Skocz do zawartości

Próba niszczenia/ograniczenia modelarstwa lotniczego w Niemczech?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie dostałem infomację z mojego holenderskiego klubu, że w Niemczech rząd próbuje stworzyć ustawę ograniczającą do 100m (!?) maksymalny pułap dla modeli latających

Brzmi jak zamach na modelarstwo lotnicze.

Więcej informacji tutaj:

https://www.facebook.com/dmfv.ev/videos/vb.219897741385000/1079611928746906/?type=2&theater

Można się przyłączyć do protestu i podpisać petycję tutaj: http://www.pro-modellflug.de/

Opublikowano

Nie wiem. To jedyna informacja jaką dostałem w naszym biuletynie klubowym. Tak czy tak - nie jest to dobry znak, bo nagle inne kraje mogą chcieć skorzystać z "doskonałego" pomysłu, bo teraz jest to ograniczenie max. pułapu do 100m (czyli już odpada latanie termiczne, jety i parę innych) a "jutro" może być zakaz latania w ogóle.....

p.s. poprawiłem pierwsze zdanie w pierwszym poście bo nie do końca po polsku było (gramatyka zaczyna mi kuleć ;) )

Opublikowano
  W dniu 12.04.2016 o 15:10, mRqS napisał:

Właśnie dostałem infomację z mojego holenderskiego klubu, że w Niemczech rząd próbuje stworzyć ustawę ograniczającą do 100m (!?) maksymalny pułap dla modeli latających

Brzmi jak zamach na modelarstwo lotnicze.

Więcej informacji tutaj:

https://www.facebook.com/dmfv.ev/videos/vb.219897741385000/1079611928746906/?type=2&theater

Można się przyłączyć do protestu i podpisać petycję tutaj: http://www.pro-modellflug.de/

tu akurat nie są pierwsi...

w PL podobny projekt ustawy "Prawo Lotnicze" powstał w 2013 roku, przewidywał ograniczenie pułapu lotu modeli do 150m.

więcej tu: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/34335-projekt-rozporz%C4%85dzenia-do-prawa-lotniczego/

Na szczęście udało się wprowadzić wyłączenia przedmiotowe, podmiotowe i obszarowe.

Na chwilę obecną jest całkiem ok. chociaż słychać głosy o potrzebie zmian...

Opublikowano

No cóż, świat niestety kretynieje coraz bardziej... a takie działania biją tylko w tych co chcą spokojnie sobie polatać.

Jeśli znajdzie się ktoś kto będzie chciał w taki czy inny sposób wykorzystać model do niecnych celów, to i tak będzie miał to w... (jak PiS prawo i konstytucję..)

To jakby ktoś chciał zabronić używania komórek, bo terroryści robią z nich zapalniki do bomb. Albo z całkiem innej beczki - kto uważa, że wprowadzone ostatnio przepisy o karaniu klientów zlikwidują we Francji prostytucję ?...

Świat kretynieje coraz bardziej...

• Lubię to 1
Opublikowano

Co do tego, że coraz więcej będzie ograniczeń tego rodzaju, nie ma wątpliwości. Najlepiej by było, gdyby był obowiązek wyposażania dronów w nadajniki w rodzaju ADS-B, wtedy by służby mogły sprawdzić czy w interesującej ich okolicy nic nie lata. I do tego drony powinny mieć algorytm unikania załogowych statków powietrznych albo innych dronów z większym priorytetem - technicznie do zrobienia już dziś.

Inna sprawa że dzisiejsze Niemcy to kraj głęboko chory i sytuacja tam się może wymknąć spod kontroli, są gigantyczne problemy znacznie większe niż wysokość latania modeli. "Uchodźcy" gdyby chcieli to mogą latać gdzie chcą i nadawać z nadajnika 10W i nikt im złego słowa nie powie. A lokalsi są poddani restrykcyjnemu prawu.

• Lubię to 2
Opublikowano
  W dniu 13.04.2016 o 08:49, RomanJ4 napisał:

No cóż, świat niestety kretynieje coraz bardziej... 

Może nie tyle świat, co biurwy unijne, usiłujące uzasadnić swoje istnienie, przez wymyślanie coraz nowszych przepisów.

A kretyniejemy też my, przez brak sprzeciwu. Kropla tu, kropla tam, aż nasza skała upadnie.

Opublikowano
  W dniu 13.04.2016 o 08:49, RomanJ4 napisał:

No cóż, świat niestety kretynieje coraz bardziej... a takie działania biją tylko w tych co chcą spokojnie sobie polatać.

Jeśli znajdzie się ktoś kto będzie chciał w taki czy inny sposób wykorzystać model do niecnych celów, to i tak będzie miał to w... (jak PiS prawo i konstytucję..)

To jakby ktoś chciał zabronić używania komórek, bo terroryści robią z nich zapalniki do bomb. Albo z całkiem innej beczki - kto uważa, że wprowadzone ostatnio przepisy o karaniu klientów zlikwidują we Francji prostytucję ?...

Świat kretynieje coraz bardziej...

U nas w Szwecji to prawo obowiazuje juz chyba od 10 lat ! Mam moja "modelarnie" akurat przy kurewskiej ulicy w Malmö i ruch tam jak na przyslowiowej Marszalkowskiej !  Rumunki obstawily teren , a mlode Arabusy az sie trzesa w samochodach ( ich dziewczyny daja dopiero po slubie  ;) ). Problemem jest udowodnic ze sie "kupilo" sex , bo ONA musi  zglosic  , ze TY zaproponowales i zaplaciles za usluge . A przeciez dziewczyny  nie beda sobie pod "gorke" robily ...

A tak z ciekawosci ; ulozona Szwecja , ktora wymyslila prawie WSZYSTKO co zwieksza bezpieczenstwo w samochodzie i co ? I mozna rozmawiac ( jedyny kraj w Europie ) przez telefon w czasie jazdy , jesli to nie przeszkadza w prowadzeniu !!! Do tej pory chyba dopiero z 5 osobom udowodniono , ze im przeszkadzalo :D   

Opublikowano

Fajne miasto Malmö. Dalej sypialnia Kopenhagi?.

Dalej są tam tylko 2 sklepy ze spirytualiami (na dowód!) + "polska meta" (z tirami) na stacji benzynowej ?

Co do telefonów to rozumiałbym, że pisanie esemesów w czasie jazdy to zagrożenie (bo jest), ale rozmowa... ?

A gadać przez CB (przynajmniej u nas) można bez przeszkód (i dobrze).

Często u nas przepisy są uchwalane przez radykalnych dyletantów z komisji sejmowych (taka np p. Bublewicz) którzy często sami nawet prawa jazdy nie mają, a pod wpływem wrzawy o jakimś wydarzeniu bez zastanowienia nad skutkami popadają ze skrajności w skrajność Bo pokazano kilku kozaków na drodze, to najlepiej wszystkim zabrać prawko..  Po prostu akcyjność, o absurdach nie mówiąc. Ostatni to pomysł likwidacji zegarów na skrzyżowaniach, bo niby "kierowca widząc koniec czasu przyspiesza by jeszcze zdążyć"... A tak na prawdę chodzi o to, że fotoradar natrzaskał by tam kasy od zaskoczonych specjalnie podkręconym 3sekundowym żółtym kierowców..

Dotyczy to niestety i innych (w tym naszych), nie mniej ważnych dla obywateli tematów... "a dokopać im, bo mogę, bo wiem lepiej...'

Dlatego piszę, że świat kretynieje...

Opublikowano

Mam propozycję dla unijnych biurw - tak jak prostowali banany niech prostują śmigła, śruby napędowe, profile lotnicze...

Pomyśleć tylko ile by zgarnęli dodatków za pracę w komisjach i po komisjach, analizy i badania, opinie rzeczoznawców, testy....

Jak czytam niektóre pomysły to zapominam gdzie zawleczkę odłożyłem......

Opublikowano

Bardzo konstruktywnie się ten wątek rozwinął. W typowo polskim klimacie, włącznie z wulgaryzmami.

Słonecznej niedzieli wszystkim! ;)

P.S.

Ciekawe, ilu obrońców modelarstwa poparło petycję linkowaną przez Marka....

Opublikowano
  W dniu 17.04.2016 o 11:17, Bartek Piękoś napisał:

P.S.

Ciekawe, ilu obrońców modelarstwa poparło petycję linkowaną przez Marka....

Można to sprawdzić na stronie petycji, chociaż możliwe że wiele osób głosuję anonimowo. Można doliczyć się pięciu osób z Polski... [LINK]

Opublikowano

juz 7.

W dniu 15.04.2016 o 09:35, RomanJ4 napisał:

Co do telefonów to rozumiałbym, że pisanie esemesów w czasie jazdy to zagrożenie (bo jest), ale rozmowa... ?

A gadać przez CB (przynajmniej u nas) można bez przeszkód (i dobrze).

I tu się poważnie mylisz kolego, inny jest przekaz głosu w telefonie a inny w CB i ta różnica powoduje ze przy rozmowie przez komórkę nie jesteś w stanie skupić się nad niczym innym bo mózgu brakuje.Nie chodzi to u rękę przy uchu a o zupełnie inne zjawisko - mirkoprzerw w głosie których Ty świadomie nie słyszysz bo mózg je uzupełnia ale do tego celu neurony się świecą jak choinki.

Co ciekawe ten problem występuje również w trakcie używania zestawu głosnomówiącego choć występuje w mniejszym stopniu.

Dlatego jestem za bardzo silną penalizacją tego zachowania do utraty prawa jazdy włącznie.

A ze urzędasy usiłują regulować każdy aspekt życia społecznego i osobistego żeby koniecznie udowadniać ze są do czegoś potrzebni to zupełnie inna inszość - najlepsze im mniej sie na czymś znają tym bardziej chcą to regulować.

Ale Panowie ... żaba została ugotowana .. gotowali ja 20 lat od końca lat 90 i ugotowali ... teraz jak szanownie panująca nam władza powie społeczeństwu ze ma skakać to ono ino pyta czy wyżej czy niżej.

Polecam jeden ciekawy cytat, który znakomicie oddaje europejską rzeczywistość :

Im społeczeństwo dalej dryfuje od prawdy tym bardziej nienawidzi tych którzy ją głoszą. Prawda jest nowa mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.

Dociekliwym polecam odnalezienie czyje to słowa.

• Lubię to 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.