spotkania i atmosfera . Do zobaczenia w Pile może jak będą Wilcze Laski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 27 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 No to sobie nie polatamy... Decyzją Dyrekcji Aeroklubu Poznańskiego lotnisko, budynek aeroklubu (w tym modelarnia) oraz strefy modelarskie są zamknięte od dnia 27/03 do 9/04/2021 r. Serio - ogromny obszar stref do latania także? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 27 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 Mogę zrozumieć budynki ale przestrzeń otwartąWysłane z mojego SM-J701F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz_W Opublikowano 27 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 Wojtek zostaliśmy wrzuceni do jednego worka jako sport amatorski i tyle... Podziękować należy tym specom od rozporządzeń ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 27 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 Na znak protestu kupuję halówkę i będę latać w kościołach Wysłane z mojego SM-J701F przy użyciu Tapatalka 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz_W Opublikowano 27 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 Dokładnie tylko to nam pozostaje jak związek wyznaniowy ? PS. tak sobie policzylem że na tych poletkach co mamy wykoszone bylo ze 100 osób to średnio wychodzi 400 m2 na osobę ... a do sklepu w zamknięciu tylko 20 wystarczy... Resztę dopowiedz sobie sam ? Pozdrawiam i zdrowia życzę Kolegom ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 27 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 Czy dyrektorzy innych Aeroklubów także wydali identyczne zakazy podyktowane jakimś rozporządzeniem czy to tylko Wielkopolska indywidualna nadgorliwość dyrekcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi