Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nabyłem model :)

3.6m długość ok 1.8m

waga do lotu w wersji motoszybowca ok 5kg

Firma reichard

film z lotu z youtube:

zdjęcie modelu:

14996351_975323029240097_1080509156_n.jp

Środek ciężkości wypadł mi 85mm od natarcia skrzydła (na niemieckim forum sie dowiedziałem). Też tak zrobiłem bez ołowiu na ogonie się nie obyło. Jutro mam go oblatać start odbedzie sie z wózka. Z tego co wiem model lata fenomenalnie.

Model wygląda na wywazony ok 80/85mm od natarcia wyważa się tak

15046165_975375405901526_84990908_n.jpg?

Opublikowano

Dzis model chciałem oblatac lecz na pakiecie 4s łopatkach 18x10 silnikFoxy c4025/16 nie dał rady,po wyrzucie z reki poszybowal z 30m i wylądował. Ogólnie łopatki są za duże jak na 5s przewiduja 16" lopatki a na 6s 15", moim zdaniem silnik nie Wkrecal sie na maksymalne obroty. Silnik ten ma ciag 4.5kg modelu motoszybowca, takze na 4s tez powinien dac rade po zmianie lopatek planuje kupic 16x8 co o tym sadzicir?

post-16748-0-21046300-1478987530_thumb.jpg

Opublikowano

5kg do lotu  :rolleyes:

Nie da się go trochę odchudzić?

Moja Minimoa (3,4m) ważyła do lotu 3700g, a z silnikiem Turnigu 4260 i łopatkmi 14x8 szła prawie pionowo do góry.

No wiem, że ma 20cm więcej ale nie kosztem prawie półtora kilograma

czas 1:04
  • Lubię to 1
Opublikowano

Dzis model chciałem oblatac lecz na pakiecie 4s łopatkach 18x10 silnikFoxy c4025/16 nie dał rady,po wyrzucie z reki poszybowal z 30m i wylądował.

Skalibrowałeś drążek gazu? i śmigło dobierz należycie zgodnie z sugestią producenta.

Zalecane śmigła:

• 5S - 15" x 8"
  • 6S - 14" x 7"
Opublikowano

Andrzej do tego silnika takie śmigiełka i nie kombinuj

• 5S - 15" x 8"
  • 6S - 14" x 7"

Co do SC to... wydaje się trochę krótko ale...

Natomiast z wagą uciekaj jak tylko możesz.

W wersji szybowcowej Grob nie powinien przekroczyć 3kg + ewentualny silnik z pakietem 1kg, czyli max. 4kg i ani grama więcej.

Chyba, że masz takie zbocza jak ten modelarz z filmu i będziesz latać przy wietrze +5m/s.

Opublikowano

Andrzej do tego silnika takie śmigiełka i nie kombinuj

• 5S - 15" x 8"
  • 6S - 14" x 7"
Co do SC to... wydaje się trochę krótko ale...

Natomiast z wagą uciekaj jak tylko możesz.

W wersji szybowcowej Grob nie powinien przekroczyć 3kg + ewentualny silnik z pakietem 1kg, czyli max. 4kg i ani grama więcej.

Chyba, że masz takie zbocza jak ten modelarz z filmu i będziesz latać przy wietrze +5m/s.

Z tego czytałem i rozmawiałem z właścicielem to sc 85mm od natarcia skrzydła, ja zrobilem tak samo a co do lopatek to silnik jest na 4 5 6s ale ja 4s nie mapodanej wielkosci lopatek. Tak skalibrowalem drążek gazu 2x.w mkdelu nie.ma zadnej niepotrzebnej rzeczy odbiornik, krotkie kable, pakiet 4s 4000mah i nimh na zasilanie serw enelop.
Opublikowano

Tak ja Andrzej napisałeś.

Spróbuj na śmigle 16", a jak nie poleci to wtedy wyższe napięcia.

Zrobię Stefanie tak jak napisałeś dzis

jade do Rafala i przetestuje to smiglo

Edit

Wojcio ma racje na 4s nie poleci musi byc 5s pojemnosc tak mysle z 3500-4000mah 5s 25c

Opublikowano

Andrzej przy jakiej temperaturze próbowałeś latać?

Wczoraj wyszedłem na łączkę z Respect-em i ... było cienko, nawet bardzo (pakiety nie dały już niestety rady - wydajne pakiety).

Dziś już nie bawiłem się w elektryki tylko wyciągnąłem spalinę - inna bajka  :D

Tak więc nic na razie nie zmieniaj tylko przed lotem podgrzej pakiet do ca. 40st. albo poczekaj na wiosnę  ;)

Opublikowano

Andrzej przy jakiej temperaturze próbowałeś latać?

Wczoraj wyszedłem na łączkę z Respect-em i ... było cienko, nawet bardzo (pakiety nie dały już niestety rady - wydajne pakiety).

Dziś już nie bawiłem się w elektryki tylko wyciągnąłem spalinę - inna bajka  :D

Tak więc nic na razie nie zmieniaj tylko przed lotem podgrzej pakiet do ca. 40st. albo poczekaj na wiosnę  ;)

No w takiej temperaturze juz nie będę próbował latać:)

Opublikowano

Zakupiłem łopatki Aero Nut 14x8 czekam na pakiet 6s 35c 3750mah Zippy.

Ale powstaje nowa zagadka jaką jest środek ciężkości. Czy ktoś wie gdzie w tym modelu jest środek ciężkości, szukałem w internetach ale za bardzo nie ma opisanego tego modelu.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.