Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ziggy Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Witam, Wlasnie skonczylem budowe malego P11c - DUMAS kit -dla napedu gomowego.Rozpietosc 30 inch. Przeznaczony do latania - indoor flying i w parku ale bez wiatru.Musze polaczyc elektronike, wazenie i bede gotowy to oblotu. 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Ładujesz do gumowego "orzeszka" elektronikę? Możesz coś przybliżyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Kapitalny model. I stół też niczego sobie, jak z Julesa Verne'a 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wacek.matuszak Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Przypuszczam że ten stół należał do Jamesa Cook-a. A jak trafił w posiadanie kolegi to już zagadka ? Reasumując . Stół zacny . Modelik też niczego sobie. Pozdrawiam tych co chodzą do góry nogami ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziggy Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Electronika : E-Flite 3.5 g Digital Servo - 4 sztuki. Waga- 14g Motor - E-flite Park 300. Waga- 24g Battery - E-Flite Li-Po 300 mAh.Waga- 26.5g Speed controller -DUALSKY 12 Brushless ESC XC1210BA Waga- 12g Odbiornik - Airtronics RX61H Waga- 3.8g Caly ciezar electroniki - 80.3g Pozdrowienia Ziggy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziggy Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Musialem zmienic battery - nowa jest latwiejsza do ladowania, nie musze uzywac dodatkowych polaczen. Motor umiescilem bardzo do przodu,nie musze nic dodawac do wywazenia.Kolpak zostal wydrukowany na 3D ( zrobil to moj kolega ) No i wazenie dzisiaj - caly model wyszedl 230 g - gotowy do lotu. Nastepnym razem postaram sie zamiescic filmik z oblotu. Tymczasem, Ziggy 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 7 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2016 I co dalej z projektem, bo jestem zainteresowany rezultatami. Sam przymierzam się aktualnie do budowy małych modeli RC, tyle, że jeszcze trochę mniejszych, tak do 22 inch rozpiętości max. z tym, że apkę i dodatkową elektronikę, łącznie z napędami robię we własnym zakresie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 8 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2016 Nic dodać, nic ująć Na dodatek podoba mi się jeszcze puduszka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziggy Opublikowano 8 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2016 Witam, Model gotowy do oblotu ,motor dziala bardzo dobrze ale pogoda byla niezwykla. Najwiecej deszczu i wiatru od 50 lat !!! Czekam na "normalny " dzien jak to teraz powinien byc. Troche cierpliwosci i filmik z oblotu dostarczam. Ziggy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 8 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2016 Super. To pozostał tylko oblot. Powodzenia. A teraz poprosimy kilka słów o tym stole. I może kilka zdjęć więcej poproszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziggy Opublikowano 9 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Witam Wieslaw, Nie wiem czy tak mozna na forum o tym stole ale cala koncepcja urzadzenia pokoju byla zainspirowana kiedy bedac w USA zobaczylem " " aviators room "w jednym ze sklepow. Ten stol to jest coffe table zaprojectowany przez Timothy Oulton - wszystkie meble mialy cechy lotnictwa. Moj coffe table jest zbudowany z pelnego drewna i obity blacha aluminiowa stosowana w budowie samolotow.Waga okolo 90 kg !! A teraz pare fotek z mojego " aviators room " Smiglo od starego samolotu, nie wiem co to byl za typ i orginalna opona od Wilgi. Pare obrazkow o lotnictwie na scianie i replika samolotu Bleriot XI A teraz obraz Spitfajera z polska szchownica - dostalem go od rodziny z Holendrow mieszkajacych to w Australji. Pamietali czasy wojny i wysilek Polskich pilotow. Jeszcze pare plakatow i tak wyglada moj " aviators room " Dzisiaj znowu wialo okolo 40 km/h a teraz pada. Nastepne 3 dni nie do latania. Moze oblot w weekend. Ziggy Ziggy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Ładujesz do gumowego "orzeszka" elektronikę? Możesz coś przybliżyć? Zdalnie sterowane elektryki w skali "pistachio" (8inch span - ok. 20 cm rozpiętości), czy "peanut" (13inch span - ok. 33 cm rozpiętości) to już dzisiaj nic nadzwyczajnego, tyle, że budowa tych modeli wymaga mininapędów i bardzo małej i lekkiej elektroniki sterującej, a takie podzespoły są obecnie dostępne w handlu (tylko póki co może nie u nas w kraju ). Nawet nie musi to być już walka o każdy gram wagi modelu w trakcie jego budowy, gdyż wybór małych a mocnych napędów elektrycznych jest spory. Jak zaczynałem bawić się w modelarstwo w latach 70-tych ubiegłego wieku, to budowa tak małych modeli R/C mogła pozostać tylko w sferze marzeń. Na szczęście technologia mocno skoczyła do przodu przez te kilkadziesiąt lat. Szukałem ostatnio w necie planów do minielektryków R/C i znalazłem bardzo interesujące plany modeli redukcyjnych (dokładnie takich jak model z tego tematu), których autorem jest Arno Diemer. 52 plany (pdfy) tego autora zostały zamieszczone w 2012 roku na OUTERZONE (chyba najlepsza strona z planami modeli latających za free do użytku niekomercyjnego, bo nie trzeba się rejestrować - jest tam obecnie prawie 8 tyś. planów ze skuteczną wyszukiwarką tematyczną). Wśród planów minimodeli R/C Arno Diemera większość to orzeszki, jest kilka pistacji i jumbo (od 18in do 39in). Jest to klasyka, czyli: "stolarka balsowa" z pokazanym rozmieszczeniem elektroniki i napędów. Dużo pięknych samolotów historycznych, I WW, II WW i bardziej współczesnych (sporo bi/triplanów - widocznie Arno to miłośnik takich maszyn). Z polskich konstrukcji są: PWS-11 (orzeszek) i PZL M18 Dromader (jumbo-22in). Polecam te plany wszystkim miłośnikom minilatania. Zrobiłem zestawienie tych planów (52 plany - plik .zip: 7,9MB) co trochę czasu zajęło - mogę wysłać wszystkim zainteresowanym (kontakt na PW). Kilka przykładowych planów orzeszków, elektryków R/C Arno Diemera: Morane Scout Sopwith Triplane PWS 11 Colibri ... oraz w skali jumbo: Udet U12A Flamingo (18in span z silnikiem Dymond IL2040) PS. Ziggy, odpowiada mi ten design. Może pomyślę o czymś podobnym przy najbliższym remoncie chałupy. Małżonka problemów nie robiła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Królestwo za taki pokoik! Może kiedyś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziggy Opublikowano 9 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Jerzy, Dziekuje za link to Outerzone !! Niesamowita kolekcja. Malzonka problemow nie robila, lata lepiej niz ja !!!! To ona byla glownym napedem do zrobienia tego wnetrza. Ja naprawde jestem " lucky man " Kilka fotek ponizej - zgadnijcie czym ona latala. Ziggy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 ... Malzonka problemow nie robila, lata lepiej niz ja !!!! To ona byla glownym napedem do zrobienia tego wnetrza. Ja naprawde jestem " lucky man " Z A Z D R O S Z C Z E! PS No tak, przecież to Australia. Tam bez samolotu, to jak u nas bez samochodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Jakiś taki w dziwnym malowaniu ten Dusty... znaczy Piper Pawnee Przyłączam się do rzeszy zazdroszczących. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziggy Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Witam Kolegow, Nareszcie doczekalem sie oblotu 11- nastki.Dzisiaj pojechalem do naszego klubu lotniska - polatac F3J. Mamy zawody za 4 tygodnie. Wzialem za soba mom many PZL P-11c. Wiatr but troche za mocny ale koledzy napompowali mnie do oblotu.Nie mialem ze soba kamery do filmowania, tylko aparat fotograficzny. Dlatego bardzo nieudane filmowanie. Nie moge zalaczyc filmu, kazdy po 40 sec. Mozecie mi poradzic jak to zrobic. Ziggy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikrus193 Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Wstaw na youtube i zapodaj linkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Ziggy- pierwsze zdjęcie to nie wiem, jakaś Cessna, czy coś podobnego, potem chyba Pawnee, a na końcu- NA PEWNO nasza Wilga. Gratulacje dla małżonki i dla Ciebie! Co do filmu, to załóż konto na youtubie i idź tym sladem dalej. Warto, bo to pewnie się później nie raz przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Tak jak koledzy radzą, założyć konto na YT. Przykład moich filmików na YT pod nickiem: suchyC64 do których zawsze mam dostęp z tego czy innego forum. PS Faktycznie na ostatniej fotce to Wilga, tak jak pisze kolega Zbyszek. W górnym lewym rogu widać charakterystyczną wajchę-drążek od klap. Aha, nie trzymaj nas w niepewności. Oblot się udał i z modelem wszystko OK? Ciekaw jestem jak latał, bo najprawdopodobniej niebawem będę budował podobny górnopłat elektryk RC - model PWS 11 wzorowany również na naszej rodzimej myśli technicznej tylko, że mniejszy: 13inch span wg. planów Arno Diemera: TUTAJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi