TommyTom Opublikowano 29 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 29 Czerwca 2018 Wiesław, trzymamy kciuki za Wasz wystep w Toldijk, pogoda już jest dajcie jakieś fotki jak wygladają te słynne niziny. Aaa.... i się mocni nie zaciągajcie przed lataniem
Wiesiek1952 Opublikowano 29 Czerwca 2018 Opublikowano 29 Czerwca 2018 Trawki jeszcze nie nabylśmy ale kosę mamy ze sobą. Spoko. Ma wiać. Mocno. 6 m/s +
Wiesiek1952 Opublikowano 30 Czerwca 2018 Opublikowano 30 Czerwca 2018 Latamy. Piździ. 6-8 m/s. Ciekawostka. Zgodnie z FAI startujemy z punktu lądowania. Duża ilość niedolotów. Rizner już zaliczył zerko.
cZyNo Opublikowano 30 Czerwca 2018 Opublikowano 30 Czerwca 2018 Dziś wszędzie tak fajnie i lajtowo wieje
Wiesiek1952 Opublikowano 30 Czerwca 2018 Opublikowano 30 Czerwca 2018 Tiaaaaaa.... już też zaliczyłem wycieczkę w holenderski krajobraz ze skakaniem przez jakieś błotniste rowy.
Wojciech_Byrski Opublikowano 30 Czerwca 2018 Opublikowano 30 Czerwca 2018 E tam, właśnie wróciłem z lotniska wiaterek od 3 do 6 m/s. W złych miejscach latacie
Wiesiek1952 Opublikowano 1 Lipca 2018 Opublikowano 1 Lipca 2018 Jest zajefajnie. 8 m/s ciągłego do 12 m/s w porywach. Można mieć tysiąc za wylatane 3 min.
Konrad_P Opublikowano 1 Lipca 2018 Opublikowano 1 Lipca 2018 No to macie faktycznie fajnie. Latacie wysoko czy ryzykujecie.
Wiesiek1952 Opublikowano 1 Lipca 2018 Opublikowano 1 Lipca 2018 Tak wieje, że ciężko jest wylecieć wysoko. Max Ok. 170 m. Potem model leci ogonem do przodu.
cZyNo Opublikowano 1 Lipca 2018 Opublikowano 1 Lipca 2018 Latamy. Piździ. 6-8 m/s. Ciekawostka. Zgodnie z FAI startujemy z punktu lądowania. Duża ilość niedolotów. Rizner już zaliczył zerko. Zaliczył zerko a skończył trzeci... i to je to
TommyTom Opublikowano 1 Lipca 2018 Autor Opublikowano 1 Lipca 2018 W finałach bardzo ciekawy rozkład punktacji. Albo mega ryzyko było, albo jak pisał Wiesiek - pizgało, że hej... Warun musiał być ciekawy, skoro 3-ci Primoz miał "tylko" 67% zwycięzcy. Wiesiek, jak dojedzie to mam nadzieję komentarz dorzuci.
Wiesiek1952 Opublikowano 1 Lipca 2018 Opublikowano 1 Lipca 2018 Pizgało. Organizator zmierzył 12.1 m/s. Nam wychodziło koło 10 na ręcznych pomiarach 2 m nad ziemią. Ciekawe były finały. Ci co wygrali startowali 30-40 sek PO syrenie startowej. Spokojnie czekali aż reszta im pokaże gdzie lecą i czekali aż minie 30 sek i będą mieli wyłączone silniki - czyli już nic nie mogą zrobić. Ci ostatni wylatali po 14:20 min a pozostali po 3 do 5 min. Różnice w finałach ogromne. Piąty miał 38%. Aż. Bardzo loteryjne zawody i.... jeśli w definicji F5J jest słowo „thermals” to termika i owszem była. Przed ósmą. Zawody zaczynały się o ósmej trzydzieści. Wygrała trochę taktyka, trochę totolotek i trochę nazbyt pobłażliwe sędziowanie. W drugim locie zwycięzca przyglebił za plotem i za rowem a z „kółeczkiem” doszli tylko do płotu. Lot zaliczyli choć na 99% to było ponad 75 m. Atmosfera, jak zawsze, przemiła. Nowe kontakty, nowi ludzie, zaproszenia, wymiana adresów i najpewniej paru Holendrów przyjedzie do nas we wrześniu. :-) Aha. Ktoś pisał o lekkich modelach. Uhmmmmmm.... 3 kg+. Lżejsze lądowały w krajobrazie po 600-800 m od lotniska. Wiem bo sam zaliczyłem wycieczkę po model 2.5 kg. Napradę wiało. Gdyby nie zawody to w życiu bym nie latał. Aha. Ktoś pisał o lekkich modelach. Uhmmmmmm.... 3 kg+. Lżejsze lądowały w krajobrazie po 600-800 m od lotniska. Wiem bo sam zaliczyłem wycieczkę po model 2.5 kg. Napradę wiało. Gdyby nie zawody to w życiu bym nie latał.
TommyTom Opublikowano 1 Lipca 2018 Autor Opublikowano 1 Lipca 2018 Taktykę opóźnionego startu już widziałem w finałach w Karlskroun w wykonaniu Primoza. Tam były to 3-4 sek. Mega to musiało zaskoczyć w I kolejce pozostałych zawodników. Ewidentnie ten lot rozstawił finał - extra taktyka Ciekawe obserwacje mieliście A wiatr Wam nie straszny, macie na codzień od jeziora. Zobaczymy we wrześniu organoleptycznie
Konrad_P Opublikowano 1 Lipca 2018 Opublikowano 1 Lipca 2018 Primoż stosuje tą taktykę opóźnionego startu już od jakiegoś czasu. Z pewnością jest to dość ciekawa taktyka. Niestety nie zawsze się sprawdza, choćby w Lanskroun, nic nie dała. Co do wiatru to bardzo Was podziwiam, ja pewnie odpuścił bym tak silny wiatr. Fajnie żeście pojechali i nawiązali nowe kontakty i w ogóle się pokazali jako nowa nacja. To na pewno prędzej czy później przyniesie efekty.
Wiesiek1952 Opublikowano 1 Lipca 2018 Opublikowano 1 Lipca 2018 Tu Primoz (z Panią asystentką) startował z syreną. Francmani w obu (były tylko dwa) lotach czekali na maksa. Tych czekających było dużo. Tak chyba 5 na 10 finalistów. Jeden wystartowł ponad minutę po syrenie. Ten akurat spadł ale taktyka super ciekawa. Tu Primoz (z Panią asystentką) startował z syreną. Francmani w obu (były tylko dwa) lotach czekali na maksa. Tych czekających było dużo. Tak chyba 5 na 10 finalistów. Jeden wystartowł ponad minutę po syrenie. Ten akurat spadł ale taktyka super ciekawa.
cZyNo Opublikowano 1 Lipca 2018 Opublikowano 1 Lipca 2018 oj się podniecacie opóźnionym startem i podglądaniem innych - normalka np w F3B. W f5J dochodzi jedynie kwestia ile czekać aby jak najmniej punktów stracić. Przy silnym wietrze to dość rozsądne rozwiązanie.
Wiesiek1952 Opublikowano 1 Lipca 2018 Opublikowano 1 Lipca 2018 Przecież nie umiesz latać powoli to co się wypowiadasz? Jaka to sztuka zapierdzielać 200 km/h metr nad ziemią. To każdy gupi potrafi a wolno i precyzyjnie to już nie każdy. Ty nie.
cZyNo Opublikowano 1 Lipca 2018 Opublikowano 1 Lipca 2018 no wiadomo. A tak przy okazji - ilu latało dziś nad ziemią w finałach? I co daje latanie wolno przy wietrze 10-12ms? Lepsze krążenie w termice?
Rekomendowane odpowiedzi